esmaspäev, 23. juuni 2014

Mis seal Ukrainas siis õigupoolest toimub?

Kui vaadata Vene telekanaleid (näiteks eile RTR-Rossija nädala kokkuvõte), siis näidatakse seal veriseid kaadreid sündmustest Ukrainas, teateid hukkunute kohta, kelle seas naised ja lapsed, isegi mitu ajakirjanikku lasti maha, elumajade pommitamist, hirmunud ja nutvaid inimesi, kes oma kodudest massiliselt põgenevad, põgenikelaagreid Venemaal, kuhu on kogunenud tuhanded inimesed. Raske uskuda, et see kõik on lavastatud. Telekaadrite põhjal on Ukrainas ikka päris põrgu lahti, käib laiaulatuslik sõda, kus sadu hukkunuid ja teadmata kadunuid. Vene ajakirjanikud annavad mõnuga asjale vürtsi juurde, võrdlevad toimuvat teise ilmasõjaga, mis venelaste jaoks kannab nime Suur Isamaasõda.

Aga Eesti telekanalites pole sellest kippu ega kõppu. Null. Ainult Porošenkot näidatakse suures plaanis, kes juba mitmendat nädalat annab lubadusi, et konflikt kohe-kohe lõppeb. Aga tegelikkuses, nagu teada, ei lõppe midagi, asi läheb üha hullemaks. Aga miks pole Eesti kanalites informatsiooni selle kohta, mis Ukrainas tegelikult toimub? Eestis tahetakse luua oma kanalit venelastele, kulutada olemasolevale lisaks veel miljoneid eurosid maksumaksja raha, aga kes seda kõike vaatama hakkab, kui elementaarset infot ei suudeta isegi eesti keeles edasi anda?

Ma saan aru, et Vene propagandale pole vaja takka kiita, aga elementaarset infot toimuva kohta peaks ikka andma. Ukraina on Eestiga olnud väga tihedalt seotud, paljudel elavad seal sugulased ja tuttavad. Eesti meediatarbija on info Ukrainas toimuva kohta ära teeninud.

Veel üks point. Praeguses olukorras on veidi kummastav, et Vene kanalites nagu RTR-Rossija reklaamivad end aktiivselt tuntud Eesti ettevõtted nagu Rimi, Swedbank, Viasat, EMT, Elisa, Liviko, Saku, Tele2, Raha24, isegi Stockmann. Milleks soojendada madu rinnal?

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Infosõjas ei tasu kumbagi poolt usaldada. Korduvalt on näidatud, et paljud verised Vene televisiooni kaadrid on kuskilt mujalt kui Ukrainast. Ukraina meedia muidugi käitub samamoodi. Juhtub ka Euroopas – näiteks Taani televisioon (kuigi tahtmatult) näitas Assasins Creen nimelise arvutimängu pilti kui olukorda Süürias.

Anonüümne ütles ...

Infosõjas ei maksa usaldada ka Eesti meediat, sest see on agaralt asunud propagandakaevikutesse ja annab tuld. Kõige parem allikas on ikkagi kohalikud inimesed, kes kõike seda on pealt näinud ja ise kogenud. Need tuhanded põgenikud , kes on jõudnud läbi raskuste Krimmi või Venemaale , pole teinud seda naljapärast, nad on tõsises hädas ja nende elu on rikutud pikaks ajaks.

Ammugi on teada, et sugulasrahvaste vahelised sõjad on erakordselt julmad ja verised, sageli verisemad kui need, kus toimub erinevate kultuuride ja tsivilisatsioonide kokkupõrge.

Serbia-Horvaatia sõda oli erakordselt verine ja julm, ometi on tegu sisuliselt sama rahvaga, kes räägib sama keelt ja ainult usk on erinev-ühed õigeusklikud, teised katoliiklased .