esmaspäev, 22. august 2016

Miks ma rinnahoidjat ei kanna




Üks kohvikuline tegi märkuse, et mul ei ole kleidi all rinnahoidjat ja seetõttu on mu rinnad ära vajunud.

See on tõsi. Tõesti, ma ei kanna rinnahoidjat. Üldse. Juba kümmekond aastat. Mulle nimelt ei meeldi rinnahoidjad, nad ahistavad mind. Ma ei tunne ennast nendega vabalt. Ei teagi, millega seda tunnet võrrelda, aga umbes selline tunne on nagu oleks võre taga.

Miks ma üldse rinnahoidjat kandma hakkasin. Miks üldse üks tüdruk rinnahoidjat kandma hakkab? Eks ikka seepärast, et tema ema ja vanaema kannavad rinnahoidjat. Ja ilmselt nad ühel hetkel ütlevad talle, et nüüd võiks rinnahoidjat kandma hakata, „et rinnad ära ei vajuks”. Minu ema näiteks oli suur rinnahoidjakandja, ta ei oleks oma elu ilma nendeta ette kujutanud ja kandis neid minu meelest isegi magades. Siis tulevad veel „appi” kõiksugu moeajakirjad, mis pakuvad üha „moodsamaid” ja „mugavamaid” rinnahoidjaid. Kõik ikka väidetavalt selleks, et noor naine ennast paremini tunneks.

Ma ütlen: kõik see on täielik bullshit. Naine ei vaja rinnahoidjat. Rinnad vajuvad ära? Rinnad vajuvad vanusega niikuinii ära ja selle vastu ei ole mõtet võidelda. Ka emadus ja imetamine mõjutavad rindu. Minul näiteks on laste imetamisest üks rind suurem kui teine. Parem, sest sellest on mugavam lapsi sööta. Üks rind on nähtavalt suurem kui teine - ütlen seda igasuguse valehäbita, isegi uhkelt. Sest see on minu keha ajalugu ja mitte ükski naine ei peaks häbenema oma keha ajalugu, on ta siis ema või mitte.

Nii et sedasi. Mina käin ka edaspidi ringi ilma rinnahoidjata ja soovitan seda ka teistele naistele. Hea, vaba tunne on, rinnad ei ole kuskil umbses augus ja saavad õhku. Jube mõnus tunne. Seepärast ei ole mul ka ühtki paari rinnahoidjat.

Ega radikaalsed feministid ilmaasjata rinnahoidjaid põletanud. See ei olnud üksnes sõjakuulutus meestele, vaid liigutus, mis tingitud soovist tunda end mugavalt. Mingil hetkel sai moetööstus lihtsalt naised jälle oma lõa otsa ja nüüd nad seal siis siplevad.

Pildil Keskerakonna kontoris asju ajamas - nagu ikka, ilma rinnahoidjata.