kolmapäev, 6. detsember 2017

Soomlased päästsid terve maailma

Tänase Soome vabariigi 100. aastapäeva puhul, mille soomlased on auga välja teeninud, tahaks edastada ühe mõtte, mille järgi päästsid soomlased terve maailma.

Eestis on tavakas soomlasi maha teha, aga see on täiesti lühinägelik. Ilmselt tahetakse Eestis sellega varjata reetmist, mille Eesti valitsus 1939. aastal korraldas, kui venelastega soomlaste selja taga käed löödi, Vene väed Eestisse sisse lasti ja Eesti lennuväljad ning sadamad Soome-vastases sõjas venelaste kasutada anti. Sellest pole palju räägitud, aga Eesti oli Soome-vastases Talvesõjas Venemaa, see on Nõukogude Liidu liitlane. Milline häbi, eksole! Võib arvata, et Eestis korjati meestelt relvad paljuski seetõttu ära, et kellelgi ei tekiks tahtmist Soomele appi minna või Soomele relvi saata. Soomlased sellist alatust Eestile nina alla ei hõõru, sest Eesti sai oma vitsad hiljem kätte, kui iseseisvuse kaotas.

Aga see selleks. Eks Eesti peseb aegamööda maha seda tuhandeaastast häbi vennasrahva reetmise pärast. Ent nüüd tuleme kõige tähtsama ehk pointi juurde: NB! Isegi kõige selle reetmise, sadamate ja lennuväljade juures ei suudetud Soomet vallutada. Kujutate ette, eksole! Soome pidas kõigele vaatamata vastu. Loomulikult ei jäänud see maailmas märkamata.

Teadaolevalt oli just see - soomlaste vaprus ja teiselt poolt venelaste saamatus põhjuseks, miks Hitler otsustas edasi lükata sissetungi Inglismaale ning teha kiire lõpp Venemaale - sest kui Venemaa juba Soomestki jagu ei saanud, siis Saksamaa jaoks oleks Venemaa vallutamine olnud käkitegu. Barbarossa plaan ehk Venemaa vallutamine oli mõeldud kui blitzkrieg, välksõda, 1941. aasta suve ja sügise jooksul oli kavas Moskva ja muud tähtsad keskused ära võtta. Keegi polnud plaaninud Venemaal mingit talvesõda pidada. Plaan sündis 1940. aasta suvel, pärast venelaste ebaõnnestunud, 105 päeva kestnud Soome sõjakäiku.

Võib ainult ette kujutada, mis oleks Euroopast ja pärast seda kogu maailmast saanud, kui Hitler oleks otsustanud 1941. aastal hoopis Inglismaale tungida, nagu see oli algselt plaanis. Selleks ajaks oli kogu ülejäänud Euroopa ja sellega seoses ka pool maailma juba Saksamaa käpa all. Inglismaa võtmine oleks olnud dessert, kirss tordil. See oli ainult vormistamise küsimus, inglased on seda ise hiljem tunnistanud ja tänanud õnne, et Hitler otsustas Venemaa kallale minna. Talvesõda ja soomlaste vaprus ei andnud Hitlerile asu, tal tekkis suur kiusatus venelastega rinda pista, venelaste nõrkust ära kasutada ja see sai Saksamaale lõpuks saatuslikuks.

Hitleri takerdumine Venemaale andis inglastele võimaluse kosuda saadud kaotustest ning hakata ette valmistama maailma tagasi vallutamist sakslastelt.

Ehk siis kokkuvõttes - ilma soomlaste vapruseta poleks olnud Saksamaa kiiret sissetungi Venemaale ja sellega seotud hävingut. Maailm oleks täna hoopis teistsugune ilma soomlaste ja nende sangarliku võitluseta vabaduse eest.

Kogu maailm on Soome ja soomlaste ees tänu võlgu. Au ja kiitust soomlastele!

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vahel uut tapeeti pannes ja vana maha kiskudes tuleb sealt alt välja ammune perioodika. Seda ühe silmaga kiigates saab ka mingi hariduse. Küll lombaka, viltuse ja naeruväärse, aga midagi siiski - umbes nagu Innol. "Soomlaste seljataga", "tuhande aastane häbi" jne jne. Kui Innokene veidigi loeks raamatuid (vana tapeedi asemel), omandaks too soomlasete selajaga ja tuhande aastane häbi oma tegeliku mõõtme.

Anonüümne ütles ...

Ja ega te ajalooga päris sinapeal pole. Lugege rohkem ja harige end, enne kui sellist sitta avaldad.

Anonüümne ütles ...

enamasti see pask( pahad) vajub ise laiali nii ehk naa

Anonüümne ütles ...

pask võib ju enamasti laiali vajuda, aga mõningane probleem on selles, et seesamune pask tõuseb lõpuks ikka pinnale :S