pühapäev, 11. veebruar 2018

Väikse lapse kõrvalt tööl käiv naine on perele suur väljakutse

Töötav naine.

Praegu käib Soome TV pealt põneva seriaali Dowshiftaajat II hooaeg, kus löövad kaasa Soome parimad näitlejad. See on päevakajaline seriaal, mille esimene osa oli pühendatud töötusele, teine osa aga räägib perest, kus ema käib tööl ja isa on väikse lapsega kodus.

Ma tean omast käest, et see on suur väljakutse. Eriti seetõttu, et naine või ema püüab instinktiivselt olla see peamine lapsevanem, aga tööl käimise tõttu on see praktiliselt võimatu. Seetõttu hakkab naine kodus olevat meest kadestama, teda süüdistama, kuigi mees tahab olla lapsele hea isa ja naisele hea mees. Paradoks on see, et mida rohkem mees püüab, seda halvemaks ta naise silmis muutub. Ilma tunnustuseta jäänud kodune mees on omakorda avatud kõrvalsuhetele.

Eestis pole seda teemat eriti käsitletud, kuigi see on Eestiski aktuaalne. Minu enda elus oli selline situatsioon ja selliseid peresid on küll ja küll. Kus lõpuks satub abielu suure surve alla.

Kokkuvõttes võib öelda, et väikse lapse kõrvalt tööle läinud ema on pere jaoks suur väljakutse. Naine peab leppima sellega, et sel juhul muutub mees peamiseks lapsevanemaks. Ema peab lastest taanduma, loobuma võistlemisest mehega. Vastasel korral tekivad väga suured pinged kuni selleni välja, et abielu laguneb.

Viimasel ajal on üldse tööl käivatest emadest (ja väikse lapsega koju jäänud isadest) palju juttu, seda just välismaal. Näiteks alustas möödunud aastal sel teemal Kanada seriaal Workin Moms, mis on samuti väga päevakajaline ja räägib kaasaegse naise probleemidest.

Eesti puhul pole probleemiks mitte see, et naised tööl käivad - Eestis käisid naised tööl juba nõuka ajal, vaid probleemid tulevad sellest, et ka mehed löövad üha enam lapse arengus ja kasvatuses kaasa. Ka ühiskonnas laiemalt suunatakse mehi ja isasid üha rohkem lastega tegelema, kuna uuringute järgi aitab see kaasa lapse arengule - lapsed on arenenumad, kui juba sünnist saati osaleb ema kõrval lapsega tegelemises ka isa. Kui naine on juhtival töökohal, siis on paratamatu, et osa lastega seotud kohustusi võtab enda peale isa.

Kommentaare ei ole: