kolmapäev, 2. jaanuar 2008

Minu kommentaar Anu lahkumise kohta Justist

x
Anu Saagim, fotomeenutus 2006. aasta hilissuvest, mil Tartu NAK käis Saagimil külas ajakirjas Just.


Ja siin veel üks, koos Saagimiga on pildil laulev poeet Aapo Ilves ning kirjanik ja ajakirjanik Veiko Märka.

See oli mõned head, nii oma 5-6 aastat tagasi, kui istusin Olümpia lobby-baaris ning ootasin üht oma intervjueeritavat, olin siis veel Äripäeva ajakirjanik, ning jäin kuulama kõrvallauas istuvate meeste juttu. Nad olid sellises casual riietuses, ja ühena neist tundsin ära Armin Kõomäe, teate, selle kaubandusärimehe, kes hakkas hiljuti raamatuid kirjutama. Tema ja kompanjonid olid just ära müünud miski 100 milli eest (mis oli toona pärast börsikrahhi oi-oi kui suur raha) oma Säästumarketi keti ja ilmselt plaanisid sisenemist uuele seksikale turule- ajakirjandus. See oli aeg, mil Kroonika 25 hakkajat töötajat tõid firmale sisse miljon krooni kasumit ühes kuus. Ja loomulikult ei jäänud see teistele märkamatuks. Meeste jutust tuli välja mitmete ajakirjanike nimesid, sestap nad minu tähelepanu äratasid. Ja ei läinud palju aega mööda, mil hakkas ilmuma uus ajakiri - Just. Mis esialgu ilmutas vaid välismaised lugusid ning ei võtnud vedu, siis toodi toimetajaks Saagim ning sisse Eesti teemad, ja lugejate arv läks ülesmäge.

Ingrid oli Saagimi ja Justi pärast väga närvis, mina mitte, sest Saagim polnud mingi ajakirjanik ja Just polnud teab mis ajakiri. Aga Ingrid oli ikka närvis. Kartis vist, et Saagim tuuakse tema asemel Kroonikasse. Aga seda ma ei uskunud, sest Saagim pole hea toimetaja. Tema sobiks just ajakirjanikuks, või õigemini meediapersooniks, kellest siis ajakirjanikud kirjutavad. Ta on skandaalne bravuuritar, või õigemini see roll sobib talle kõige paremini.

Kroonika sai Saagimist palju kasu, kui ta polnud veel Justis. Mäletate neid lugusid, kus Saagim oli paljalt Kroonika esikaanel, tisside otsas vahukoore tupsud!? Või piimavannis?! Ja kuskil mujal viskas ta Kadastikule tordi näkku. Oli vist nii. Aga kui temast sai Justi peatoimetaja, siis Ingrid enam Saagimit Kroonika esikaanele ei lubanud. Mis oli viga. Inimesed olid harjunud Saagimi kohta Kroonikast lugema. Ta oli kodustatud staar.

Kui ma Ingridist lahku läksin ja Irjaga koos elama hakkasin, tekkis mõte kirjutada meie kooselust Irjaga raamat (see plaan on muuseas endiselt jõus ja liigub kindlalt oma lõppeesmärgi suunas!) ning rääkisin sellest 2006. aasta kevadel Urmas Oti saates. Ja kuigi olime plaaninud Irjaga ilmutada katkendeid raamatust mõnes väljaandes, jõudis Saagim kõigist ette, tuli Tartusse ja tegi meile ettepaneku hakata neid katkeid just Justis avaldama. Mõtlesime veidi asja üle järgi ja jäime nõusse. Miks mitte?!

Lisaks õpetasin Saagimile, kuidas ajakirja teha. Et Eesti asjad kohe algusse, välismaa asjad lõppu (enne olid nad läbisegi). Ning kuidas parandada kujundust, piltide kvaliteeti. Meie järjelood kergitasid Justi tiraaži mitme tuhande eksemplari võrra. Ja kui aus olla, ega sealt midagi muud lugeda polnudki.

