pühapäev, 6. jaanuar 2008

Naistest, meestest, tapmisest ja vabadusest

Sellest on palju räägitud, et tappa ei tohi. Et see pole ilus. Aga reaalses elus ometi seda tehakse. Tapetakse ennast ja teisi. Massiliselt. Teatud tingimustel. Aga miks? Kui jätta kõrvale tõsiasi, et keelatud vili on magus.

Noh, loomadest ma ei hakka pikalt rääkima, neid tapetakse selleks, et saada süüa. Ja kuna loomad on oma arenguastmelt madalamad kui inimene (see on ju ära tõestatud!), ja nõrgemad ka, siis peamiselt selle tugevama õigusega tapab inimene massiliselt loomi. Ta on seda teinud aastatuhandeid ja teeb ilmselt edasi. Ja ma arvan, et inimest poleks praegu sellisena olemas, ega ka kõike muud inimesega seonduvat, kui inimene poleks saanud loomi tappa. Tõsi, viimasel ajal väidavad mõned, et saab ka nii elada, kui loomi ei tapa, aga mis elu see oleks?! Ja viimasel ajal on tekkinud teatud lemmikloomad, kelle tapmine on samuti keelustatud. Aga mille poolest on siga halvem kui koer? Või kass parem kui lehm, või siis hiir? Mina sellest aru ei saa.

Inimest ka ei tohi tappa. Selle eest pannakse vangi. Aga samas tapetakse emaihus väikseid inimesi massiliselt. Ja ka vastsündinuid tapetakse, ja kui sellega vahele ei jää, siis ei juhtu midagi. Ja nii on seda tehtud samuti aastatuhandeid. Kas inimene oleks see, kes ta on praegu, kui poleks olnud võimalust oma lapsi tappa?! Raske öelda. Võibolla elaks inimene siis ikka veel puu otsas. Kahtlemata oleks lastekarja otsas rippuval nais-korilasel olnud raskem praeguseks inimeseks areneda. Kõige lihtsam oli piirduda 1-2 lapsega, keda oli võimalik kogu aeg kasvõi seljas kanda. Tõsi, viimasel ajal väidavad mõned, et saab ka nii, kui lapsi ei tapa. Aga ma küsin jälle, mis elu see oleks?! Ja sõjategevuse käigus ei hooli neist lastest keegi, neid tapetakse sama hoolimatult kui kõiki teisi. Miks on sõjategevuse laps halvem kui rahuaja laps?

Ja tapetakse ka suuri inimesi, samuti massiliselt. Terveid rahvaid on massitapmiste käigus maamunalt pühitud. Seda tehti näiteks liivlastega. Ja ega ka eestlastel pole palju puudu olnud. Inimene on tapnud teist inimest samuti aastatuhandeid. Ja raske öelda, kas inimene oleks see, kes ta praegu on, kui ta poleks tapnud teisi inimesi. Kasvõi näiteks selleks, et end kaitsta. Aga ka selleks, et naaberterritooriumi vallutada. Et edasi "tungida". Ikka edasi. Kas pole nii, et edasipüüdlikele tänu on inimene käinud Kuu peal? Aga need, kes olid lorud, need on jäänudki Aafrikasse, ja on lorud edasi. Iseasi on muidugi see, kas see nn edasipüüdlik on oluliselt õnnelikum kui see loru. Ja mis sellest nn edasipüüdlikkusest on kasu olnud, õnne silmas pidades? Ja kas see edasipüüdlik inimene kuskil firmakontoris on oluliselt vabam, kui inimene Aafrika džunglist? Või on see Lääne inimese vabadus ainult illusioon?

Nii et inimene on tapnud, ja teinud seda palju, aastatuhandeid. Ja täpselt ei tea, kas ta oleks selline, kui ta poleks seda teinud. Ilmselt oleks tal olnud raskem areneda selliseks, kes ta praegu on, kui ta poleks tapnud. Ja kuigi inimene deklareerib, et tappa ei tohi, tegeleb ta tapmisega edasi. Aga kust siis võtab inimene, et ta on tänaseks päevaks nii "täis" arenenud, nii täiuslikuks, et ta võib endale võtta privileegi loobuda tapmisest?

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma annaks siis ka oma panuse aborditeemalisse arutelusse.

Abortidega võitlemine on võitlemine tagajärgedega, ja sellisena kergema vastupanu teed minek. Tagajärgedega võitlemine on muide Eestis üldse ääretult populaarne.

Võtkem rea nähtusi ja vaadakem, kuidas nende vastu võideldakse:
alkoholism - alkomüügi keelamine
prostitutsioon - prostitutsiooni keelamine
abordid - abortide vastane kampaania

Kuid kas mõni terve mõistusega inimene on valmis väitma, et alkoholismi põhjuseks on asjaolu, et poes müüakse alkoholi? Või et naine hakkab prostituudiks, sest see ei ole piisavalt keelatud? Või et aborti tehakse, sest puudub kampaania, mis õpetaks mitte aborti tegema?

