reede, 16. detsember 2016

Kuidas on võimalik 80 euroga kuus erivajadustega last ööpäevaringselt hooldada?

Eestis on saanud tavaks, et lapse saamine laostab ja erivajadustega laps laostab mitmekordselt. Selle üle paljud naeravad, aga öelge mulle siis, tarkpead, kuidas on võimalik 80 euroga kuus last ööpäevaringselt hooldada? Aga just niipalju hüvitatakse praegu Eestis raske ja sügava puudega laste vanematele. Samas on see raske täiskohaga töö ja selle kõrvalt midagi muud teha pole praktiliselt võimalik.

Ok, öeldakse, et minge tööle ja pange laps lasteaeda. Aga mis tööd sa oled võimeline tegema, kui oled lapsega öö läbi üleval olnud - näiteks angelmani sündroomi puhul on see tavaline. Paljud angelmani vanemad pole aastaid öösel magada saanud. Siis peab keegi selle öö läbi üleval olnud lapse lasteaeda viima. Erivajadustega lapse riietamine võtab aega vähemalt tund aega. Lisaks hommikune toitmine veel tund-poolteist. Hea küll, alustame kella 3-4 ajal, et kella 7.30-ks lasteaeda jõuda. Ja siis unisena kella 8ks tööle. Ma ei kujuta ette, et niimoodi on võimalik kaua vastu pidada. Kas keegi kujutab?

Siis on soovitatud, et võtke päevaks koju hooldaja. Kas te teate, palju see maksab? Hooldajad tahavad 20 eurot tunnist, seega 8 tundi teeb 160 eurot päev. Kust see raha võetakse. Ma just lugesin, et koduse hooldaja järjekorras on Eestis üle 100 000 inimese. Praktiliselt võimatu.

Siis on võimalus laps lastekodusse või üldse ära anda, nagu oli tavaline nõukogude ajal. Seda varianti on ka pakutud ja pakutaksegi Eestis neile vanematele, kes on hooldamisest väsinud. Eesti hooldekodudest räägitakse õudusjutte. Aga kas see on tõesti lahendus?

Samas Eesti on juba 10 aastat olnud Euroopa Liidu liige, liitunud erivajadustega inimeste konventsiooniga, mille järgi tuleb erivajadustega inimestele, ka lastele luua võrdsed tingimused tavaliste inimeste ja lastega. Ka erivajadusega lapsel on õigus elada koos vanematega. Aga siis tuleb ka vanematele luua tingimused, et nad oleks võimelised lapsega koos olema. Näiteks Soomes makstakse erivajadustega laste vanematele koduse hooldamise eest palka. Aga ma küsin, miks siis Eestis neid tingimusi pole loodud? Mh? Ah?! Kui endal raha pole, siis võiks küsida abi Euroopa Liidult, või kuidas? Kas Euroopa Liidus teatakse, et Eestis koheldakse erivajadusega, eriti aga vaimse puudega inimesi nagu loomi? Et neil pole mingeid õigusi? Et mingit lepingute täitmist ei toimu, et lepinguid ei täideta ja ei kavatsetagi täita.

Siit tuleb küsimus, et kui Eesti ei täida rahvusvahelisi lepinguid, millega ta on liitunud, kuseb kaarega neile lepingutele, mis õigusega ta nõuab teistelt, näiteks Venemaalt rahvusvaheliste lepingute täitmist?! Teise silmas pindu näeb, aga enda silmas palki ei näe, öeldakse selle peale. Eesti käitub täpselt samamoodi nagu Venemaa, ja seda mitte võõrastega, vaid oma inimestega.