pühapäev, 16. oktoober 2016

Kõige mõnusam sügis on Eestis



Pilt, millest ma Portugalis suurt puudust tundsin. Kollased puud! Kuna läksime ära juba oktoobri alul, siis jäi kogu see lehtede pillerkaar nägemata.

Ja teine asi - Portugalis jäid meie lapsed juba oktoobri keskel haigeks. Inno kirjutab sellest täpsemalt, kui oma meenutustega nii kaugele jõuab, aga see oli ikka täielik šokk. Mina lootsin, et Portugalis õnnestub meil haigusi täielikult vältida. Ent võta näpust - seal olid lapsed palju haigemad kui Eestis.

Nüüd käime iga päev väljas ja ei midagi. Lapsed on terved ja rõõmsad. Ilmselt on põhjus selles, et kui seal oli meie korter kütmata ja niiske (oktoobris läheb Portugalis ilm järsult jahedamaks, algavad sajud ja tõuseb udu), siis siin on meie tuba mõnus soe. Siiamaani võdistan õlgu, kui mõtlen Portugali korteri vannitoale, mis oli juba oktoobris nii niiske, et isegi rätikud ei kuivanud ära, brrr.

Portugallased ise kütmisel mõtet ei näe. Nende suhtumine on umbes selline, et ah, mis, kannatame ära. Paneme mitu kampsunit selga ja hoiame raha kokku. Minu eksi Joáo ema näiteks käis talv läbi toas paksu hommikumantliga ringi ja pani selle hommikumantli alla veel paksu kampsuni ka, aga radiaatorit sisse ei lülitanud. Ja Joáo ostis meie korterisse elektriradiaatori alles pärast seda, kui ma ähvardasin Eestisse tagasi sõita. Aga ainult magamistuppa!

Nii et midagi ei ole teha - sügisel ja talvel on Eestis parem. Või kui tahta Portugalis olla, siis tuleb tingimata üürida selline korter, kus on olemas mingi soojustus.

PS. Kui keegi tahab Portugali reisida, siis minu meelest on seal kõige mõnusam kuu aprill - toakütet ei ole enam vaja, aga pole ka veel liiga kuum. Märtsis peab radikas veel sees olema ja mais tuleb juba palavus.