esmaspäev, 5. veebruar 2018

Lapsele tagavad hea tervise loomulik sünnitus ja pikk imetamine

Väljavõte New York Timesi veebist.

Lapsele ja inimesele üldse tagavad hea tervise nii loomulik sünnitus kui pikk imetamine, leiavad teadlased. Nagu kirjutab New York Times, tuginedes teaduslikele uuringutele, on lapsel peale sündi vaja saada vajalikud bakterid ja neid saab AINULT ema tupest ja rinnapiimast.

Kui laps neid baktereid ei saa, tekivad hädad, mis praegu kimbutavad arenenud maailma: astmad, allergiad, diabeet, tsöliaakia, ülekaal.

Paljud keisrilõikega sünnitanud emad on viimases hädas asunud juba oma tupebaktereid lapsele üle kandma, mida kutsutakse bakteriseemenduseks, aga arstid seda ei soovita.

Lastele soovitatakse nüüd anda ainult rinnapiima esimesed kuus kuud ja pärast seda niikaua kuni laps seda soovib. Ainult nii saab laps vajaliku immuunsuse kõigi hädade vastu, mis inimesi tänapäeval kimbutavad.

Kui aga hakata lapsele andma varakult toiduaineid, ilma et lapse seedesüsteem on välja kujunenud, võivad veel seedimata valgud sattuda lapse vereringesse ning põhjustada nii allergiaid kui gluteenitalumatust. Immuunsüsteemi häired põhjustavad omakorda diabeeti, artriiti ja mitmikskleroosi.

Taanis aastatel 1977-2012 ligi 2 miljoni lapse peal läbi viidud uuring näitab, et keisrilõikega sündinud lastel esineb rohkem astmat, artriiti, soolepõletikku, immuunpuudulikkust ja leukeemiat.

Uuringud näitavad, et lapsena saadud bakterid toetavad inimese arengut kuni täiskasvanueani välja. Uuringute järgi aga võib juba väike kogus laste kunsttoitu mõjutada pärssivalt laste kõhu mikrofloorat.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Laps sündis loomulkul teel, aga päeva mil oli inkubaatoris, anti talle ka pudelist lisa, siiani olen pahane. Imetasin üle aasta, laps allergik.