Põnevat lugemist ajaloo kohta

Privaatsuspoliitika

reede, 11. jaanuar 2008

Isad, ärge andke alla!


Väljavõte Delfi leheküljelt.

Sama asi, veidi põhjalikumalt, ka Postimehe veebis:


Kahtlemata saan ainult tervitada isade võitlust oma lastega tegelemise eest, mille tarbeks on isad koondunud MTÜ Isade Eest tiiva alla.

Kahjuks on Eestis kujunenud selline olukord, kus lahutanud isad ei üritagi enam laste hooldusõiguse eest võidelda, sellele lüüakse käega, kuna on teada, et lapsed antakse nagunii emale ja see ema siis kotib laste abil oma endist meest. Lihtsam on rahule jätta nii naine kui lapsed. Seda eelkõige laste vaimse tervise pärast.

Ja siis naised räägivad, et isad ei tee lastest välja, ei maksa raha, ja ma ei tea mis kõik veel. Aga keegi ei räägi, mis selleni viis?! Sest kunagi abiellus see naine ju toreda mehega, kellega tahtis last saada. Kuidas muidu see laps sündis! Aga miks see tore mees siis ära läks? Sellest ei räägita. Vahepeal on paus. Ja siis mõne aja pärast hakatakse rääkima, et mees on kuradi idioot, lapsi vaatama ei tule, emale raha ei anna. Selline perversne olukord. Ja neid juhtumeid on tuhandeid! Neist ei räägita, sest "pole ilus". Seda kaagutavad needsamad emad, kellest pärast lahutust saavad jõhkardid, sõna otseses mõttes. Ja lahutus tuleb tavaliselt sellest, et esialgu tore naine pöörab ühel hetkel ära. Ja see tuleb omakorda sellest, et naine on mänginud ja teeselnud kedagi teist, et mees kavalusega "ära võrgutada". Aga ükski naine ei jaksa elu lõpuni toredakest mängida, ikka tuleb tõeline pale välja, ja seda enamasti siis, kui laps on väike. Kuna siis on naine nõrk, ei jaksa teeselda. Ja kui mees juba aru saanud, milline naine on, siis ei hoita enam midagi tagasi. Siis hakatakse meest suruma. Mõned mehed peavad sellele vastu, jäävad, teised teevad minekit.

Emade nimel ja eest võitlejaid on palju. Kaudselt aetakse sellega nn naiste asja, makstakse meestele kätte selle eest, et mehed on aastasadu naisi kottinud, neid õigustest ilma jätnud, neile väiksemat palka maksnud, neid vägistanud ja kägistanud, kirvega taga ajanud. Või üritatakse varjata naiste enda pettusi, sedasama kirjeldatud "võrgutamist". Või siis riputada need lahutajad mehed teistele meestele hoiatuseks häbiposti: näete, jah, mis juhtub, kui ära lahutad! Motiive on mitmeid. Samas lahutanud mehe juurest minema läinud naise puhul on täiesti enesest mõistetav, et lapsed jäävad talle.

Kõige kurvem on asja juures see, et praegusaja meeste hulgas on palju selliseid, kes ei taha oma naist kottida. Kes on teistsugused. Aga kohtunikud, lastekaitsjad, advokaadid, kellest valdav osa naised, vahet ei tee, nad löövad kõiki mehi ühe mütsiga. Õigem oleks küll öelda, et annavad kõigile meestele ühe jalaga. Lahutus on võimalus, kus naised saavad meestele nö tagasi teha. Ja see omakorda muudab mehed naiste suhtes kalgiks, isegi need, kes tahtsid olla head. Sest nad saavad aru, et naiste vastu heaga ei saa. Naistel pole mingit nn džentlmenlikkust, mida meestesse on aastasadu süstitud. Naine on nagu metsloom, kui ta oma võimu ja teise nõrkust tunnetab, siis hävitab. Nii et silm ka ei pilgu.

Muidugi on ka erandeid, arusaajaid ja toredaid naisi, aga neid on kuramuse raske leida. Ja raske on leida sobivat kaaslast olukorras, kus kõik tahavad olla keegi teine, olla nagu täiesti võõras naine mõne ajakirja esikaanel.

