laupäev, 3. september 2016

Kas AS Võru Teataja juhtkond kandib Varuli advokaadibüroo kaudu aktsionäride tagant firmast raha välja?

Kas pole kummaline, et ajalehe Võrumaa Teataja väljaandjal AS Võru Teataja polnud 500 eurot, et aidata läinud sügisel oma töötajad Portugalist tagasi, aga samas on igakuiselt tuhandeid eurosid, et maksta kinni Eesti kallimaid advokaate. AS Võru Teataja kasutab Paul Varuli advokaadibürood.

Võru Teataja palkas kallid advokaadid, makstes arvatavalt tuhandeid eurosid, et keelata Lõunalehes AS Võru Teataja tegevust puudutavate artiklite avaldamine. Samuti palgati Eesti kallimad advokaadid, et esindada Võru Teatajat töövaidluskomisjonis ühe töötaja puhkuseraha asjas.

AS Võru Teataja ei suutnud enam kui 5 aasta jooksul töötajate palku tõsta, tuues põhjuseks asjaolu, et kogu vaba raha kulub advokaatidele. Viimased 5 aastat on Võru Teataja olnud segatud eri vaidlustesse. Varuli büroo esindas muu hulgas ka ettevõtte juhti Kalev Annomit tema vastu algatatud kriminaalasjas, arved maksis kinni Võru Teataja.

Vägisi tekib kahtlus, et Võru Teataja juhtkond eesotsas Kalev Annomiga kandib lihtsalt advokaadibüroo abil firmast raha välja. Advokaadibüroole makstav summa ulatub 2000 euroni kuus ja nõnda juba aastast aastasse. Samal ajal firmal kasum peaaegu puudub. Taustaks: kohus tuvastas, et aastail 2006-2009 pani juhtkond eesotsas Annomiga firmast pihta 4,3 miljonit krooni, tänases rahas 275 tuhat eurot. Selle pealt jäeti maksmata makse ligi 150 tuhat eurot, maksuvõlg koos viivistega on täna üle 300 tuhande euro.

AS Võru Teataja on sellise suurvarguse tõttu sisuliselt pankrotis, ettevõte on jätnud esitamata möödunud aasta aruande, väidetavalt põhjusel, et ükski audiitor pole nõus seda kinnitama.

Minul on kahtlus, et firma tagant vargused on ASis Võru Teataja jätkunud, ainult nüüd tehakse seda peenemalt advokaadibüroo kaudu. Paul Varul on võetud firmasse tankistiks.

Paarkümmend aastat tagasi erastati Võru maakonnaleht oma töötajatele. Annom on firma tagant raha pihta pannes aastate jooksul töökaaslastelt osalusi üles ostnud ja nõnda oma osakaalu suurendanud. Annomi perekonnal on ASis Võru Teataja veidi üle 50% osalus, mis tagab kontrolli ettevõtte üle, ülejäänud aktsionärid, endised Võrumaa Teataja ajakirjanikud pole juba aastaid mingit omanikutulu näinud. Suurvargusest pääses Annom suurema karistuseta põhjusel, et kogu süü veeretati firma endisele raamatupidajale, kes tunnistati lõpuks süüdimatuks.