laupäev, 22. oktoober 2016

Tervisliku toitumise põhisaladus - mitmekesisus

Vahemere köök on mitmekesine.

Tervisliku toitumise puhul tuuakse küll välja ühtesid, küll teisi toiduaineid, aga tegelikkuses on kõik toidud head. Lihtsalt toiduvalik peab olema mitmekesine.

Näiteks palju räägitakse gluteenivaba toidu eelistest. Aga see kehtib ainult juhul, kui inimene on tarvitanud palju gluteeni sisaldavaid toiduaineid, selle kõrvale on hea vahelduseks süüa gluteenivaba toitu. Või loobuda mõneks ajaks piimatoodetest, kui nendega on liialdatud. Kui inimene palju palju rasvast söönud, on hea piirata rasvase toidu tarbimist, kuna organismil on omadus hakata liigset rasva kuhjama, aga see ei tähenda, et rasvast peaks üldse loobuma. Ilma rasvata tekivad muud hädad. Vahemere köök sisaldab palju rasva, ometi on sellega lihtne kaalust alla võtta.

Vahemere kööki peetakse tervislikuks, aga seal pole midagi erakordset. Lihtsalt toit on mitmekesine: liha, kala, puu- ja juurviljad, nii loomsed kui taimsed valgud ja rasvad. Palju on värsket ja toortoitu. Põhjamaades on jälle vastupidi, talvisel ajal kipub toiduvalik olema väga ühekülgne: põhiliselt ainult loomaliha ning piima- ja teraviljatooted.