teisipäev, 12. september 2017

Jüri Toomepuu apdeit - sajandi orkaan õnnelikult üle elatud!

Vabadusvõitleja Jüri Toomepuu, kes oma Florida kodust viimase saja aasta võimsaima orkaani Irma ajaks koolimajja varju läks, on õnnelikult kodus tagasi ning suuremaid purustusi õnneks pole.

Jüri, kes tuleb oktoobrikuus Eestisse raamatut esitlema, jagas oma orkaanimuljeid Facebooki vahendusel:

Orkaan Irma sai õnnelikult üle elatud. 

Teel koju oli ainult mõnda üksikut maha murtud puud näha. Tammedega palistatud puiestee mis viib maanteelt koduõue oli roheline – ilustatud tammepärgi sarnanevate tamme okste ja lehtedega. Ühtegi nii suurt oksa teel ei olnud millest üle või mööda ei saanud. 

See on huvitav, et Eestis on tammed tuntud tugevuse etalonidena. Orkaan suudab aga just tammedelt oksi rebida ja neid isegi maha murda. Palmid on evolutsiooni käigus arenenud tormidele vastupidavamaks.

Maja oli hästi vastu pidanud. Ainult üks paneel putukavõrgust, mis tavaliselt Floridas basseine ümbritsevad, oli orkaanile saagiks langenud. Seda putuvõrku pidi varem parandama. Eelmisel aastal ronis üks pesukaru selle otsa, umbes 10 meetri kõrgusele, ja kukkus läbi. Pesukaru küll lonkas kui me ta lõpuks uksest välja saime, aga hiljem käis ta meid külastamas kolme toreda väikese põngerjaga, ilmselt terve. 
 
Umbes kuus ja pool miljonit Florida rohkem kui 20 miljonist elanikust on ilma elektrita, aga meil põlesid lambid, töötasid külmkapid ja konditsioneerid. Interneti ühendus oli samuti alles.
Kõige rohkem kannatas meie puudli-krants Thor. Varjupaigas pidi ta puuri taluma. Kui koju jõudsime väljendas Thori saba ja niuksumine meie kõikide rõõmu.

Kommentaare ei ole: