pühapäev, 23. veebruar 2014

Kuidas lahendada olukord, kus eestlannad koristavad hotellitube Helsingis ja Tallinna tuuakse koristajad Ukrainast ja Hiinast?

Eestis on välja kujunenud äärmiselt huvitav olukord, kus eestlannad koristavad hotellitube Helsingis ning Tallinnas tahetakse tuua hotellidesse koristajad Ukrainast ja Hiinast. Sellele kurioosumile juhtis Postimehes tähelepanu rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit.

Kuidas sellisest olukorrast välja tulla? Äripäevas on Igor Rõtov mitmel korral teinud üleskutsed ettevõtjatele, et hakkame nüüd töötajatele koos mitu korda kõrgemat palka maksma. Sellele pole keegi reageerinud ning selle mõtte üle on irvitatud, stiilis, et siis sureb Eestis ettevõtlus üldse välja.

On selge, et ettevõtjate huvi on töötajatele võimalikult väikest palka maksta, mistõttu pole lootust, et palgad hakkaks lähiajal tõusma. Pigem vastupidi, kuna Eestist lahkub massiliselt inimesi, maksud tõusevad, siis tarbimine väheneb ja ettevõtjad peavad kulusid kärpima, muu hulgas palka alandama. Kui töötajaid Eestis napib, siis hakatakse neid sisse vedama, selliseid näiteid on juba küllaga. Poliitikuid survestatakse, et leevendada nõudeid töö- ja elamislubade saamiseks ning poliitikud lähevad kaasa, kuna vastasel korral sureb ettevõtlus välja ja poliitikud jäävad ilma neile lubatud rahast.

Mis on siis tulevik? Et eestlased töötavadki Soomes ning Eestis töötavadki ukrainlased ja hiinlased? Selline perspektiiv tundub vägagi tõenäoline. Kuidas lahendada see olukord?

Kommentaare ei ole: