Põnevat lugemist ajaloo kohta

Privaatsuspoliitika

laupäev, 22. detsember 2007

Asjalik lugemine Toomas Paulilt


Väljavõte tänase Päevalehe artiklist.

Irisesin siin blogis mõni aeg tagasi, et Toomas Paul kirjutab Eesti Päevalehes asjadest, millest ta midagi ei tea. Või teab vähe. Või siis kirjutab asjadest, millest võiks keegi teine palju paremini kirjutada. Ja et ta võiks kirjutada sellest, mida ta hästi tunneb, religioonist, usust, kristlusest.

Ja nüüd Toomas Paul kirjutas. Ja minu meelst väga hästi. Toon välja ühe ilmeka tsitaadi:

"Mäletan oma tehnikumipäevilt teise kursuse tehasepraktikat. Üks poistest kavatses mikromeetrit kasutada tellitava mutrivõtmena, küllap nalja pärast. Meister, kes meid kantseldas, vihastas hirmsasti. Pidas loengu, kuidas mikromeeter on habras seade, mille haarade võime polti kinni pidada on tühine, ja kuidas pärast nii barbaarset käitlemist ei saa teda enam mõõtmisel usaldada. Häbi, häbi! Viieteistaastastel peaks juba mõistus peas olema!

Mu meelest on see sobiv võrdpilt kristluse kasutamisele ajaloos. Temast ei saanud moraali pitskruvi. Ja nüüd ei kõlba ta ka muuks."

2 kommentaari:

  1. Mismoodi ei saanud moraali pitskruvi?! Sai ju küll! Just ristiusk võrdsustas inimesed vaatamata nende soole, sotsiaalsele positsioonile ja rikkusele! Kas mitte just kristlus ei toonud Euroopasse arusaama, et inimelu üle on õigus otsustada vaid Jumalal, hoolimata inimese staatusest (näiteks, kui tegu oli orjaga)? Peab mäletama, et tänu ristiusule lõppes Rooma impeeriumis sajandeid väldanud gladiaatorite võitlused jmt. Ilmselt oli ristiusul oma jahutav mõju ka üldisele kuritegevusele ja hõimusõdadele.
    See, et tänapäeval pole kristlus enam moraali pitskruvi, on pigem humanistide teene...

    VastaKustuta
  2. Eristada tuleks algkristlust, seda lihtsat vaesteinimesteusku ning hilisemat toretsevat katoliiklust ning paavstide suurusehullustust, mis alustas ristisõdu. Algkristlased elasid sageli kõrbekoobastes ega teadnud midagi uhketest katedraalidest.

    Katolik kirik on see, kel õnnestus aastasadadega ära solkida kristluse ehk Jeesuse õpetuse tõeline, ilus iva. Lahendus oleks, ma usun, Jeesuse sõnade juurde tagasipöördumises, oma südames Jumala leidmises.

    Ärgem võrdsustagem vaeste roomlaste poolt omaksvõetud ristiusku kirikuisade võimuihaga. Need on kaks eri asja.

    VastaKustuta

Kohvik jätab endale õiguse kommentaare modereerida ja spämmi rehitseda.