esmaspäev, 7. jaanuar 2008

Miks meil on ERR?!


Väljavõte ERR kodukalt.

Küllap on tekkinud selline küsimus nii mõnelgi. Kas lihtsalt selleks, et ligi 500 miljonit krooni aasta jooksul ära laristada, mis tundub pealtnäha ainuke tõene põhjus.

Ent seegi on naiivne seisukoht.

Kui võrrelda ETV ja Kanal 2 programmi, näiteks, kus siis ETV räägib mingist ideaalmaailmast ja Kanal 2 asjadest nagu nad on, siis on asi selge.

Nimelt tuleb 500 miljonit kulutada selleks, et mitte harjutada inimest reaalsusega. Vaid pakkuda idealistlikku pilti elust, mis, nagu kõik teavad, on muidu hoopis teistsugune. ETV pakub reaalsuse pähe mängufilmi, sellist kõrge moraali ja eetika normidele vastavat. Seda rolli kandis kunagi kirik. Ja siis harjutatakse inimest selle mängufilmiga, et inimene hakkaks uskuma, et see ongi reaalsus. Päris elu. Või vähemalt usuks, et on.

Ja otse loomulikult on rahvas nii loll, et ta ise ei tea, mis on "hea" ja mis on "halb". Ja "halbu" asju ei tohigi näidata, sest muidu hakkab loll rahvas veel eeskuju võtma. Lollile tuleb kõik ette öelda, kuidas peab mõtlema ja käituma. Selleks ongi vaja 500 miljoni eest aastas rahvusringhäälingut. Et korrata iga päev üle, laadida alla eetikat ja moraali.

Ainuke probleem on selles, et rahvas, va rõip, ei taha seda mängufilmi eriti vaadata, kuna see on surmigav. Selleks tuleb rahvast kuidagi sundida. Aga kuidas, vat see on küsimus. Selleks on tööle võetud kari juntsusid, kelle koolitamiseks on kulutatud samuti miljoneid, kes on pähe tuupinud sadu teooriaid, kelle ajud särisevad, ent kes on sellegipoolest hädas. Aga nad teevad tööd. Ja eks näis, mis pauk sealt tuleb siis.

26 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Reporter on kahjuks liiga reformierakondlik.

Hundioru Nirti ütles ...

Tegelikult, kõikide inimeste elu ei ole muide üks labasus ja madalalauplus teise otsa, leidub just ka seda kõrget moraali ja veel kõrgelennulisemat eetikat ja paremate asjade poole püüdlemist :)

Anonüümne ütles ...

inno, mis ila sa meile ajad.Järjekordne jälk tõekuulutaja, ise aru saamata, et istub samal pulgal igatmasti usukuulutajatega(küll vist raha, mitte sisemise sunni tõttu).Selles tekstis, mida ma just lugesin, polnud mitte ÜHTEGI tõestust koledatele väidetele, olid vaid väited et nii on - arvamus, aga vot siis vaata oma kommertsuudistesaateid, kus ulatuslikult kajastuvad ka spearsi ja muude produktide viimaste minutite tegevused, ja surmigavat uusaastaprogrammi.Aga ära tule seda teistele pähe määrima, fakte moonutades.Eile näiteks oli Etvs tore dokk usa sõjavalede ja tsensuuri kohta, imestama pani see et eesti kui suur koalitsiooniliitlane seda näitas,espessally rahvusringhääling onju. samas kui k2 st tuleb dokude pähe mingit kuradi nilbust, nagu "veel sada persest eemaldatud eset"vms.Tõepoolest, mees raha pole elus kõige tähtsam mmkay.

Inno ütles ...

Selleks, et toredaid dokke näidata, pole vaja suurt telemonstrumit püsti hoida, 500 miljoni eest aastas. Kui valitsus Kanal 2le ja TV3le veidi pappi annaks, mõned miljonid näiteks, tuleks sealtki aeg-ajalt toredaid dokke, lastesaateid ja muud säärast. Lisaks "nilbustele", mille näitamine tasub end ära ka lisapapita.

Minu point oli selles, et ETV tase, ma pean silmas just omasaateid, uudiseid ja muid arutlevaid asju, muutub tausta suhtes üha nõrgemaks, samas maetakse sinna üha rohkem raha. Pole siis ime, et venelased ETVd ei vaata, isegi kui sealt midagi venekeelset tuleb. Sest need on surmigavad, nõrgalt tehtud, ka venekeelsed uudised.

Pärast Kersna lahkumist on ainsad saated, mis ETVs kriitikat kannatavad, Suviste asjad: Hommiku-TV, Õnne 13 ja see kodumaine politseiseriaal. Aeg-ajalt õnnestub ka Vabariigi kodanikud. Kõik ülejäänu on kodu-TV tasemel saast, mida nende saadete tegijad võivad oma kodukal internetis üles panna, aga mida peaks olema häbi teha maksumaksja raha eest rahvustelevisioonis.