Pärast järjejutu avaldamise lõppemist hakkas Just avaldama katkeid meie blogist. Kuni Kruuda (see Põlvast pärit Heino Priimäe äri-kasupoeg ja Savisaare tankist) ostis Justi ära. Küllap tegid Kõomägi, Mansberg ja Prants hea äri, aga Just keerati täitsa perse. Kruuda tõi toimetusse kohe nn Schindleri nimekirja neist, kellest ei tohi Justis kriitiliselt kirjutada, ehk kellest siis peab hästi kirjutama. Süsteem umbes nagu Pätsu ajal, kus tohtis valitsusest ainult hästi kirjutada. Ja Justi hakati reklaamima kui tõsiselt võetavat ajakirja. Ma ise ka imestasin, et kuidas Saagim seal veel vastu peab. Ta siin-seal poetas, et püüab oma krutskitega ikka vastu seista, aga see asi lõpetati tal ära. Ka meie blogi katkete avaldamine lõpetati, kuna Ingridil oli olnud Kruudaga mingi jutuajamine, Ingrid olevat tahtnud koguni saada Kruuda naiseks, aga Kruudal oli juba üks noor tsibi välja vaadatud. Mispeale Ingrid vihastas ja pani Kruuda koos selle tsibiga Kroonikasse. Mispeale ütles Kruuda, et ok, lõpetame blogi avaldamise ära, ja sina ei pane enam mind koos tsibiga.

Ja nüüd, kus Saagim on lahkunud, pole suurem ime, kui Kruuda toob Ingridi oma firmasse, miks mitte Justi vedama, tegema pihitooli-intervjuusid tähtsate Keskerakonna ninadega. Niisiis lisaks Kesktelevisioonile on ka Keskajakiri. Ja kui Kruudal päevalehe tegu ei õnnestunud, siis katsub ta enne valimisi ajakirja abi kasutada. Pakkuda inimestele ajakirjanduse nime all poliitilist sõnnikut. Ehk teha omal moel "kohukest".

Ja mis siis on eesmärk? Teha Savisaarest järgmine president. Või peaminister? Et siis Sõõrumaa, Priimägi, Annus saaks koos Savisaarega mööda ilma reisida ja tähtsat nägu teha?! Saada soodsaid diile maksumaksja raha eest, sest mõistust ju napib. Seda Savisaar oskab, diile teha. Ja mõnedel meestel on seda väga vaja, eriti olukorras, kus Reiljan-poiss on mängust väljas, võibolla igaveseks.

Pärast Saagimi lahkumist, tema Social Clubi ja Roosade uudiste kadumist, ma ei kujuta ette, kes seda Justi veel ostab. Ilmselt hakatakse seda ajakirja enne valimisi, näiteks Tallinna linnakodanike raha eest tasuta kogu riigi postkastidesse panema.

Igal juhul soovin Saagimile tuult tiibadesse, mida iganes ta ette ei võtaks. Nüüd on Kroonika leheküljed tema tegemistele valla. Küllap ajakirjanikud selle ära tabavad. Ta on Eestis nähtus, teist temasugust naljalt ei leia. Ja ma usun, et ajakirja juhtimise kogemus tal mööda külgi maha ei jookse. Ta võiks vabalt asutada omanimelise ajakirja, ja panna ajakirjanikud oma tegemisi kajastama.

Siin veel mõned pildid Anust:


Justi toimetuses, vasakul Veiko Märka, paremal Justi fotograaf Indrek Galetin.


Anu lähemalt.


Siin veel üks Anu.


Ja veel üks.


Ja veel.


Ja siin Veiko jutu peale naerust kõveras.

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Innolt suurepärane idee: Anu oma ajakiri. Äriedu on tagatud. Anu peaks selle ära tegema ja Innole võiks ka välja teha hea idee eest :D
Muuseas kui võrrelda teie blogi ja nn "kvaliteetajakijandust" siis teie blogist on tunduvalt rohkem lugeda. Mulle isiklikult jääb arusaamatuks miks inimesed selle peale veel raha kulutada raatsivad.

Anonüümne ütles ...