12 kommentaari:

  1. Kallikene Innokene!
    Tundub mulle, et vaatad maailma üksnes läbi enda isikliku valusa kogemuse.

    Kui palju tean mina naisi, kellele alguses väga toredad meesterahvad on lapsekesed teinud ja kes siis ka juba raseda naise juurest jalga on lasknud. Kunagi ammu ühe tuttava lapse tulevase isa ema olevat pojukesel lausa käskinud tüdruku juurest ära minna, et kui tüdruk tahab siis sünnitagu, kuid sina küll oma noorust ära ära riku.
    Minul oli kogu aeg paha enda lapse ees, sest ta isa oli nii süüdimatu, et pidevalt unustas ära kui vanaks laps sai, kui lubas temaga kokku saada jne ja loomulikult ei maksnud ta sentigi ja sellise inimese käest mul ei tulnud isegi pähe seda küsida. Sinu jutust saan teha aga järelduse, et vaene lapse isa, enne oli tore inimene ja kui mina jäin rasedaks, siis tal vaesekesel minu pärast lõi süüdimatus pähe.
    Ma tõesti ei tea missuguste naisega Sa suhtled, mina olen sellistest kuulnud vaid ajakirjadest. Ma tõesti ei tunne isiklikult ühtegi naist, kes lapse isa kiusaks, enamus on õnnelikud kui lapse isa neid aitab just lapse hoidmisel. Küll tean ma mehi, kel lapsed küla peal ja uutele armukestele oma rasket elu kordavad, kuid lastega tegemist ei tee.
    Ma usun, et Ingrid on paras nõid ja hüsteerik ning et Sina selline mugav koduloom tal olid. Kuid suhte loovad kaks inimest - tõenäoliselt Sinu pidev allumine soodustas tema tõusvat domineerimisvajadust. Ma arvan Inno, et Sina lõid Ingridi just selliseks nagu ta on.

    VastaKustuta
  2. Jah, ka mina tean igasuguseid asju. Ja tean ka seda, kuidas naised nö salaja meestele lapsi teevad, lootuses, et siis mehed neid võtavad. Aga ei võta. Kõik pole sellised oinad nagu mina, kes igal võimalikul juhul end kottida lasi. Kes kõigega nö nõus oli.

    Aga küllap ma tahtsin Ingridit toetades (ma ei pea seda päris allumiseks) kompenseerida neid koledusi, mida minu isa minu ema peal korda saatis. Et olla siis naisele sedavõrd rohkem hea kui minu isa oli halb. Aga mulle sattus selline naine, kes hakkas mu headust ära kasutama. Ma ei osanud meie suhte alguses seda aimata.

    VastaKustuta
  3. Tegelikult on jah suurem osa neid juhtumeid ikka kas sellised, kus isal pole üldse mingit huvi laste vastu, või siis sellised, kus isal huvi on, aga eksnaisega ei saa omavahel suheldud ja lapsi normaalselt jagatud.

    VastaKustuta
  4. Headnaised on tavaliselt kõik võetud ja head naised teavad, mis neil on, ning oskavad sellest ka kinni hoida.

    VastaKustuta
  5. See jutt, et lapsed emaga ja isa maksab päädis 100 aastat tagasi, siis kui naised olid kodused, tööl ei käinud, ja mehed maksid kõige eest. Siis oli normaalne, kui asi juba lahutuseks läks, et lapsed jäävad emaga ja isa maksab. Nii nagu see tegelikult oligi. Muidu oleks pidanud hakkama naisi tööle ajama.

    Nüüd aga teevad naised tihti veel rohkem tööd kui mehed, saavad suuremat palka, peavad suisa peret üleval, aga lapsed jäetakse ikka neile. Ja naine ei ütle ära ka, sest laste kaudu saab mehele keerata, kasutada last oma pingete maandamiseks, või misiganes otstarbel.

    Praegu peaks ikka tõsiselt kaaluma, kas jätta laps isale või emale, või kuidas nende hooldusõigust jagada. Ja loogiline on, et lahendid oleks 50% naiste, 50% meeste kasuks. Praegu on 95% lahenditest ema kasuks, laps võetakse ära vaid siis, kui ema on täiesti põhja käinud, selline, kellelt võetakse hooldusõigus nagunii ära.

    VastaKustuta
  6. Toetan täiesti seda postitust ja kogu ülejäänud lahutatud isade võtlust oma laste kasvatamise eest. MTÜ Isade Eest on asi, mida ma ise olen juba kaua aega plaaninud teha... Või mille vajalikkusest ma olen juba tubli kaks aastat mõelnud. Kui see nüüd ainult toimima ka hakkaks!

    VastaKustuta
  7. Huvitav juhtum oli mu endaga. Kui tulin lahutuse ajal töölt ära, siis laste hooldusõiguse koha pealt oli see justkui miinus, seda kirjutati mulle nina peale, et ma ei saaks laste hooldamisega hakkama, kuna ma ei käi tööl. Samas, kui lahutanud ema on töötu, on see hooldusõiguse seisukohalt pluss. Ja isa peab talle siis täie rauaga maksma. Naljakas.

    Et isa justkui ei saa mitte mingil juhul hakkama lastega ja ema saab igal juhul.