Kui rahvustelevisiooni ülal pidada ja teha, siis tuleb seda teha hästi. Kui hästi ei suudeta, siis tuleks kogu see eneseimetlejate kamp laiali saata. Sama käib ka raadio kohta. Mis kuradi asi on Raadio 2, miks seda vaja on? Ja muud kanalid ka? Klassikaraadio, täielik mõistatus. Käib mingi segane turu solkimine lihtsalt, muud midagi. Raha tampimine musta auku. Mingit erilist kvaliteeti sealt ma pole veel kohanud. Enne tuleb harjavarrest pauk, tõesõna.

Inno ütles ...

See 500 miljonit võiks anda õpetajatele juurde, oleks pikemas perspektiivis palju-palju rohkem kasu kui sellest kodu-TV-rahvusringhäälingust.

Ja mis ilasse puutub, siis tuleb ERRist iga jumala sekund sellist ila, et karju appi.

Anonüümne ütles ...

Peab olema ka üks kanal, mis on vähemalt idees äraostmatu ja poliitiliselt neutraalne. Kommertskanalid on paratamatult kõik potentsiaalselt äraostetavad.
ETV peab jääma.

Hundioru Nirti ütles ...

500 miljonit aastas on vähem kui viis krooni iga elaniku taskust igal aastal. Kas see käib sulle üle jõu? Ma nagu sain aru, et Tähismaad on kröösuslikult rikkad?

Inno ütles ...

Nirti, maksumaksjaid, neid, kes pole riigi palgal, on märksa vähem kui miljon. Mõned sajad tuhanded.

Ja see jutt, et ERR on äraostmatu, on pehmelt öeldes naiivne. Kes maksab, see tellib muusika. Ja tellivad need, kes on võimul. See on fakt, vähemalt selle ERRi puhul, millest jutt, ja kuni poliitikud istuvad selle firma järelvalvenõukogus, isegi juhatuses.

Nn pronksikriisi ajal oli näha, kes on äraostmatu, kes mitte. Kes tegija, kes munninahk.

Anonüümne ütles ...

no ma ei tea nüüd Inno
ETV ETVks, tõesti vahest igav - aga mis sul selle Raadio 2 vastu on? inimesele, keda muusika tõesti huvitab, pole küll ühtegi muud jaama Eestis, mida kuulata.

Anonüümne ütles ...

Nõus Innoga selles osas, et ERR on täiesti mäda, hiljaaegu väitis Kadri Liik ju "Välisilmas", kommenteerides taanlaste dokki amerite metsikustest vallutatud territooriumidel, et sõjavangide piinamine Iraagis on igati vajalik tegevus, et päästa poja elu, jne, ülim totrus, milletaolisi avaldusi vaid poliitikutelt võiksid oodata. Mul jäi selle jutu peale tõsti suu ammuli.
Aga saadete kvaltiteet on tõesti madal, näiteks aastavahetuse Kreisiraadio sketsisaade, kolm rasvund lõugadega keskealist onklit piiritus eneseimetuses... täielik haltuura.
Tundub, et rahvusringhäälingu ainus sügavam mõte on poliitikutele saateaja saamine valmiste ajaks, ülejäänud aeg on puhas ruumitäide...qecoqa

Hundioru Nirti ütles ...

Viis eeku per kärss ei ole palju selle eest, et ETV olemas oleks. Oled sa seda üldse vaadanud? Kui üldse miski kanal näitab kvaliteetsarju, siis on tegu ETV-ga.

ETV pakub:

-lahedaid sarju nagu "Gilmore'i tüdrukud", "Jack & Jill", "BLACK BOOKS"(!) jnejne. Osad on hetkel ekraanilt kadunud, aga fakt on see, et nad olid olemas.
-tõeliselt armast lasteekraani, mis on laste üldine lemmik
- mõnusaid dokumentaale, sest kanal2 näitab tõesti ainult "100 persest leitud asja" või "Suurimad sapikivid" stiilis paska.
- Eesti filme ja väärtfilme & friigifilme Hiinast, Jaapanist, Koreast...

See on su meelest vähe või?! Ja tampoonireklaame ei näidata 20 minutit ühes tunnis ;)

Ning need pereemad ja lapsed just vaatavad Terevisiooni, lastesaateid, dokumentaale, lahedaid sarju, mõnusaid filme (mis pole Mel Gibson rinnalihaste võnkudes lahingusse tormamas, vaid midagi sügavamat)

Ära irise nii palju, ise suur mees juba.