Kuigi ise teda ei tea, jätab Anu Saagim endast lugupidava naise mulje. No lollitab, võtab palja(ma)ks - ja siis? Peab siis surmtõsine pidevalt olema? Ta on lustakas ja ei kaeva kellegile auku. Soovin talle edu oma tegemistes ja kui ta tunneb, et suudab ajakirja vedada siis miks mitte. "Saagim" oleks suurepärane nimi ka. Ja mingi muidusööja ta ka pole.

Nii tundub vähemalt.

Anonüümne ütles ...

Minu meelest ka - teil ikka supper sopaajakiri siin! Nii palju kollast klatši ja ehedat sõimu mujalt ikka ei leia. Minu poolest võivad nad kroonika ja justi mõlemad kinni panna.
Aga - mis tähendab tsibi? Kas see on mingi uus sõna? Vanasti oli sibi, ja siis veel tibi... aga tsibi?

Anonüümne ütles ...

Anust veel. Olen alati ja igalpool rääkinud, et Anu on suurepärane ja vahva tegelane. Peale kenadusele ka lausa tark naine.
Erinevalt mõnestki teisest labasest meedialemmikust, on Anu vahukooreetteasted kainelt läbimõeldud otsused, mitte aga isiklikust banaalsusest tingitud etendused. Anu on tark ja kift inimene ja soovin ka omaltpoolt kõrget lendu!

Inno ütles ...

Tsibi- Irja kasutas seda sõna esimest korda Lemmi Kanni kohta, ja mulle täitsa meeldis.

Anonüümne ütles ...

Kas te tõesti arvate, et Kruuda paneb Ingridi Justi juhtima ?

Anonüümne ütles ...

ilma saagimita oleks eesti elu ikka väga igav. justist lugesin ainult seda anu veergu - väga tore kirjutis oli alati (õnneks sai seda ka netist lugeda), aga et seda ajakirja keegi ostaks - seda ma küll ette ei kujuta. oleks endal pooltki anu julgust ning ettevõtlikust, stiilist rääkimata.

Anonüümne ütles ...

Ah mis siis ikka. Kord pidi see juhtuma. Oli võimalus, et Just loksub selliseks, millist eeskuju tema loomisel silmas peeti, või saab temast see kuhu praegu suund.
Ajakirjandus (ehk konkureerides suhtekorraldusega ja reklaamiga) on maailma mõttetuim tegevusala ülepea. Mida`s siin ikka nii väga takkatraavi arutada, et mis nüüd ja kes kuhu?
Tehke teadust, õpetage lapsi lugema, olge sepp või õmbleja, aednik või tisler - ühesõnaga olge tublid mõnes PÄRIS ametis, ning maailma saabki veidi paremaks.

Anonüümne ütles ...

Seto keeli peaks "tsibihärblane" tähendama linavästrikut. Seega ehk siis mingine väike kekslev ja saba viibutav linnukene.
Päris kena uudissõna ju?!

Inno ütles ...

Kruuda, õigemini küll Savisaar võib tuua küll Ingridi taas ajakirjandusse. Sest Savisaarele meeldib raskustes inimestele teeneid teha, selle eest ollakse talle truud kuni surmani. See juhtus näiteks Alakülaga, kes läks oma tööandjaga SLÕhtulehes tülli, ja Savisaar päästis noore pereisa ära. Nüüd on Alaküla talle surmani truu.

Ingrid vajab kindlasti praegu mingit kohta, ja kuulsust. Ta kindlasti tahaks ka saada pärast Alakülat järgmiseks Tallinna linna esindajaks Brüsselis.

Savisaar on nagu senaator Plapatine sealt Tähesõdade filmist, kes on salaja Sithi valitseja Darth Sidious, kes endale värbab siis kavalusega truusid jüngreid, pealtnäha neile justkui head tehes.

Ja Alaküla ning Ingrid, neist saavad siis omamoodi Darth Vaderid. Kelledes on sisimas siiski säilinud headuse seeme. Sest nad olid algselt head.

Irja ütles ...

Jahh, seda ma selle sõnaga mõtlesingi, et saba viibutav linnuke :) Tsibi on selline veitsa bravuurikam tibi.

Inno ütles ...

