reede, 7. oktoober 2016

Lihtsad asjad, mis kipuvad ununema

Väljavõte Delfi veebist.

Delfis on toodud päris head soovitused Harvardi Ülikooli psühholoogidelt. Vanemad teavad hästi, et mida rohkem lastega koos aega veeta, seda paremini lapsed arenevad. Ometi kiputakse seda lihtsat tõsiasja unustama.

Nagu väidavad psühholoogid, on laste arengus kõige alus laste ja vanemate koos veedetud aeg. Lapsevanem on lapse jaoks esimene sõber, sellest sõltub, kas ja kuidas oskab laps tulevikus ise sõprussuhteid arendada. Kui lapsel ei arene sõbrasuhet oma vanemaga, on tal raske luua lähisuhteid hilisemas elus.

Samuti on oluline lapsele selgeks teha, et nad on oma vanemate jaoks kõige kallimad. Kui paljud vanemad on seda oma lastele öelnud? Ja kui seda lastele öelda, siis on palju raskem oma last lüüa või füüsiliselt karistada - kas seda tehtaks kõige kallimale inimesele?!

Vanematega koos aega veetes õpib laps elutarkusi - kuidas lahendada probleeme, kuidas raskustest välja tulla, kuidas lahendada erimeelsusi. Seda laps kusagilt mujalt õppida ei saa kui oma vanemate pealt.

Tööharjumus tuleb lapsel samuti vanematelt - aga seda juhul, kui vanemad kaasavad last oma töödesse ja tegemistesse. Minu kogemus ütleb, et lapsed on väga abivalmid ja tahavad teha isegi rohkem, kui on nende võimed. Ma näen seda väikse Roosikese pealt - igal sammul tõttab juba 1-aastane laps sulle appi. Lapsel on tohutu tahe kõike teha. Aga seda ei tasu keelata  või alla suruda - muidu võib laps hakata töö tegemist ja abistamist võõristama.

Üks oluline asi, millega vanemad saavad lapsi aidata, on negatiivsete emotsioonidega toimetulek. vanemad ise ei tohiks ma emotsioone alla suruda, siis ei tee seda ka lapsed. Väga levinud on, et viha, häbi ja kadedus hoitakse pikalt enda sees, kuni tekivad tõsised probleemid, näiteks alkoholism ja narkomaania.

Vanemate üks oluline ülesanne on näidata lastele, kui mitmekülgne on maailm, ehk siis võtta lapsi kaasa reisidele ja rännakutele. Ainult nõnda õpib laps kohanema teistsuguste inimeste ja kultuuridega ja see omab kaasaja globaliseeruvas maailmas üha suuremat tähtsust.