esmaspäev, 4. detsember 2017

Mis on lahti Euroopa Liiduga?

Euroopa Liidu (vasakul) ja USA majandused, miljardites USA dollarites, tradingeconomics.com veebist.

Kunagi paarkümmend aastat tagasi võeti Euroopa Liidus vastu Lissaboni strateegia, mille järgi pidi Euroopa Liidust saama 2010. aastaks maailmas kõige konkurentsivõimelisem majandus. Ja USA-le ennustati peale Lehmani pankrotti 2008. aastal täielikku fiaskot.

Nüüd on sellest 10 aastat möödas, see on siis ajast, mil EList pidi saama maailma parim majandus ning Lehmanist, millest pidi saama USA allakäik. Ent heitkem pilt reaalsusele, see on faktidele: USA majandus on sellest ajast kasvanud püstloodis, samas kui Euroopa Liidu majandus täiesti alla käinud, seda eriti viimastel aastatel.

Mis siis juhtus? ELis polnud ju hullu Trumpi ega midagi muud, mis pidi hävingut tooma. Merkel juhtis Euroopat võidult võidule. Kõik oli kõige paremas korras. USA maadles samal ajal sajandi suurima kriisiga. Ent ometi tuli USA sellest välja võitjana, ja Euroopa Liit kaotajana.

Mis on lahti Euroopa Liiduga? Kas keegi oskab seletada, palun!

Taustaks veel niipalju, et enne Lehmani kriisi jäi USA Euroopale majanduse suuruselt alla, ent nüüd edestab USA Euroopa Liitu pika puuga. Kuidas selline asi on võimalik, palun?!

Kõige suurem võitja on Hiina, mille majandus on kriisi ajast lausa kolmekordistunud. Kommunistlik Hiina, ja kolmekordne kasv kümne aastaga - KUIDAS ON SELLINE ASI VÕIMALIK????

Kõrval on all paremal vaba Eesti, mis teinud kõik õigesti, nö by the book, aga ikka viimased 10 aastat paigal tammunud. KUIDAS ON SELLINE ASI VÕIMALIK???


1 kommentaar:

Kristjan ütles ...

"Mis on lahti Euroopa Liiduga? Kas keegi oskab seletada, palun!"

Seletada osatakse, aga see seletus ei ole nii lihtne ja lühike. Kui hästi lühidalt proovida, siis euroga liitudes andsid liikmesriigid ära rahandusliku suveräänsuse, aga USA on monetaarselt suveräänne riik, kes väljastab dollareid nii palju nagu majanduse arenguks vajalikuks peab. Ka USA-s olid kunagi euroliidule sarnased probleemid, tasakaalutus Põhja ja Lõuna vahel, kõrge tööpuudus kaubandusdefitsiidiga osariikides jne. Kui me tahaksime sarnaselt USA-le euroliidu rahandust korda teha funktsionaalses mõttes, et valitsused ei peaks arutult eelarveid kärpia vms, siis me peaksime loobuma rahvuslikust suveräänsusest ja looma Euroopas keskvalitsuse, mis teeks liikmesriikide vahel fiskaalseid transaktsioone nagu USA seda teeb osariikide vahel. Täna ei ole Euroopas selleks poliitilist tahet ja inimesed liikesriikides ei taha Euroopa Ühendriike. Euroopa liidrid teavad, mida teha oleks vaja, aga nad ei räägi ja teevad halva mängu juures head nägu. Teisiti võib ka öelda, et rahvale ei räägitud euroga seonduvatest probleemidest, korrutati, et euro on soe kruiisilaev, peeti mõttetuid debatte selle üle, kas euro tõstab hinda või mitte jne. Kas USA majanduspoliitika kohta võiks kriitiline olla, aga jah, USAl on oma raha ja Kreekas kombel nälgima ta kunagi ei pea troika diktaadi tingimustes.

Ka meil kärbiti riigieelarvet 20% tööpuuduse juures, mille peale tuhanded lahkusid välismaale. Täna oleme vaesemad selle tõttu.

https://money4nothingchicks4free.wordpress.com/mmt-teooria/seitse-surmavalt-suutut-valet-majanduspoliitikas-1-osa/