Mulle ka meeldisid Anu kolumnid seal Justis, eeldusel muidugi, et ta need ise kirjutas. Väga levinud on tava lasta enda nime all kolmune kirjutada mõnel heal kirjutajal, seda kasutavad agaralt näiteks poliitikud.

Anonüümne ütles ...

Olgu siis. Idee teha ajakiri Just! sündis 2004a kesksuvel Hiiu Õlletoas. Mitte selles raudtee äärses suuremas pubis vaid tolles väiksemas, teisel pool Pärnu mnt. Kui veelgi geograafilist täpsust taga ajada, siis esimese korruse ainsa laua ääres, mida ümbritseb nahkdiivan ja tugitoolid. Idee autoreid oli kaks ja nende hulka ei kuulunud ükski Inno loos märgitud inimestest.
Ainsaks takistuseks jäi raha. Selle hankimise võttis enda peale üks neist kahest. Teise ülesandeks jäi luua lollikindel makett, hankida riist-ja tarkvara ning töötajad.
12.august oli raha olemas. Ja suur osa sellest rahast tuli tõesti neilt, keda ka Inno mainib. 02.sept ilmusid korraga nii Just! kui Paskin. Pärast Justi kolmanda numbri ilmumist sai selgeks, et üle tuleb vaadata kaks asja: kaanehind ja kujundusmakett. Sisumakett sai kõige vähem muudetud -lihtsalt natuke lubati sisse ka Eesti teemasid. Justi neljas number ilmus kaanega, mis rikkus kõiki seniseid kujundusreegeleid (no neid, mida omavad Kujundustõdede ainsad preestrid Hennoste ja... näh tolle teise tola nimi ei tule kohe meeldegi). Hinnast lõikasime 10 krooni maha, ning iseendi üle itsidades sai sisse ka näiteks selline uudis: E.I. Etti shoppas kaubamajas ning maksis kaardiga mis oli kahtlaselt sarnane Meelis Laole kuuluva kaardiga. Teist korda lõkerdasime mõnuga, kui Ärapanija, ööd ega mütsi kahtlustamata, selle uudise ette võttis ning deklareeris, et kõik pangakaardid on sarnased. Oi sabad ja sarved!
Too neljas number tegi ka esimese tõsise müüginumbri. Seniselt kahelt poolelt tuhandelt tõusis kusagile nelja poole tuhande ligi.
Samal ajal sai proovitud mitmeid eluktselisi ajakirjanikke, kuid kummalisel kombel ei pidanud neist keegi nõutud tempole vastu. Esimene täiskohaga ajakirjanik sai noorukesest piigast, kelle katseaeg kujunes viie päeva pikkuseks. Suitsupause ta ei teinud, pissil käis kogu päeva jooksul vaid kord ja nuppe tootis nagu mingi kuramuse automaat. Aga seda me ju tahtsimegi!
Sellega rööbiti käis palavikuline otsimine, et leida üks tõesti kullaprooviga blondiin. Seline, keda kogu rahvas teab, aga kelle puhul ei tuleks ka Tambovi hundil pähe, et too peatoimetajaks teha.
Olime valmis riskima sellega, et projekt "gigablondiin" ei tooda meile ainsatki rida ega lugu. Meie poolest võinks ta töölepingut kasvõi kolm ristiga allkirjastada.
Teiste seas sai näiteks Kadri Kõusaarega "flirditud". Näitsikut läbirääkimistele sõidutades sain aru, et tollele meeldib rääkida ja peaasjalikult endast rääkida. Muuseas sünas ta:"Olete ju kindlasti kuulnud, et minu...no lähikondlaste hulgas on ka Eesti ajakirjanduse isa..."
Pidin autoga vaat, et rukkisse põrutama. Peast käsi läbi, et kas tõesti kepib Juhan Peegliga!? Vaata
aga taati-kiimakotti!!! Siis taipasin, et lapsel ju isikud ja nende osa puhta sassis. Ta pidas silmas hoopis ühte pikka punapead.
Justi peatoimetaja koha põlgas ta aga ära. No et tema on kultuurne kultuuri-intelligent ja sellise väljaande kohta ei või ta mitte vastu võtta. Lõpuks jäi Saagim nõusse. Päris rõõmsa meelega jäi.
Ideedest.
Teha ajakiri tuli sellet, kes raha hankis.
Idee teha sellinne sisumakett, kus on alati koht kuninglikel, tittedel, loomadel ja pulmadel - olgu muuga kuis on - tuli teiselt algatajalt.
Nimi Just! tuli raha hankijalt.
Projekt "gigablond peatoimetajaks" tuli teiselt algatajalt.
Muidugi naerdi meie üle. Muidugi ennustati peatset kadu. Muidugi sõimati ja kiruti.
Aga võite uskuda, et see oli ka meile üks pööraselt lõbus aeg.