    VastaKustuta
  8. On sul võimalik oma lapsi külastada?

    Jutust jääb vägisi mulje, et emad oma lastest sugugi ei hooli ja vaid taluvaid neid pisikesi tüütusi, kõik selle nimel, et lapse isale keerata. Vähimagi mõtteta oma eluga edasi minna. Aga emainstinkt? Kas see on sinu meelest samuti viimase 100 aasta jooksul välja surnud?

    VastaKustuta
  9. mulle tundub ka et naised neid lapsi ilmselt kiusu pärast hirmsasti endale tahavad. Lapsed ju on, lisaks sellele et nad on toredad, vaimukad, originaalsed jne, ka tohutult aeganõudvad, nii et ma mõnikord lausa mõtlen, et tore oleks kui ma oleks oma laste isaga lahutatud, siis saaks lapsi omavahel jagada, meil jääks mõlemale ka veidi iseolemise aega, mida praegu on väga väga vähe. Eriti üksikvanemale peaks mitme lapse kasvatamine olema päris suur koormus.

    VastaKustuta
  10. Sitapäid on igas riigis ja iga soo juures. Häid isasid ja halbu emasid, häid emasid ja halbu isasid. Viimane kombinatsioon on kahjuks Eestis domineerivam ja eks seetõttu tee ka meie kohtusüsteem eelarvamuslikke otsuseid.

    Mitte et ma seda õigustada püüaks - sest ma olen 100% selle poolt, et hooldusõigusküsimustes tuleb lähtuda ennekõike LAPSE heaolust ja mitte väljakujunenud standardist.

    Aga mul on (ehk naiivsusest lähtudes) raske uskuda, et üks ema saaks tõesti takistada lastega suhtlemist, kui need lapsed juba koolieas on. Ehk kui laps juba ise tänaval liigub, on ju ka temaga suhtlemiseks võimalus olemas. Iseasi muidugi, kui see eemalolev pool on "kurjategijaks" tehtud ja temaga suhtlemine lapse enda vaatenurgast vastunäidustatud (sest näe, too ju paha ja läks minema). Ja kahjuks ma ei kujuta ette, kas ja millise seadusega saaks takistada vanemaid oma lastele teineteise osas ajupesu tegemast.

    Üldiselt aga tuleb ilmselt laste nimel nii mõndagi alla neelata, ka ebameeldivat - sest nemad on väärt mõlemat vanemat ja kui üks on loll, võiks teisel jaguda mõistust ja altruismi sellest üle olemiseks ning kui vaja, ka silma kinni pigistamiseks. Ebaõiglane muidugi, ent lapsevanema esimene kohus on lapse ja mitte iseenda ees.

    Ma ei usu, et Sinu blogi kuidagi olukorda leevendaks Sinu ja Su laste suhtlemise osas... küll aga on see oma (kohatisest inetusest) hoolimata loonud baasi diskussiooni tekkeks ja üldse isade õigustest rääkimiseks. Mis on väga tervitatav... sest pole ju nii, et de facto on iga ema hea ja oma lastele parim ja kõik muud variatsioonid mõeldamatud.

    Igatahes loodan Su laste nimel, et te asjad joonde saate ja et ühel päeval hakkab Eesti riik selle iibe-jutu kõrval ka laste tegelikku heaolu rohkem väärtustama ning arhailistest normatiividest kaugemale nägema.

    VastaKustuta
  11. Tere!
    Toetan Teie ettevõtmist et kaitsete laste õigusi kelle isad täidavad ka kohustusi. minul enda lapsel kahjuks sellist isa pole. seega tean kui võimatu on saada lapsele elatisraha. mul on plaan endal teha MTÜ mis seisaks nende laste eest keda isad enam ei toeta ja ei armasta. olen väga huvitatud Teiega koostööst. samuti oodatud aktiivsete üksi lastkasvatavate vanemate kirjad kes tahaksid midagi muuta, et laste õigusi kaitsta olgu see siis elatisraha nõue või kohtumine lapsega. üheskoos suudaksime midagi muuta.
    private401@hot.ee

    VastaKustuta
  12. Tubli viimasele! Tavaliselt ei olegi probleem meestel see kas nad näevad lapsi või mitte aga probleem on rohkem maksmises . Siin oli enne juttu naiste olemusest . Minul on tõsiselt kahju sellisest mehest kes midagi välja ei kannata . Kooselu ongi kunst ja üs suur kompromiss . Sellised mehed ei kannata ju laste kisagi välja mis kasvatamisest rääkida. Naise eest saab ära joosta (lahutada)mis siis lastega oleks ?

    VastaKustuta

Kohvik jätab endale õiguse kommentaare modereerida ja spämmi rehitseda.