Tegelikult on põhjusteks:
alkoholism - madal elukvaliteet (sissetulekud, haritus, pere, hobid, tööalased väljakutsed)
prostitutsioon - sama
abordid - madal teadlikkus rasestumisvastastest vahenditest, pere-toe ja materiaalsete võimaluste puudumine, pere vähene väärtustamine

Selgelt on väga raske anda näiteks tuhandetele Ida-Viru naistele tööd, lootust, haridust jne, et nad ei hakkaks prostituudiks. Ja väga kerge on teha reide litsimajadesse. Väga raske on anda lootust ja väljakutseid elus raskustesse sattunud inimestele. Ja väga kerge on kehtestada alkomüügipiirang.

Ja sama mõistagi abortidega.

Muide soovitan tutvuda Steven D. Levitti raamatuga Freakonomics, kus leitakse, et USA-s 90ndatel aset leidnud kuritegevuse languse taga ei ole mitte Giuliani "nulltolerants" vaid asjaolu, et 70ndate lõpul tehti abort legaalseks. Nimelt soovimatud lapsed kipuvad sündima situatsiooni, mis suurendab võimalust, et neist saavad kurjategijad.

Samuti on Rumeenias praegu terve põlvkond noori luusereid, kes joovad, teevad pätti ja on luuserid. Neid nimetatakse "Ceausescu lasteks" ja nad sündisid, kuna abort keelustati.

Kokkuvõtteks on see avalik haldus ilmselt piisavalt keerukas teema ning nõuab äärmiselt suurt läbinägelikkust nii matemaatika, statistika kui sotsiaalteaduste jne jne vallas. Sellest asjaolust kiputakse aga mööda vaatama ja ministeeriumide selgitused oma tegevusele on a la "No eks see abort on ju tegelt täitsa suvaline otsus!" Sest nii on lihtsam, eks.

Anonüümne ütles ...

Need heietused tapmise ja abordi teemal - nii, et Irja on rase ja plaanite mida selle sitajunniga teha?

Anonüümne ütles ...

ma olen mõelnud, et kui inimesed oleksid algusest peale elanud nagu jehhovistid seda kuulutavad... sellises roosamannavahuses ninnunännu kõikonhead ühiskonnas...
mina ei kujuta küll ette kuhu need inimmassid mahuksid... meie planeet on täpselt nii suur kui ta on. toita jõuab ta ka vaid mingi hulga..
lõptulemuseks oleks ikkagi sõda, tapmised ja haigused.
..niiet ellu jääksid ikkagi vaid tugevad.
looduslik valik nagunii. kui inimene hakkab heaks ja ei tapa enam, siis tuleb linnugripp. kui leitakse ravi, siis tuleb järgmine gripp või järgmine aids... mida tihedam inimmass seda suuremad kaotused.
õnneks on inimene loomult mugav. kui elu liiga häppiks muutub, siis ta ei viitsi enam lastega väga jännata.. ei paljune kui loom vaid naudib elu...
segane jutt sai aga kes viitsib aru saada see saab ;)

Anonüümne ütles ...

irv. ei oleks uskund, et mu piitsutava kommi l2bi lasete. respekt.

Anonüümne ütles ...

abordi keelustamise miinustest jahuda on vist üsna tulutu - see on eestis küll ülivähetõenäoline stsenaarium. et helena seda meelt on, pole probleem - ka tema peab saama oma mõtteid välja ütelda...
mõni jälle armastab kommunismi, satanismi või omasoolisi - no so what... las armastab. igasugu vähemusi on olemas, mis neist ikka tümitada ja sõimata - ühiskond on meil ju salliv. rohkem sallivust.

Inno ütles ...

No ei tea midagi. Irja, kes hoiab end ses vallas toimuvaga kursis, näiteks ütles, et USAs, kus abort kunagi legaliseeriti, ja kust paljud trendid alguse saavad, on Varrod ja Helenad oma tahtmist taas saavutamas ja abort keelustatakse juba üksteise järel eri osariikides. Ja ülemkohtus, kuhu Bush on oma mehikesed sokutanud, on abordi poolt ainult üks naine.

Anonüümne ütles ...

Irja ei ole kursis. Mitte üheski USA osariigis ei ole abort keelustatud. Võideldakse selle late-term abortioni vastu (http://en.wikipedia.org/wiki/Late_term_abortion) ja see on tõesti juba paljudes osariikides keelatud.

Anonüümne ütles ...

Päris hea arutluskäik. Tegelikult kui võtta, et inimene tahab olla n-ö tsiviliseeritud ja Inimene ka selle mõiste suure tähega algamise mõttes, siis võiks suund küll olla vähem kõige elusa tapmine, alustades sellest mille mittetapmine on jõukohasem ja humaansem. See puudutab just lapsi (sõda ei ole siin õigustuseks) kui ka veel sündimata lapsi (lootena siis) kui ka loomi nii nende vähem söömise mõttes, aga ennekõike nende oma edevuse ja ilu nimel (kasukad, igasugu ilutooted) tapmisest loobumise mõttes. Inimene saaks vabalt vähemasti vähem tappa kui ta loobub igalpool omakasu ja parema seisuse taga ajamisest. Seega põhiline kurjajuur iseloomuomaduste mõttes on egoism ja kaaskondlaste mitte enese väärliseks pidamine ehk sisuliselt madal või koguni olematu empaatia.