neljapäev, 18. veebruar 2016

Mis on New Nordic a la Estonia?

Teise maailmasõja aegne geto Poolas, väljavõte Vikipeediast.

Eesti valitsus on võtnud suuna Uue Põhjamaa ehk nn New Nordic suunas. Vähem on selgitatud, mida see tegelikkuses tähendab. Kohvik aitab telgitaguseid valgustada.

Esiteks iseloomustavad Eestit madalad sotsiaaltoetused. See tähendab, et on palju vaeseid, toimetulekuraskustega inimesi, kõrge kuritegevus, madal eluiga ja kehv tervis. Eestit iseloomustab veel kõrge AIDSi nakatumine, narkomaania ja alkoholism. Väliste tunnuste põhjal pigem selline tüüpiline Aafrika riik. Ent erinevalt Aafrikast on Eestis madal sündivus, mis on viinud elanikkonna kiire kahanemiseni. Lisaks iselomustab Eestis rahvastiku, eriti nooremate inimeste väljavool, mis on viinud elanikkonna kiire vananemiseni. Elanikkonna vähenemine ei võimalda Eestis sellist majanduskasvu, mis on Aafrika riikides.

Suure kihistumise ja kõrge kuritegevusega võiks Eestit võrrelda USAga, ent USAga võrreldes on Eestis kaks korda kõrgem maksukoormus. Kõrge maksukoormus tuleneb riigi väiksusest ja sellest, et ollakse vaenulikes suhetes oma suure naabriga, sellest tulenevalt on vaja suunata üha enam ressursse kaitsevõimekuse tõstmisse, mis omakorda tähendab üha kõrgemat maksukoormust. Eesti on läinud oma suure naabri vastu külma sõtta, mis tähendab pidevat ja üha suuremat võidurelvastumist. Eesti maksukoormusele tähendab see üha suuremat survet ning üha suurem osa maksudest tuleb suunata kaitsevõime tõstmisse. Selles mõttes sarnaneb Eesti sõjaolukorras riikidega Aafrikas.

Kokkuvõttes pole ime, et aafriklased ei taha Eestisse tulla- siin on elu samasugune või kohati veel hullem kui Aafrikas, pealegi veel hirmus külm ja niiske. Eestlased lahkuvad ja on lahkumas oma kodumaalt samadel põhjustel miks lahkutakse Aafrikast.

Kommentaare ei ole: