teisipäev, 27. september 2016

Laste saamise põhiprobleem Soomes: ei leidu sobivat isa

Kui Eestis näikse olevat laste saamisel põhiprobleem raha, vähemalt nii paljud naised väidavad, et kui neil oleks rohkem raha, siis saaksid nad rohkem lapsi, siis Soomes on fookus hoopis mujal: nagu kirjutab Helsingin Sanomat, on laste saamisel on põhiprobleem, et ei leita sobivat meest. Nn heaoluühiskondades see nii ongi: laste saamisel ei ole põhiprobleem raha.

No Soome naiste nõudmised laste isale on väga kõrged - tean seda omast käest, mul on soomlane kodus. See pole nagu Eestis, et mees peab raha koju tooma. Soome naise jaoks pole raha mingi probleem, ta on võimeline seda vajadusel ise teenima. Soome naine tahab, et mees teda kodutöödes abistab. Kui ma 25 aastat tagasi esimest korda Soomes käisin, siis olin üllatunud, kui abivalmid on Soome mehed. Nad tegid ära kõik need tööd, mida Eestis peeti siis naistetöödeks: ostsid poest toitu, tegid süüa, pesid nõusid, pesid pesu, pesid väikse lapse peput, vahetasid mähkmeid, aitasid lapsi vannitada ja lugesid lastele unejuttu. Mul vajus sõna otseses mõttes karp lahti. Olin Soome meeste abivalmidust varem telekast näinud, aga et see päriselt ka nii on, see oli jahmatav.

Tekib küsimus, et naised, mida need naised siis tegid? Aga mitte midagi ei teinud. Istusid lihtsalt kodus, lugesid raamatuid ja ajakirju ning arutlesid päevapoliitiliste teemade üle. Kõik olid nagu Marju Lauristinid, sellised targad ja eneseteadlikud. Või käisid väljas, teatris ja kinos. Nautisid elu, nagu öeldakse. Soome naine on suur elunautija, tahab süüa head sööki ja palju reisida. Minu jaoks oli see täiesti uus maailm, aga see Soomes käimine jättis mulje sügava mulje: tahtsin ise olla oma naisele selline mees.

Ma saan ka aru, miks Soomes pole raha mingi probleem. Sest toetused on sedavõrd suured. Näiteks meie pere toetused oleks Soomes vähemalt kaks korda suuremad. Ainuüksi lastetoetus oleks Soomes ligi 2000 eurot ühes kuus. Soome riik peab sisuliselt väikeste lastega kodus olevaid vanemaid üleval, Eestis seda millegipärast ei tehta, kuigi Eestis väidetakse, et riik on lapsesõbralik. Aga see Eesti lapsesõbralikkus tähendab, et vanemad peavad lapse varakult lasteaeda panema, et ise tööle minna. Kuigi on teada, et lasteaiakohti napib ja vanemad peavad lapse järjekorda panema juba enne lapse sündi.

Teine laste saamise põhiprobleem Soomes on, et naised jätavad sünnitamise liiga hilisele ajale. Kui Eesti naine haarab lastega seoses kohe nö härjal sarvist, stiilis, et 22, viimane taks, siis Soome naine tahab enne koolid ära lõpetada, maailma näha ja elu nautida. Paljud Soome naised jätavad laste saamise 30ndatesse eluaastatesse - täpselt Irja näide - aga siis ei pruugi paljud naised enam lapsi saada. Loodus teeb oma töö. Soome arstid hoiatavad, et laps tuleks saada kõige hiljem 31-aastaselt, kui eesmärgiks on Soome naise ideaal kaks last.

Paljud Soome naised lükkavad lapse saamise edasi sooviga leida sobiv mees. Sobivat meest on aga väga raske leida, seda isegi Soomes. Mistõttu paljud Soome naised loovad kooselu sobimatu mehega, peaasi, et laps saada. See on samuti probleem, sest sobimatu mehega tuleb tihti lahutus, naine jääb üksikuks ja ei pruugi saadagi rohkem kui ühe lapse.

Mis on Eestis laste saamisel põhiprobleem? Panen üles vastava küsitluse.