pühapäev, 21. jaanuar 2018

Tegelikult on probleemiks ühiskonna üleüldine kanastumine


Kõik räägivad muudkui Ojasoost ja Reinsalust, aga täiesti on jäänud tähelepanuta üks väga oluline tõik. Nimelt - meie, s.o Eesti ühiskond on lootusetult kanastunud. Mis mõttes, küsite.

Aga selles mõttes, et ei saada enam absoluutselt aru naljast. Ega tehta vahet naljal ja solvangul. Ei saada aru, et kui nali on taastav ja inimest hullumisest päästev, siis solvang on oma põhiolemuselt lõhkuv ja lammutav, haigeks tegev. Kuna ühiskonnas on kõige häälekamad kanad ehk huumorimeeleta olevused, siis on see ka loomulik ja ootuspärane.

Ojasoo ettevõtmine on klassikaline kanakarja rünnak. Kuidas käituvad kanad, kui näevad enda keskel endast erinevat või nõrgemat isendit? Nad nokivad ta surnuks. Täpselt samamoodi lendas kanakari peale Tiit Ojasoole - pärast seda, kui ta oli tehtu pärast vastutuse võtnud ja tagasi astunud. Millest Ojasoo aru ei pruukinud saada, on see, et kui kanakari tajub kasvõi üheainsa karvanääpsuga, et sa midagi omaks võtad, midagi kahetsed või - hoidku! - millegi pärast vabandust palud, siis see on kanadele selge märguanne, et SEE INIMENE tuleb surnuks nokkida. Mitte selle pärast, mida ta TEGI, vaid selle pärast, et ta näitas oma nõrkust ja VEEL VABANDAS, RAISK.

Nii, hüva. Urmas Reinsalu ei ole nii loll nagu Ojasoo, kes ise tagasi astus. Reinsalu vabandas küll, aga nõnda, et iga viimane kui töll sai aru, et tegelikult ikka ei vabandanud küll, raisk. Mitte grammi võrragi! Sest Reinsalu on selleks liiga kogenud poliitik, et teada: vabandajad nokitakse surnuks. Nagu Ojasoo ja palju teised enne teda.

Nüüd ma saan suurepäraselt aru sellest, et teised poliitikud on Reinsalu peale pahased. No ja mõned naised võib-olla ka. Aga Reinsalu käitus lihtsalt alalhoidlikult. Vabandajad nokitakse surnuks.

Mis oleks lahendus? Lahenduseks on see, et kanakari astub ise tagasi. Või sunnitakse tagasi astuma. Et me ei tolereeri enam vabandajate surnuksnokkimist. Et me austame inimese vabandust ja jätame ta pärast seda ellu, kui ta on ära vabandanud. Vahet pole, kas meile see vabandus mokkamööda oli või mitte.

Vastasel juhul tere tulemast ebasiirasse, rusikas-igaks-juhuks-alati-taskus ühiskonda!

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma oletan, et Irja tekst on iroonia, sest nali vaevalt, naljatamiseks on vägivalla, kaasa arvatud perevägivalla teema liiga ränk.

Muide, kanadel ei ole kombeks endast erinevaid surnuks nokkida. Kanad hakkavad üksteiselt sulgi nokkima siis, kui neil on mingi toitaine puudus. Kanad vajavad seedimiseks kruusa, väikseid kivikesi ja lupja ning kui kanad on puuris ja ei saa endale vajalikku ise maast nokkida, siis toitainepuudusest hakkavad nokkima üksteist. Aga siis on nokitud ikka päris palju kanu karjast, mitte üks. Ja nokivad veriseks tõesti. Olen ise sellistel kanadel haavu sidunud ja neid ravinud. Aga et kanakari kedagi ükshaaval nurka ajaks ja üks-null teeks, seda ei ole.

Ma olen palju vägivallaga kokku puutunud ja seda ka kõrvalt näinud, seetõttu ei mõista ma, mis kasu on justiitsministrist, kes kahetseb, nagu ma tema jutust välja lugesin, et ta naistevastase vägivalla vastu välja astus. Me siiski ei ela Venemaal, kus hetkel on peresisene vägivald seadustatud. Elame Euroopas, kus naiste õiguste kaitse on väga kõrge prioriteet. Hämmastab kahepalgelisus selles osas. Ma ei tunne ennast turvaliselt riigis, kus võimuesindajad on vägivallaohvrite kannatused põhimõtteliselt tühiseks kuulutanud. Väga hirmutav. Mis tuleb järgmisena?

Irja ütles ...

Eesti ühiskond on juba ammu oma põhiolemuselt vägivaldne, võimuesindajad lihtsalt peegeldavad seda. Põhjuseks suure tõenäosusega meie nõukataust. Isegi lasteaialapsed on vägivaldsed, nagu Marimell nüüd oma blogis oma lapse lasteaiakogemust kirjeldas. Reinsalu õigustas vägivalda, sest ühiskond on vägivaldne, ja kui ta seda ei tee, siis ta nokitakse ise surnuks. Selline see Eesti elu on :). Kellele ei meeldi, koligu mujale :D

Anonüümne ütles ...

Ega jah, ongi plaanis kolida.

Anonüümne ütles ...

Kanad supiks ja asi korras!
Ah et isegi lasteaialapsed on vägivaldsed? Ega siis ei aita vist muu kui vana hea: "Esimesena ära löö, aga kui põhjus juba on, siis viruta nii et verd laias kaares lendab!" See on paraku vist ainus keel mida lontrused mõistavad. Ja kui inime on juba lontrus, siis tavaliselt kauaks.
Lontrus on lontrus, vahet pole kas isane või emane.

Küll mulle meeldiks taolise sõnavõtuga friigikogu kõnepuldist esineda. Isegi ligi kahvataks :DD

Anonüümne ütles ...

Irja kas Reinsalu õigustas vägivalda? Ta ju ütles, et kahetseb oma toonast avaldust, mitte seda et kiidab naistevastase vägivalla heaks. Jaburaks ei saa ka minna ja Reinsalu süüdistada selles nagu ta oleks öelnud et tema meelest on ok naiste suhtes vägivalda tarvitada. Tekst oli lihtsalt selline mõistukõne ja siis võib tegelik mõte kaduma minna.

Irja ütles ...

No ei usu ka mina, et Reinsalu vägivalda õigustaks :D