reede, 6. jaanuar 2017

Aga pangem siis kõik lapsed lastekodusse?!

Siin Kohvikus on arenenud põnev diskussioon lasteaedade teemal. Ühed on seisukohal, et laps peaks igal juhul käima lasteaias, kuna hiljem on tal muidu koolis raske ja üldiselt on lasteaed isegi parem variant kui kasvamine koduseinte vahel koos vanematega. Sest lasteaias teatakse paremini, mis on lapsele hea. Ja ainult lasteaias on lapsel võimalik piisavalt suhelda ja sotsialiseeruda, mis on hilisemas elus hädavajalik.

Ja teine arvamus on see, et ikka kodu on lapsele kõige parem koht kasvamiseks ja arenemiseks ning lasteaed tuleb kõne alla vaid hädaolukorras, kui muudmoodi enam kuidagi ei saa. Näiteks kui perekond on poolik või vanemate jaoks töö lastest tähtsam või midagi seesugust.

Loogika ütleb ja targemad pead ütlevad siin, et tõde on kuskil vahepeal: et lasteaed on küll lapse jaoks see ideaal, aga kodu on ka vajalik, kasvõi selleks, et laps-vanem-täiskasvanu suhteid arendada. Et lapsel kujuneks arusaam päris perekonnast. Lasteaed on selles mõttes nagu haarem, kus ühel vanemal on kümmekond või rohkem last kanseldada.

Aga mina ütlen: see on puhas jama. Kui see lasteaia loogika paika peaks, siis oleks lapsele kõige parem koht kasvamiseks ja arenemiseks ju lastekodu, kus on 24/7 lasteaed. Kus saab ohjeldamatult suhelda ja sotsialiseeruda. Aga tegelikkuses - tegelikkuses ma arvan, et teatud grupp inimesi näeks heameelega, et kõik lapsed kasvakski lastekodus karmi distsipliini all. Seevastu lapsed ise muidugi, valdav enamus lapsi tahaks kõik ikka kodus koos ema-isaga üles kasvada, ühiselt koos midagi põnevat ja vahvat ette võtta. Selline mulje on jäänud ja see on ka teaduslikult muidugi ära tõestatud, et lapsele on parim kasvukeskkond ikkagi kodu koos ema-isaga. Ja üldiselt peetakse lastekodu lapsi ikka millestki ilmajäänuteks, sellisteks murtud tiivaga linduseks. Ei ole ju juttu, et lastekodu - see on super koht lapsele kasvamiseks ja arenemiseks, kus kõik maru hästi suhtlevad, sotsialseeruvad ja on hilisemas elus maru edukad kõik. Pigem on ikka nii, et see pidev suhtlemine ja sotsialiseerumine seal lastekodus jätab inimesed hätta, kuna midagi palju tähtsamat on puudu.

Mis omakorda seab hoopis uude valgusse lasteaia, mis on selline lastekodu kergem, softkoor variant, päevane lastekodu. Aga ikkagi lastekodu.

Lapse seisukohalt on skaala ühel pool seega lastekodu ja teisel pool perekond koos ema-isa, vanaemade-vanaisade, tädide ja onudega. Kus asub siin lasteaed? Ma pakun, et ikka skaala seal otsas, kus on lastekodu. Siis tuleb tükk tühja maad, siis rahvakunstiansamblid, siis veel tükk tühja maad, ja siis alles päris perekond koos ema-isaga.

Ühesõnaga, jälle veidi õli tulle ja mõtlemisainet lasteaia olemuse ja vajalikkuse üle.