reede, 7. oktoober 2016

Töötuna palju rohkem aega pere jaoks

Nii nagu tuli välja Kohviku küsitlusest ja nagu räägib kirjandus, on kõige tähtsam asi inimese elus lähedastega koos veedetud aeg. Mida rohkem seda lähedastega veedetud aega on, seda õnnelikum on inimene ja õnnelik inimene on omakorda terve ja elab kaua. Õnnelik inimene on produktiivsem, tal tulevad paremad ideed, ta on parem kolleeg ja kaaslane.

Täna just Irja märkis, et me pole kunagi nii palju koos väljas jalutanud, kui nüüd, kui olen töötu. Irja ütles, et tema jaoks on see suur asi ja ta tunneb end palju paremini. Kui ma tööl käisin, siis läksin hommikul vara ja tulin õhtul hilja, õhtul koju tulles olin sageli väsinud ja tusane, nii et ei jaksanud isegi tere öelda. Mul polnud mahti enam lähedaste ega sõpradega suhelda. Olin abielus oma tööga. Ajakirjaniku töö on selline, et tööl tuleb käia iga päev, ka nädalavahetustel.

Minu kogemus näitab, et töötuna saan rohkem suhelda lähedastega, seega olla õnnelikum, ja ka tervem. Saan rahulikult koduseid töid teha, süüa valmistada, ilma kiirustamata. Aga aeglaselt, kiirustamata tehtud asjad on kõige paremad, see on vana tõde.

Varem, tööd tehes, polnud mul aega ega ka viitsimist suhelda ei sugulaste ega sõpradega, oli ainult üks töö, töö ja töö. Tööd tehes tekkinud stress mõjus laastavalt tervisele, jalul püsimiseks pidin jälgima hoolega oma toitumist, sööma väga valitud toitu, mis on väga kallis. Sellest tulenevalt kuluski tööl käies suurem osa rahast toidu peale, lisaks veel kulutused autole ja rõivastusele, mistõttu jäi kätte palju vähem raha kui nüüd, töötuna. Töötuna on rohkem aega pere jaoks, olen hakanud uuesti suhteid soojendama oma sugulaste ja sõpradega. Ning mis imelik, isegi raha on rohkem, et käia vahepeal perega kohvikus või kodu kaunistada.

Minu kogemus ütleb, et töötu olla on palju parem kui tööl käia. Olen õnnelikum ja tervem, mistõttu kulub vähem raha. Ma ei leia ausalt öeldes palgatöö juures ühtegi positiivset momenti.