esmaspäev, 29. jaanuar 2018

Veel üks argument, miks Eesti pole nagu Soome

Soome delegatsioon 1912. aasta Stockholmi olümpiamängudel, Yle veebist.

Eestis on aeg-ajalt levitatud müüti, et enne iseseisvumist olid Eesti ja Soome enam-vähem samal tasemel.

Tegelikkus on muidugi sootuks erinev. Esiteks Eestit tänapäevases tähenduses polnud enne 1918. aastat olemaski. Ehk Eesti tekkiski alles iseseisvumisega, samas Soome oli olnud juba varem omaette riik, mille delegatsioon osales 1908. aastal Londoni ja 1912. aastal Stockholmi olümpiamängudel.

Seejuures oli Londonis esindatud 67 Soome sportlast, kes võitsid 5 medalit ning Stockholmis koguni 164 Soome sportlast, kes võitsid kokku 26 medalit.

Mis on Eestil sellele vastu panna? Eesti osales esimest korda olümpial alles 1920. aastal Antwepenis 14 sportlasega ja võideti vaid 2 medalit. Soomest oli Antwerpenis 63 sportlast, kes võitsid 34 medalit.

Soome puhul saame 1917. aastal rääkida riigi iseseisvumisest. Soome riik eksisteeris juba sadu aastaid varem. Eesti puhul aga tekkis riik alles 1918. aastal.

Seetõttu tähistatakse Soomes iseseisvuspäeva, Eestis aga vabariigi aastapäeva.

Nüüd küsimus laiale ringile: kas Eesti riik on üldse iseseisvunud? Ja kui on, siis millal see toimus? Soome puhul võttis iseseisvumine aega mitusada aastat ja täna ei kahtle keegi, et Soome on iseseisev riik, mis ajab iseseisvat, oma rahva huvidest lähtuvat sise- ja välispoliitikat. Aga kas saab sama öelda Eesti kohta?

Kommentaare ei ole: