pühapäev, 5. mai 2019

Eesti eliit unustab ära, et on rahvale võlgu


Kui Eesti 1990ndate algul end vabaks võitles, iseseisvuse kätte sai, siis anti teatud hulgale inimestest soodustingimused arenemiseks, et tekiks Eesti oma eliit. Kõigi inimeste ühine ressurss, jõupingutused, maksuraha suunati selle eliidi tekkeks. See on arusaadav, mingisugust eliiti on igal ühiskonnal vaja. Eestis eliit puudus, sest NLiidus olid eestlased kui ebausaldusväärne natsionalistlik element alla surutud, kui mõned üksikud erandid välja arvata.

Nüüdseks on see eliit tekkinud. Aga mis on üllatav, et selle asemel, et rahvale, kõigile eestlastele oma võlg tasuda, on hakatud töötama rahvale vastu. Sellest ongi tekkinud suur vastuseis, lõhe ühiskonnas ning saanud võimalikuks EKRE-sugune erakond.

Mis on aga veel imelikum, et seesama eliit on asunud ründama ka EKRE-t, läbi selle erakonna valijaid, tavalisi inimesi, eesti rahvast, kelle jõupingutuste tulemusel üldse eliit tekkida sai. Saagides oksa, millel ise istutakse, ilma sellest ise (ilmselt) aru saamata.

Ma ei ütle, et eliit peaks end rahva ees nüüd laiali kiskuma, aga võiks olla siiski palju heldem. Tallinna tänavapildis on Porschesid ikka palju rohkem kui Helsingis, kuigi soomlased on mitu korda jõukamad. Soomes võistleb eliit selle nimel, kes rohkem maksu maksab, Eestis võisteldakse, kes rohkem suudab makse maksmata jätta. Soomes võisteldakse, kes suudab inimestele rohkem palka maksta, Eestis aga toimuvad igapäevaselt ellujäämise meistrivõistlused. Kui tuli kriis, siis võttis Soome riik, see on eliit rahva olukorra leevendamiseks laenu, Eestis aga keerati veel kruvisid koomale. Väga julm. Eesti kaotas läbi selle julmuse paari aastaga ligi 100 tuhat inimest.

Minu meelest on see, eliidi käitumine Eesti ja eestlaste tulevikku arvestades peamine küsimus. Jah, lobjakad ja kiislerid on ka eliit, kes rahvale näkku sülitavad, kui EKRE-t sõimavad. Ja selle asemel, et rahvast kaitsta, läks Eesti president eliidiga kaasa, kuna see on talle mugavam ja turvalisem. Ta on ise selle eliidi poolt pukki upitatud. Kõik need tema jutud abivajajate olukorra parandamisest on tegelikult üks silmakirjalik mula, nagu nüüd välja tuleb. Põhjus on ka selge, sest paljud abivajajad on EKRE toetajad. EKRE on eliidile ebamugav. Seda tunnistas Taavi Rõivas, eliidi erakonna Reformierakonna üks alustalasid.

P.S. Eriti veider on Eesti eliidi flirt homoteemaga. Ma saan aru, et sellega tegeletakse arenenud heaoluühiskondades, kus samamoodi tegeletakse koera kakajunnide ja muude sääraste heaoluühiskonna jaoks oluliste asjadega. Aga Eestis, kus rahvas on teel demograafilisest vetsupotist alla, kus kolmandik lapsi nälgib või toitub äärmiselt kehvasti, kus paljudel inimestel puuduvad elementaarsed elamistingimused, kus on jätkuvalt tavapärast juhtumid, mida kirjeldatakse saadetes Kodutunne, Roaldi nädal ja Kuu-uurija, siis on eliidi tegevus lihtsalt kummaline.

Sama lugu on migrantide teemaga. Kui Läänes elaks inimesed sellistes tingimustes nagu Eestis, siis ei oleks seal juttugi mingitest migrantidest. Migrandid on samuti heaoluühiskonna veidrus, sellega uhkeldavad sellised maailma rikkaimad ühiskonnad nagu Rootsi. Eesti on võrreldes Rootsiga puruvaene. Aga räägitakse vajadusest migrante vastu võtta, neid toita ja majutada - täielik ogarus.

Loo alguse juurde tagasi tulles - Eesti eliit on ära unustanud, et on rahvale tänu võlgu.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kui saadakse libahäältega võimule ,ei ole mitte miski enam püha!