Inno ütles ...

Et siis muusika pärast peab rahvusraadiot ülal pidama? No kuulge! Praegu on pea igas autos ja kodus olemas mp3 mängijad, telefonid, kuhu saab musa salvestada ilma vaevata tuhandetest allikatest, nii raha eest kui ilma. Ole ainult mees ja kuula, pane oma programm kokku.

Miks peaks pidama riik üleval mingit tasuta muusika kuulamise asja, mille maitse ühtib vaid murdosaga neist, kes selle eest maksavad?

Inno ütles ...

Mina annan oma 5 eeku pigem õpetajale palgatõusuks. Õpetajad on tõelised tegijad, mitte need eputised seal rahvusringhäälingus.

Ja kui palju, Nirti, on Eestis sinusuguse maitsega inimesi? 2 või 20? 200?

Anonüümne ütles ...

Jah, Nirtil on lasteekraani osas õigus, ma arvan, et kõik vanemad eelistavad, et laps vaataks LE, mitte Cartoon Networki. Kommertskanal juba sellises kvaliteedis lastesaateid ei tooda. Ja ETV laupäevased väärtfilmid on tegijad. Poliitika- ja kultuurisaated võiks alati paremad olla, aga nad vähemalt on. Naiivne on arvata, et kui ETV kinni panna, hakkab Kanal2 kvaliteetseid poliitilisi debatte tootma.

Hundioru Nirti ütles ...

Kas see "Minusuguse maitsega" inimesi on mingi halvustav väljend?

"Black Books" on maailmas üks populaarsemaid UK päritoluga sarju hetkel. "Gilmore tüdrukud", "Jack and Jill" on üldiselt olnud ühed vaadatumad asjad Eesti telekanalitel. Praktiliselt kõik kuni 10 aastased lapsed vaatavad õhinaga ETV lasteprogrammi ja mina, muide, vaatan "Muumioru lugusid", mis on ka aastaid olnud populaarne laste seas.

Ja mis puutub üksnes ETV poolt näidatavasse Star Trekki, siis no siin pole kommentaare vaja - tegu on ühe maailmas absoluutselt kõige populaarsema Sci-Fi kontseptsiooniga läbi aegade, mida vaatavad sajad miljonid inimesed üle kogu maailma :)

Etv võib ALATI lahti teha ja sealt on alati midagi vaadata. Kommertskanalitel on kella kuueni õhtul ladina seebid ja TopShop vaheldumisi, siis tuleb alles midagi vaadatavat, aga enamasti B ja C kategooria märulifilme.

Ma ütleks, et minu maitsega inimesi on Eestis mitte 2 või 20, vaid pigem 200,000 :)

Ma tegin praegu ETV kava lahti ja kui mul siin telekas oleks praegu, siis ma vahiks alates poole kümnest õhtul hilisööni silmad punnis peas, sest tõesti ON, mida vaadata.

ETV pakub toredaid seriaale, mõnusat omamaist saatekava, lasteekraani, dokumentaale ja kultuurisaateid. 5 krooni eest aastas.

Inno ja Irja võivad muidugi oma reporterit ja Britney Spearsi uudiseid vaadata nõrkemiseni, kaugemale nad vist ei küündi :S

Inno ütles ...

Ma kardan, et kui ETV jääb neid lastesaateid tegema, siis vaatavad ka lapsed varsti kõik Cartoon Networki.

Ja vanad head lastesaated on videos olemas, näiteks Mõmmi ja Aabits, need on aegumatud. Saab vaadata sobival ajal. Elion pakub ka oma online-laenutusest paljusid.

Selleks pole ETVd vaja, et lastele vaatamist pakkuda. Pealegi, parem on lastel raamatut lugeda või looduses olla kui teleka ees passida.

Poliitikat ja kultuuri on niigi ajalehtedes palju, ilmuvad ju riigi raha eest mitmed kultuuriajakirjad, miks seda üldse on telesse vaja? Ja samad sõnad, parem on raamatut lugeda, kui teleka ees passida, ka täiskasvanute puhul.

Samahästi võiks küsida, miks pole Eestis nn rahvusajalehte? Mh, ah? Või rahvusajakirja? Miks see televisioon ja raadio nii erilised on, et neil peavad olema eelarvest makstavad rahvusasjad?

Minu meelest ilmuvad Postimehes ja Päevalehes väga arukad jutud, neid isegi tsiteeritake teles, sealt võetakse teemasid, ETV uudised ongi üks leheuudiste kokkuvõte. Ma ei mäleta ega tea ühtegi ETV või ER Suurt Lugu. Samas on lehed kõik erabisnis, mis siis justkui "ei sobi"?

