reede, 8. september 2017

Miks Inno on Võrule parim linnapea (või üldse igas mõttes parim)



Kui Jüri Luik meile kevadel oma valimisliidu ideed tutvustas ja kampa kandideerima kutsus, siis ega ma pikalt kahelnud, ütlen ausalt. Muidugi, siis oli selle verisulis valimisliidu nimi veel „Põliskeskerakondlased”, mis oli minu meelest selline äge, establishmendile vastanduv ja võiks isegi öelda, et seksikas nimi. Selleks ajaks oli selge, et Keskerakonna ülevõtjatele pandud lootused polnud end õigustanud ja poliitareenilt taanduma sunnitud Savisaarest oli jäänud järele tühi koht, mis vajas täitmist. Nii et miks mitte Põliskeskerakondlased? Kes peaks oma rahvast ja kitsamalt oma kogukonda kõige tähtsamaks ja teeks nende heaks kõik, mis nende võimuses. Olin käsi ja tutvustasin Jüri ettepanekut ka Innole. Innole mõte meeldis ja ta oli samuti nõus punti lööma. Mõne aja pärast sai „Põliskeskerakondlastest” „Võru eest”, mis on lihtsam ja tegelikult ka parem nimi – meie mõte ongi see, et Võru linnavalitsus peab seisma ennekõike Võru eest. Erakondade linnapeakandidaadid on nagu kitsed kahe heinakuhja vahel, sest peavad seisma ka oma Tallinna peakontori eest ja seda, mis seal salata, ennekõike ja pahatihti teiste arvel. Meie aga saame seista ausalt ennekõike Võru inimeste eest.

Jüri ütles ka, et meie „perekonnanõukogu” võiks ära otsustada, kumb meist valimisliidu esinumber ja linnapeakandidaat võiks olla. Tema arvates passiks me sellesse ametisse mõlemad ja naislinnapea oleks võib-olla isegi huvitavam. Mina teadsin aga kohe, et ei ole paremat linnapeakandidaati kui Inno. Okei, praegust maskuliinset kandidaatide rida vaadates (Andres Kõiv, Ülo Tulik, Jüri Kaver, Anti Allas, Anti Haugas, Tõnu Jõgi) oleks ehk tõesti šeff, kui meil oleks kandidaat naine, aga tunnistan ausalt, et mul lihtsalt pole sellist ambitsiooni. Olen vaikne kirjanik ega tunne end eriti hästi rahva ees esinedes. Inno seevastu on kui selleks sündinud – ta läheb siis alati justkui särama, kui oma ideedest räägib, ja neid ideid jätkub tal alati. Niipea kui ta Jüri ettepaneku vastu võttis, hakkas ta aju genereerima mõtteid, kuidas Võru veel lahedamaks linnaks teha, ja Lõunalehe peatoimetaja Urmas Paidre sai tema ideedega peaaegu kaks ajalehe külge täidetud. Ma ei hakka neid siin ümber jutustama, neist räägib Inno ise, küll aga tahaks peatuda sellel, miks on Inno Võrule parim linnapea.

Esiteks. Inno on väga töökas. Kes Võrumaa Teatajat loeb, on kursis, et Inno võis ühte lehte kirjutada isegi kuni kümme lugu. Isiklik rekord oli vist 12 lugu. Isegi Urmas Paidre lõi käsi kokku, et kuidas üks inimene nii võimekas on. Kui keegi teine jättis oma loo tegemata, siis tegi Inno selle nurisemata ära. Viis mitmel korral toimetuse koosolekuid läbi, kui peatoimetaja seda mingil põhjusel teha ei saanud. Olen täiesti kindel, et samasuguse pühendumusega töötaks ta ka Võru linna ja linnarahva heaks.

