laupäev, 2. detsember 2017

Mida oli tarvis tõestada: geenid mõjutavad, kuidas organism toidule reageerib

Väljavõte Eestineni veebist.

Soome info portaal Eestinen vahendab USA teadlaste uuringut selle kohta, et geenidest ehk pärilikest iseärasustest sõltub, kuidas üks või teine toit sobib. Katsed tehti hiirte peal ning selleks valiti geneetiliselt erinevad hiired.

Selgus, et toit, mis tegi ühed hiired paksuks, ei teinud teistele midagi. Osad hiired läksid paksuks isegi süsivesikutevaba Atkinsi dieediga, samas kui teised hiired ei võtnud juurde isegi ameerika dieedi ehk burkside ja koolaga.

Ma olen ise seda juba aastaid täheldanud, et tervis sõltub toidust ja et see, mis ühele sobib, ei pruugi teisele üldse sobida. Pole olemas universaalselt häid ja sobivaid dieete.

Näiteks Irja ei saa süüa kartulit, see ajab ta näost paiste, minule ei tee kartul midagi, mina aga ei saa süüa piimatoodeid. Irjale ei sobi gluteen, mina lähen paiste tatart süües. Liha meile ei sobi, küll aga kala. Riisi saame õnneks süüa mõlemad.

Pole olemas toite, mis kõigile sobivad ja igaüks peab omale sobiva dieedi ise välja selgitama, sest vale dieet muudab inimese haigeks.

Uuring näitab sedagi, et ei saa öelda, et näiteks suhkur on halb: ühele ei tee see midagi ja on lausa vajalik, teisele on hukatuslik. Samamoodi on lugu teiste toiduainetega nagu liha, kartul, piimatooted jne. Ilmselt on see ka põhjus, miks seni pole suudetud välja mõelda nn õigeid dieete ja toite - sest toidud mõjuvad inimestele erinevalt. Mis ühele sobib ideaalselt, see teisele üldse mitte. Mis teeb ühe haigeks, teeb teise terveks.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ilmselt peitub selles ka seos rahvustoitudega.