teisipäev, 23. august 2016

Mis teha, kui mees on möku?


Möku mehe võrdkuju - Õnne 13 Allan (paremal), Postimehe veebist.

Viimasel ajal on palju juttu olnud sellest, et mehed on mökud. Minu kohta on ka öeldud, et olen möku, kuna tegelen lastega, teen süüa ja pesen pesu. Peaksin rohkem tööl käima ja raha teenima. Lastega tegelgu teised inimesed, kes on paremad ja targemad, kes pole mökud. Süüa tegema ja pesu pesema peaks kodus naine.

Paljud naised põhjendavad lahkuminekut sellega, et mees on möku. Jääb mulje, et meeste mökusus on üks põletavamaid probleeme ühiskonnas. Põhiliselt ongi mökud just mehed, naiste hulgas on mökusust vähem.

Ma olen ise alati selle möku-jutu puhul mõelnud, et huvitav, kuidas need mehed siis mökud polnud, kui abielluti. Või miks naised üldse selliste mökudega paari läksid. Mehi on ju palju ja miks valitakse välja just need kõige mökumad? Või miks nende mökudega lapsed soetati? Sest on küllalt tõenäoline, et möku mehega tulevad mökud lapsed ning siis ei jõua pärast lapsi ära kiruda.

Ma küsisin seda ka oma eksi käest, pärast seda, kui ta oli öelnud, et ma olen möku mees ja ei kõlba kuhugi. Näiteks polnud mul sellist sissetulekut nagu tema suurel iidolil Urmas Sõõrumaal. Ma ei näinud välja nii kena kui tema teine iidol Peep Vain. Ning mul polnud nii uhket autot kui tema kolmandal iidolil Toomas Sildmäel. Ma küsisin, miks ta siis minuga abiellus ja minuga lapsed sai, mitte Sõõrumaa, Vainu või Sildmäega. Selle peale ütles ta, et need kolm olid juba võetud, aga ta oli juba 22 ning talle öeldi, et kakskümmend kaks, viimane taks ja tal hakkas hirm, et jääb üldse üksikuks. Kõik tema endised klassikaaslased olid juba abielus, mõned juba lahutatud, ning neil kõigil olid juba lapsed, temal polnud veel midagi. Oli vaja ruttu keegi ära võtta, mina paistsin selline enam-vähem, et siis saaks hakata minu kõrvalt oma iidoleid taga ajama. Või umbes midagi seesugust.

Mökusus on viimasel ajal üha levinum. Suhtlesin hiljuti ühe oma sugulasega, kes ütles, et ta ei suhtle oma isaga, kuna isa on möku. Ta ütles, et see möku isa pole pole ligi 30-aasta jooksul muutunud ja on samasugune titemõistusega isik edasi. Mökuga koos elades poleks tal haridust, mida võimaldas emaga kasvamine ja poleks ka avaramat maailmavaadet. Nagu ta ema rääkis, siis oli ainuõige otsus sellest mökust lahutada, vabanedes vägivallast nii enda kui laste suhtes, vaimsest ning füüsilisest terrorist. Muide, tema tark ja mitme kõrgharidusega ema ise oli samuti üksikvanema käe all kasvanud.

Mökusid mehi on Eestis palju ja seetõttu on üha palavam küsimus, mida nende mökude meestega teha. Kõige õigem on muidugi mökuga üldse mitte tegemist teha. Aga kui oled juba säärasega abielus, sul on mökuga lapsed ning ka lapsed ilmutavad mökususe märke. Tundub päris lootusetu olukord. Mis siis teha? Mis teha, kui mees on möku? Kas lahutus on tõesti lahendus?