Teiseks. Inno on väga kaastundlik ja hea südamega ning paneb tähele iga inimest. Tõesõna – ma ei ole kohanud teist nii head ja võiks isegi öelda, et härda südamega inimest kui Inno. No võib-olla ehk mu isa, kes sündinud Võrumaal Osulas. Kui Inno veel Võrumaa Teatajas töötas, siis olin teinekord pahane, et miks tal intervjuud tehes nii pagana kaua läks. Inno siis koju tulles seletas, et ei saanud varem ära tulla, sest inimesel oli suur mure ja ta püüdis teda aidata. Sageli peatasid inimesed Innot tänaval, et talle oma muret kurta, mõned teevad seda siiani. Innol on alati aega, et neid ära kuulata, ja nendega vajadusel kasvõi tund aega järjest jutustada. Mina kärsitu inimesena kipun siis alati nihelema, aga Inno mitte kunagi. Tal on süda õiges kohas ja ma olen täiesti kindel, et samasuguse empaatiaga suhtuks ta inimeste muredesse ka Võru linna tüüri juures.

Kolmandaks ja viimaseks (et teid mitte ära tüüdata). Inno on äärmiselt järjekindel. Ärge laske ennast tema õrnast hingest ja soojast südamest eksitada. Kõik, mis ta ette võtab, selle ta ka ellu viib. Oleme omavahel naljatanud, et kõik meie unistused on täitunud. Suur osa selles on Innol, kes on meie perekonda vankumatu järjekindlusega nende poole tüürinud. Ja kui kohe pole õnnestunud, siis on õnnestunud teisel katsel. Nagu Inno armastab naljatada: „Ülikooli sain sisse teisel katsel, abielu õnnestus teisel katsel...” Aga õnnestunud on alati. Ma arvan, et oma osa on siin Inno suurel õppimisvõimel ja oskuses elu pakutud võimalusi ära kasutada. Olen kindel, et samasuguse järjekindlusega viib ta ellu ka oma Võru linna edu ja hüvanguga seotud plaanid.

Mis siis veel? Inno on maailma parim isa oma kahele väikesele tütrekesele – viieaastasele Julia Eveliinale ehk Juulikesele ja kahesele Aurora Victoriale ehk Roosile. Tal on nende jaoks alati aega. Olete kindlasti näinud teda Võru linna vahel Juulikese käru lükkamas. Angelmani sündroomiga Juulike on oma issi päikesekiir ja Inno ütleb, et Juulike annab talle jõudu.

Ahjaa, seda pean ma ka ilmtingimata mainima, et Inno teeb maailma parimaid pannkooke. Ja ka paljusid muid toite, üks tema firmarooge on veel pasta bolognese. Samuti ei ole ta mingi siidinäpp – kui kodus miski asi katki läheb, siis võib mürki võtta, et Inno oskab selle veel sel samal päeval ära parandada.

Meil on auto, kakskümmend aastat vana Audi, aga kasutame seda võimalikult vähe, sest meie perele meeldib jalutada. Võtame sagedasti ette pikki jalutuskäike Võru linnas ja meie erilisteks lemmikkohtadeks on Katariina allee ja Tamula rannapromenaad, kus meid võib sagedasti ringi patseerimas näha. Inno arvates on Võru Eestis parim koht elamiseks ning teda, Tallinna poissi, on kogu elu Lõuna-Eestisse tagasi kiskunud. Veetis ta ju kõik oma lapsepõlve idüllilised suved vanaema Ida-Rosalie juures Aravul. Kui Innol avanes 2010. aasta märtsis võimalus Võrru tööle tulla, siis ta ei suutnud oma õnne uskuda. Ta pani kohe meie autole hääled sisse, tõmbas ka minu autosse ja nii me siia jõudsimegi. Siin sündisid meie kaks väikest tütrekest ja me ei võiks olla õnnelikumad.


Meie neljaliikmeline pere elab kesklinnas Kreutzwaldi tänaval asuvas kortermajas. Meie pesa on pisike, aga armastus üksteise ja Võru vastu on suur.