Veidi ühe esimese skandaali tagamaadest ehk kuidas me Apananski plaskust Kerttu Rakke foto "varastasime".
Meil oli seda fotot vaja, aga meil ei olnud teda. Sai helistatud siis nimetatud plaskus töötavatele kolleegidele, kuni üks tegevtoimetajatest ütles, et tema teab, kes on hiljuti Rakket pildistanud. Tegevtoimetaja ütles, et Just on nimetatud majas saatana võrdkuju. Team ei julge meile midagi müüa. Ilge pahandus võib tulla. Rääkigu me piltnikuga isklikult. Röökisime, leppisime kokku hinnas (300 kr) ja lubasime pildi autori nime mitte mainida.... sest muidu tuleb ilge jama.
Pilt ilmus, jama tuli. Selgus, et piltnikul oli oma tööandjaga leping, mille kohaselt kõik tehtud töödega seotud varalised õigused lähevad tööandjale.
Lausmaad ja Ellermaad ja teised sülgasdi tuld ja ähvardasid meid kurat teab millega. Lõpusk selgitasid meie juristid, et vaata kust otsast tahes - on Just ikkagi vaid heauskne ostja. Ning fotograafi nime ütleme neile vaid siis kui politsei seda nõuab. Lõpuks taipasid nimetatud ülemikud ka, et meilt pole võimalik milleski süüdistada. Nimelt ei võinud Just teada tesie poole töölepingute tingimusi kunaneed on ju kõik KONFIDENTSIAALSED! Ühe foto pärast politseisse on justkui loll pöörduda. Foto müüja nimi jäi neile teadmata. Fotograaf ehmatas aga nii ära, et keeldus meilt raha vastu võtmast. Lõppkokkuvõttes tegi Lausmaa end lolliks, Just sai aga tasuta foto ja rohkelt meediakära.

Anonüümne ütles ...

Jah Inno. Anu kirjutas oma juhmkirjad tõesti ise. Need oli mullegi suurim üllatus kogu Justis oldud ajal.
Ja veel üllatas mind Rakvere suurima gümna meediapäev. Lapsed olid nõudnud, et Anu seal esineks ja ta esines. Ning ennäe, Anu säras, naeris, lobises ja selle kõrval seletas lastele et tattoo ja augustamine on halb, ehtimine ja julge ehtimine on vahva ning kui suitsetama hakatakse pole sest ehtimisest kasu vähimatki.Inimene ehete sees läheb koledaks. Õpsid olid sillas ja iga laps tahtis tükikest Anu koju kaasa võtta

Anonüümne ütles ...

Mulle tuleb meelde, et Justi algusaegadel oli peatoimetaja hoopis Marju Kuut.

Anonüümne ütles ...

Oli Kuut esimene jah. Paraku on MK päevarütm nagu kährikkoeral. Ärkab kella viie paiku pm, siis on elus ja puha, et hommikupoole nii kell neli umbes, uuesti magama minna. Proovisime ja proovisime, aga ülejäänud toimetuse päevarütmiga me seda klappima ei saanudki.

Anonüümne ütles ...

noo, anonyymus, algselt oligi 'laste lugema6petamine' ajakirjanduse ulesanne, rahvast harida, ideaalis oleks see praegugi nii, silmaringi laiendada, mitte ajusid pesta..
juhtub see v6i teine,need ongi ju 2 usnagi erinevat arengut, pealegi asutajad ja praegused omanikud erinevad inimesed