esmaspäev, 19. september 2016

Tänapäeva kool kui vangla

Ma arvan, et paljud on seda mõelnud, aga ei juleta välja öelda, et tänapäeva kool meenutab vanglat. Et institutsioon, mida kool kõige rohkem meenutab, on vangla.

Vanglat peetakse samuti kasvatusasutuseks, aga mis kasvatus sealt tuleb, teavad kõik - vanglas alles saadakse tõeliseks kurjategijaks, seal kujunevad välja hierarhiad ja sidemed, seal organiseerutakse ja õpitakse kurjategija kunsti.

Sama lugu on kooliga. Ma ei tea, palju inimesed, näiteks õmblejad või ehitajad oma hilisemas elus koolitunni ajal õpitut kasutavad, aga vahetunni ajal või peale tunde koolimaja hoovis selgeks õpitud joomine, suitsetamine ja narkootikumid saadavad inimest kogu hilisema elu.

Kui mina koolis käisin, siis olid tegijamad just need, kes kärakat võtsid ja vahetunni ajal suitsu tegid. Nad olid omamoodi platnoid, kui vangla žargooni kasutada. Eeskuju võeti vanematelt olijatelt. Nemad, käraka- ja suitsumehed ning -naised moodustasid kamba, kes pani paika, mismoodi käivad asjad klassis ja terves koolis. Neile allusid isegi õpetajad, umbes nagu vanglas alluvad platnoidele vangivalvurid. Sest nad on ka inimesed.

Sarnaselt vanglaga saatis kooliajal paljusid mõtteviis, et "ma pean oma aja siin ära istuma".

Ma ei tea, mis neist kooliaja platnoidest hiljem on saanud, aga ma arvan, et osa kambajõmme oleks saanud kindlasti õigele teele juhtida, kui kooli poleks olnud. Kool rikub väga paljud lapsed ära.