teisipäev, 24. detsember 2013

President, ära alahinda rahvast!

Väljavõte Delfi veebist.

Riik pole loll, vaid uskumatult hea, ütles President Ilves patroniseerivalt oma aastalõpuintervjuus riigitelevisioonile. Võibolla ma eksin, aga kohati tundus, et ta irvitas eesti inimeste üle.

Näiteks Lüllemäe kooli 3. klassi õpilase Eliis Sarve küsimusele, mida sa teeksid, kui sul oleks 8 last ja nad hädaldavad, vastas president: "Ma soovitaksin neil varem magama minna.” Mis ei erine oluliselt ühest teisest vastusest küsimusele, mida teha, kui leiba ei ole: "Sööge siis torti!".

Kogu presidendi jutt lähtub eeldusest, et rahvas on loll, keda tuleb õpetada. Mis omakorda näitab, et riigi juht alahindab oma rahvast. Selline mõtteviis võis olla ehk ok Pätsu ajal (Päts mäletatavasti rääkis korduvalt, et rahvas on "haige", mistõttu teda tuleb ühtelugu ravida), aga nüüd tekitab vaid hämmingut. Selline mõtteviis sobib ehk veel kuidagi suur-riikidele, mida on ilma "rohuta" raske valitseda, aga ühe maailma mõistes linnakese mõõtu Eesti jaoks on presidendi selline patroniseeriv hoiak mõistetamatu. Eesti president ei tohiks omale eales lubada sellist hoiakut rahvas suhtes, sest ta on ise suur osa sellest rahvast.

Kui riik on hea, siis ära kommenteeri edetabeleid, mida igaüks oskab vaadata, vaid näita välja, kirjelda, mis on Eestis hea. Et tädi Maali, kel kõht tühi ja kodu külm ka aru saaks, mis e-riik ja e-kool tema olukorda paremaks teevad. Vastasel korral mõjub selline kiidulaul kui järjekordne vale, mis Toompealt või Kadriorust lendu lastakse. Viimasel ajal kipub olema ju nii, kulla president, et riigil on küll hea, nagu oli nõuka ajal Eestis, aga rahval on väga halb.

Eesti inimene ei kurda asjata, seda sa tead isegi väga hästi ja kui eesti inimene kurtma hakkab, siis tähendab see, et asjad on ikka väga halvad, et midagi on väga viltu. Käi sealt Kadriorust vahetevahel rahva seas ning näed ja kuuled isegi. Või ei julge sa oma nina rahva sekka pista, sest Ärmal tööd teinud meestele võlad jätkuvalt maksmata?

Samas tahaks kiita Margit Kilumetsa, kes oli ette valmistanud väga nutikad küsimused, mis presidendile piinlikkust tekitasid, mis omakorda võis ka esile kutsuda presidendi terava reaktsiooni rahva suhtes.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See mees küll osa rahvast pole!Teadupärast pole ta ju eestlanegi.Võõra rahva mured talle korda ei lähe.Vene ajal oli rahva elu ikkagi parem.Muud pole paremaks läinud kui piirid on avatud.Lase jalga kui miski ei meeldi.
Head jõuluaega!

Anonüümne ütles ...

No mees räägib ju tõtt: Lollid-Riigikogu,Valitsus,President versus rahvas = riik - mittelollid.
P.S. Rahvasuu ütleb et pimeda võib metsa viia,a`mis sa lolliga teed??

Inno ütles ...

Kui president nii arvab, siis on tal raskusi oma mõtete väljendamisega. Teda võiks keegi aidata.

Anonüümne ütles ...

Kui lollid annavad nõu lollile,on tulemuseks topeltlollus.

Hoidku jumal selle eest!