neljapäev, 25. august 2016

Räme pettuse maik lapsehooldustasude man

Mõni aeg tagasi tuli sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna välja plaaniga, et seni 1,5 aasta asemel hakatakse vanemahüvitist maksma 3 aasta jooksul. Raha juurde ei tule, lihtsalt varem 1,5 aasta peale mõeldud summa jagatakse laiali 3 aasta jooksul. Minimaalselt siis 400 euro asemel 200 eurot.

Ideega koos käis kaasas jutt, et see on maru hea, kuna nüüd saavad vanemad pikema aja jooksul valida, kumb lapsega koju jääb. Tegelikult aga kumab selle plaani tagant pettus, sest kui seni maksti lapsevanemale peale 1,5 aasta möödumist veel lapsehooldustasu 38 eurot alla 3-aastase lapse kohta, siis nüüd seda enam ei maksta, kui lapsevanem saab 3 aasta jooksul vanemahüvitist. See summa on 684 eurot, mis pole küll teab mis suur, aga lastega perede puhul ikkagi oluline summa, mis saamata jääb. Vanas rahas üle 10 tuhande krooni. Õiglane oleks ka see summa lapsevanematele välja maksta.

Üldse on veidi kummaline, et kui lapsehooldustasu määr on Eestis 76 eurot (ilmselt Brüsselis uhkeldamiseks), siis tegelikult makstakse välja ainult pool sellest ja 3-8-aastasele lapse puhul ainult neljandik sellest summast. Jälle pettuse lõhn asjal juures. Tegelik lapsehooldustasu määr on Eestis niisiis alla 3-aastase lapse puhul 38 eurot ja 3-8-aastase lapse puhul 19 eurot.