esmaspäev, 22. jaanuar 2018

Veel üks näide sotsialistlikust ja kesiklikust oooolimisest: sügava puudega lapsele ainult kaks mähet päevas!



Meie Juulike on viieaastane angelmani sündroomiga tüdruk. Tal on sügav füüsiline ja vaimne alaareng, millest tulenevalt ta ei ole võimeline kontrollima oma põit ja teeb sagedasti alla. Kuna ta ei käi, siis ei ole ta ka võimeline ise poti peale minema.

Seega läheb tal vaja mähkmeid, mida kulub vähemasti neli tükki päevas. Siiamaani, täpsemalt eelmise aasta lõpuni, oleme saanud erimenetluse otsusega 120 mähet kuus ehk poole rohkem kui näeb ette riiklik minimaalkogus, mis on 60 mähet kuus (kaks mähet päevas).

Kuna 120 mähet oli meile määratud aasta lõpuni, siis tegin sotsiaalkindlustusametile detsembri keskel uue taotluse. Lisasin juurde perearsti tõendi, et laps vajab mähkmeid suuremas koguses. Täpselt nagu eelmiselgi korral.

Natuke aega tagasi tuli vastus. Ei saa enam meie Juulike 120 mähet, vaid hoopis 60. Riik seletab Juulikesele, et riigi rahalised vahendid on piiratud ja saagu nüüd Juulike, hea laps, hakkama 60 mähkmega kuus. Katsugu kuidagi pissi kinni hoida või pissise mähkmega vastu pidada.

Arutasin seda asja eile Juuliga. Et mis me teeme. Juuli vaatas mulle oma ilusate arukate siniste silmadega otsa ja ma mõistsin teda sõnadetagi: vaja on see asi suure kella külge panna. Seda enam, et kuulsin täna ITAKis käies, et samasugune ebaõiglus on tabanud ka teisi sügava puudega lapsi. Isegi lamajaid lapsi. Sügava vaimse puudega autistlikke lapsi. Riik on neile kõigile öelnud, et nad ei ole väärt rohkem kui 60 mähet kuus. Kaks mähet päevas.

ITAKis räägiti, et paljud vanemad on käega löönud. Lihtsalt ei jaksa riigiga võidelda ja vaielda. Kui 60 mähet, siis 60 mähet. Saavad kuidagi hakkama.

Aga kas peab, ma küsin. Mus tekkis trots. No ei saa leppida sellise ebaõiglusega. Ja eriti ei saa leppida ebaõiglusega, mis puudutab lapsi. Seepärast ei ole kahtlustki, et ma selle otsuse vaidlustan, ja kui Juulile ka seekord ära öeldakse, siis läheb väike Juuli selle suure kesksotsialistliku oooolimise vastu kohtusse. Emme aitab tal hagi koostada ja vaatame siis, mis saab. Loodame, et riik enne seda siiski oma veast aru saab ja väikeste puudega laste kiusamise lõpetab.

Pildil Juulike.

Inno kommentaar: proovisime kahe mähkmega päevas ja tagumik läks hauduma. Nüüd peame ise juurde ostma mähkmed, täiendav kulu ligi 30 eurot kuus, 360 eurot aastas.