teisipäev, 21. november 2017

Linnamäe - kas tõesti mõjukaim mees Eestis?

Väljavõte Delfi veebist.

Ekspress tituleerib Eesti mõjukaimaks meheks Margus Linnamäe, ravimite hulgifirma ja Postimehe omaniku. Kes (Ekspressi väitel) käib küll mööda seinaääri, kellegagi ei suhtle ja kellest keegi midagi ei tea, ent kes on sellele vaatamata väga mõjukas, sest on mõned seadused enda soovi järgi lasknud teha.

Ekspressi valik on üldse kuidagi kummaline. Mõjukate edetabelis on eesotsas eputrilla, narkokuningas ja Ekspressi omanik Hans Hašš Luik, Lätis altkäemaksuga vahele jäänud Putini maaletooja ja sotside suursponsor Oleg Ossinovski, nõuka-aegse valitsuse autobaasi juhist end mersude müüjaks skeemitanud Väino Kaldoja ning siis Linnamäe.

Kas nad on tõesti mõjukad? Khmm. Või kui need tegelased on Eestis mõjukad, kui nende vendade järgi korraldatakse elu Eestis, nagu Ekspress kirjutab, siis tahaks küll oksendada, või siis emigreeruda.

Kui Linnamäe on mõjukas, kuna lasi omale mingid seadused teha, siis peaks seal edetabelis olema ka need autoärikad-või-kes-nad-olid, kes Reformierakonnale kilekotis kontorisse raha tõid. Või siis ka vana Pentus, kes oma transpordifirma raha laiaks lõi ja sellega tütrekese erakonna sita seest välja aitas.

Või on Ekspress lihtsalt lühinägelik ja ajab kärbseid pähe. Vägisi tundub, et on koostatud mingi suva nimekiri, kus muidu keskpärane ja viimasel ajal üha kahvatum Luik paistab veidi kabedam välja.

Aga mis Linnamäesse puutub, siis selliseid ärimehi-veidrikke on ennegi olnud. Näiteks Tallinki juht ja omanik Enn Pant, kes samuti varju hoiab. Hansapanga üks asutajatest Andres Saame ei paistnud ka üldse välja ja käis mööda seinaääri. Salapära tekitab kahtlemata kõiksugu vandenõuteooriaid, stiilis, et äkki on pärit hoopis mõnelt teiselt planeedilt, aga tegelikkuses on asjad palju lihtsamad.

Linnamäest loo kirjutamine tuleb Luigel pigem kadedusest, sest Postimees on pärast mitu aastat kestnud vindumist tööle saadud ja see on hakanud otsast söömas Ekspress Grupi kasumit. Luik on närvis, sest raha sulab näppude vahel. Pealegi on Linnamäe firma Magnum Ekspressist kümme korda suurem. Ja see, et üks internetis kaudu kaupa müüv mees ajalehe ostab, pole midagi eriskummalist - Amazoni veebikaubamaja asutaja Jeff Bezos ostis USA ühe suurima väljaande Washington Posti.

Aga kes on Eestis siis mõjukaimad? Ettevõtjad kindlasti mitte, sest maailma või isegi Euroopa mõistes on nad kirbusitt, kuna Eesti turg ja majandus on kirbusitt. Tallinkil on viis laeva ja sellega on hoobilt ettevõte Eesti üks suuremaid - tere talv, eksole! Ja kui Helsingi-Tallinna vahele ehitatakse sild, on see ettevõte kadunud sama kiiresti nagu tekkis. Isegi Eesti rikkaimateks tituleeritud Transfewise'i loojad pole maailma mõistes mitte mingid tegijad. Richard Branson külastas firma kontorit - no ja mis siis? Branson külastab iga päev kümnete firmade kontoreid. Taustaks: Soome ettevõtjad, kes on Eesti omadest kordades mõjukamad ja Bransoniga palju rohkem koos saunas käivad, pole laiemas plaanis samuti mingid tegijad. Nokia oli, aga selle edu oskasid soomlased osavalt maha mängida. Rovio ja Supercell, mis varem Nokia telefonidele mänge tegid on Nokia kõrval hale vari. Olgu lisatud, et Supercelli turuväärtus on 10 miljardit eurot, Eestist alguse saanud edukaima IT-firma Transferwise'i väärtus on 1 miljard. Ekspress Grupi turuväärtus on 35 miljonit - täiesti marginaalne, eksole - ja selle juht peab end üheks mõjukaimaks. :)))) Kas see, kes kõva häälega karjub ja vastu rinda taob, on tingimata mõjukas? Võrdluseks, Nokia turuväärtus oli tipus, 2007. aasta lõpus 100 miljardit eurot.

Eestis on mõjukaimad poliitikud, kes löövad kaasa Euroopa Liidus otsuste tegemisel. Eesti parlament on teatavasti juba 10 aastat Brüsseli kummitempel. Kindlasti on mõjukas president Kersti Kaljulaid, kes valiti lausa maailmas 100 mõjukaima naise hulka (Luike ega Linnamäge pole välismaal isegi mainitud), siis tähtis ELi kärbes Hendrik Hololei, endine Siim Kallase kantseleiülem. Kindlasti ka Kallas, endine Euroopa Komisjoni asepresident. Siis loomulikult Andrus Ansip, praegune Euroopa Komisjoni asepresident. Ja Eestist valitud Europarlamendi liikmed, kes teevad 500 miljoni elaniku nimel otsuseid: Indrek Tarand, Yana Toom, Marju Lauristin (nüüd Ivari Padar), Tunne Kelam, Kaja Kallas ja Urmas Paet.

Kui Eesti ettevõtjatest mõjukaid otsida, siis on need pankade, Swedbanki ja SEB kohalikud juhid, samuti suurettevõtete nagu Eesti Energia, Ericsson Eesti ja Maxima Eesti juhid. Miks Ekspress neid ei tutvusta?

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Teiste raha ja positsioon kohe ei anna rahu, mis? Parem tõesti oksenda omaette ja pärast seda emigreeru. Terve maailm on ju sinu ja su perekonna ees lahti, seal on kõik võrdsed ja veel võrdsemad ja teie kõikjal oodatud.

Vandenõunik ütles ...

Autoril on seitsmendat meelt varjatud jõudude adumisel. Tubli!
Järgmisena tasuks uurida, kuhu viivad riikide võla-otsad. Kõik riigid, eesotsas 11triljoniga USA, on võlgu. Aga kellele?

Anonüümne ütles ...

miks, miks, miks, miks... sa Inno pole ikka veel aru saanud, et ekspress on vähemalt 25 aastat olnud haššhašši isiklike huvide, isiklike sümpaatiate ja ka isiklike antipaatiate peegeldus.
rublaaegsetes ekspressides oli seesugust painet vähem.