esmaspäev, 12. september 2016

Vabaduse kool alustab! I peatükk: vabadus on see, kui võid vajadusel kelle iganes perse saata

Meie blogi on kritiseeritud, et me muudame pidevalt arvamusi ja ei allu kellegi tahtele, mõtleme ja kirjutame mida parasjagu soovime. Aga tere tulemast! See ongi vabadus.

Eestlasel on olemas orjageen, seetõttu on raske vabadust mõista. Soomlastel seda geeni pole ja nende suhtumine on hoopis teine. Olen seda oma kodusoomlase Irja pealt õppinud - kui vaja, võid kelle iganes perse saata.

Ajaloostki on hästi teada, kuidas soomlased 1939. aastal Nõukogude Liidu hirmuvalitseja Jossif Stalini perse saatsid. Keegi ei julgenud toona perse saata ei Stalinit ega Hitlerit. Soomlased olid esimesed, riskides sellise sammuga oma vabadusega, aga risk õigustas end: Soome jäi vabaks. Eestlased allusid Stalini käskudele ja said kaela 50-aastase orjapõlve. Eestlased ohverdasid oma vabaduse, kuna ei julgenud Stalinit perse saata. Ja pärast kirusid oma saatust - aga ise olid süüdi, nagu öeldakse, igaüks on oma saatuse sepp. Kui end orjusse annad või müüd, pole süüdistada kedagi peale iseenda.

Nii ka nüüd. Kui panete tähele, võivad soomlased perse saata kelle iganes, nii venelase kui ameeriklase. Eestlased, kes ameeriklastele perse poevad ja kedagi perse saata ei julge, on seepärast koguni soomlaste peale kadedad. Aga pole siin midagi kadetseda - soomlastest tasub eeskuju võtta. Kui oled vaba, siis saadki kõik perse saata, isegi ameeriklased, kes tahavad, et soomlased NATO-sse astuksid. Aga soomlased ei taha ja teenivad oma enesekindlusega isegi suurema lugupidamise kui eestlased, kes on ameeriklastele juba aastaid perse pugenud.

Ma imetlesin, millise elegantsiga Irja hiljuti Edgar Savisaare perse saatis. Sest ta on oma valikutes vaba. Ta ei lase end käsutada ega kamandada. Seni pole mitte keegi julgenud Savisaart perse saata. Sest eestlased ongi sellised, orjageeniga. Mina näiteks poleks samuti julgenud. Aga Irja julges, sest ta on soomlane. Ta on nõus pigem kannatama, aga oma vabadust ära ei anna. Võtkem eeskuju, eestlased!