Ja uudised on internetis kättesaadavad, tasuta kõigile, raamatukogudes. Ei saa ka öelda, et ei pääse muidu ligi kui raadio või tele kaudu. Ja raadioaparaat on kallis, ning tele läheb varsti digiformaati, tuleb kah kõvasti maksta, miks seda siis üldse vaja on rahva raha eest?! Karja edevaid inimesi, eputrillasid üleval pidada?!

Anonüümne ütles ...

Kuni vaatajaid on, seni on vaja. Mina vaatan etv-d küll, kurvastaksin, kui ainult kaks kollast kanalit alles jääks.

Hundioru Nirti ütles ...

Inno, see, et sina tõesti selliseid saateid nagu Maahommik, Tähelaev või Välisilm esitleb hinnata ei oska, näitab ainult... Noh, mina ei hakka ütlema, mis see näitab, eks igaüks arvab ise, mida see näidata võib.

Vahi aga Reporterit, Naistevahetust ja "Visa hing" filme edasi. Need on ju vaieldamatu kultuur ja säilitamist vääriv asi, eksole.

Oma mõmmiaabitsa võid sa kanni vahele pista, ma räägin näiteks Buratino-sarjast, kus mängisid kaasa praeguse aja Eesti noored tippnäitlejad.

Inno ütles ...

Ma vaatan telekast põhiliselt CNNi. Ja vaatame üldse võimalikult vähe telekat, eriti ETVd, et mitte tuju rikkuda. Ja püüan viibida võimalikult palju värskes õhus, lugeda ajalehti, ajakirju, raamatuid. Tele jaoks ei jäägi aega.

Televisooon on oma olemuselt meelelahutus ja selleks ta ka jääb. Mul pole sellist aega, ega ka vajadust sellise meelelahutuse järgi.

See, et laste- ja muid saateid on vaja, on pigem traagika, mis näitab, et vanematel pole lastega muud teha, kui neid teleka ette toppida. Ja täiskasvanutel pole muud teha, kui teleka ees passida.

Anonüümne ütles ...

Kas su enda poiss ei vaadanud siis kunagi telekat?

Inno ütles ...

Mu enda poiss vaatas väiksena Teletupsusid, ja hiljem Pokemoni multikaid, ja ma nägin vahel kurja vaeva, et teda teleka tagant ära saada.

Ja vahel tegin pattu, panin mõne multika videost jooksma ja lapse teleka ette istuma, et saaksin oma tööd teha.

Lasteaedades näiteks pole telekat ega mingit teleka ees istumist, samuti koolides. Neid lastesaateid pole üldse vaja, harjutada lapsi teleka ees istuma. Kui aus olla.

Anonüümne ütles ...

No teletupsudele teevad LE saated igal juhul ära, teletupsud on pigem degenereerivad kui arendavad.
Loomulikult oleks parem üldse mitte telekat vaadata, aga kui juba, siis parem südamlik ja arendav saade kui mingi lääne massikultuuri jaburus.

Kuutroll ütles ...

Pidage nüüd hoogu, inimesed!!! Palun näidake mulle tehet, mille järgi te saate tulemuseks, et viissada miljonit on vähem kui viiekas inimese kohta? Mis riigi inimesi te loete?

Anonüümne ütles ...

Kultuuri hindamise koha peal jääb Inno ikka jänni. Mitmes kord panen tähele. Kogemuse küsimus vist. Ikka jääb kõlama, et kes maksab, tellib ka muusika. Kohe näha, et reformikate pooldaja.
Aga tekkis hoopis selline küsimus, et kes või mis võiks ja peaks meil eetika kandja olema? Massidele seda au ja kohustust ei usaldaks....
Ja muide, on palju üksikuid inimesi, kes leiavad seltsi raadiost ja telest, muide, just riigiraadiost ja -telest. Ehkki loevad ka raamatuid.

Anonüümne ütles ...

Kas see on Teil mingi oma släng, et saate 5 eeku inimese kohta kui eelarve 500 milli. Isegi kui Eestis 1miljon maksumaksjat tuleb igal maksta 500eeku

Anonüümne ütles ...

ERR-iga on lood sitad sellepärast, et praegu on ERR-il juhatusega läinud ülemõistuse kehvasti. Allikmaa mitte ei juhi ERR-i selle eesmärkidest lähtuvalt, vaid ajab lihtsalt poliitikat oma isiklikest huvidest lähtuvalt. ERR-ist ja selle tulevikust on tal sügavalt savi - küll tuleb uus juhtkond, kes saab tema tehtud sita enda kaela. Ülejäänud juhatus on lihtsalt tankistid, kes käivad Allikmaa nööri mööda. Kahjuks on selles süsteemis väga palju häid spetsialiste, kes kõik väga kannatavad sellise juhtimise all.