Põnevat lugemist ajaloo kohta

Privaatsuspoliitika

teisipäev, 15. jaanuar 2008

Kas Eestis on meediapopulismi?


Umberto Eco, üks teoreetik, väljavõte New York Times Magazine'ist.

Ühes oma viimases raamatus hoiatab Umberto Eco meediapopulismi eest. Et Itaalias on see aktuaalne, kui peaminister oli Berlusconi (aastatel 1994-1995 ja 2001-2006), Itaalia rikkaim mees, kellele kuulusid ühtaegu nii eratelejaamad kui kontroll riigitelevisiooni üle.

Ja meediapopulism on olukord, kus kõrge poliitik, näiteks peaminister suhtleb rahvaga, mõjutab poliitikat otse läbi meedia, tal pole selleks vaja parlamenti.

Tegelt ma lisaksin veel, et see on olukord, kus meedia ise ei kontrolli enam poliitikat. Kus meedia on muutunud poliitikute suuvoodriks, sülekoeraks, umbes nagu see oli nõuka ajal.

Selleks on muidugi vaja poliitikute seda va kontrolli meedia üle.

Kes kontrollivad Eestis meediat?

Ühelt poolt kindlasti Hans H. Luik. Ta on suht sõltumatu mees, ei lase end mõjutada, kuigi ei varja, et toetab Res Publicat, ja Isamaaliidu seltskonda. Tal on selline elitaarne eelistus, ütleksin. Ja ta ei lase ühelgi türnühvlil liialt sõna võtta, kui Tõnis Palts välja arvata. Aga tasakaalustuse mõttes on ehk isegi hea, kui seda Paltsu veidi pushida. Luige käes on Eesti Ekspress ja Eesti Päevaleht, mis on järjest väheneva lugejaskonnaga, rohkem elitaarsed väljaanded. Samuti portaal Delfi, mida loevad rohkem noored, kes ei käi veel valimas.

Siis Kadastik. Tema ei ole sõltumatu mees, kuna tema hea sõps on Ansip, peaminister. Ansipi kohta naljalt kritiseerivat asja Postimehest ja selle satelliitidest, kaasa arvatud SLÕhtulehest, Ajakirjade Kirjastuse väljaannetest (Kroonika, Nädal, Eesti Naine, Stiil, Anne, Stiina, Pere ja Kodu jne) ja Kanal 2st ei leia. Samas saab Ansip mõjutada seda, mis läheb lehte ja mis mitte. Kadastiku kaudu. Nad on koos bisnist teinud. Mitu puuda soola koos ära söönud. Ilmselt teevad oma ühiseid asju edasi, aga varjatult. Käsi peseb kätt. Ja läbi Kadastiku mõjutab Ansip Eesti kõige suurema auditooriumiga väljaandeid: Postimees, SLÕhtuleht, Kanal 2. Võib öelda, et kui Ansip tahab, siis on ta populaarne mees.

Ja siis Kruuda. Kes vaikselt rajab oma impeeriumi. Kruuda omakorda on Savisaare mõju all. Teeb Savisaarele "allhanget". Kahjuks ei mõjuta Savisaar, vähemasti läbi Kruuda, eriti suurt auditooriumi, ja see on hüplik: ajakiri Just, siis ajakiri Basket, ajakiri Muumi, Ärielu, siis Kruuda "miljoni uudise" portaal ja Kesktelevisiooniks ristitud spordikanal. Lisaks muidugi vana hea Kesknädal, mis aga pole samuti mingi regulaarne üleriigiline väljaanne.

Kas Eestis on sellist jõudu, mis kontrolliks või suudaks kontrollida meediapopulismi? Kus kõrge poliitik kontrollib meediat? Ilmselt mitte. Pealegi, seda saab teha varjatult.

Aga ühte võib küll öelda: kui tahad olla poliitikas edukas, pead omama kontrolli meedia üle. Lihtne, eks?!

6 kommentaari:

  1. Eco kohta on 'üks teoreetik' kahtlemata üks lamedamaid iseloomustusi, mida üldse välja on võimalik mõelda.

    VastaKustuta
  2. Nojah, aga üks "proosavormis väljenduv poeet", ei passiks antud konteksti ka mitte üks põrm. Eks ole.

    VastaKustuta
  3. Proosavormis väljenduv poeet on kahtlemata päris originaalne :D
    Wikipedia tituleerib teda Italian medievalist, semiotician, philosopher, literary critic and novelist.
    Aga üks teoreetik ei tähenda muidugi midagi.

    VastaKustuta
  4. kummaline intervjuu ecoga. ilmselt on ajakirjanik ta kuidagi välja vihastnud. eco vastab tavaliselt pikalt ja argumenteeritult. siin aga törtsutab niisama.

    VastaKustuta
  5. Eesti Päevaleht on algusest peale Isamliidule ja hiljem IRL-le truu olnud ja nii on see ka jäänud.

    VastaKustuta
  6. Component activities of organized crime, have a character secret and well organized, of which case made a social impact very negative, in many states he constituting "cancer perfidious" which weakens the power society, threaten the integrity of government, cause increase taxes which adds the price of goods, endanger safety and jobs of citizens, cause damage businesses are in competition, control by force of moneyunions,finally achieving a strong influence in the sphere of economy, social and especially political.

    Romania is a mafia state with not working administration governed by organized crime.

    Human trafficking in Romania is a state policy and a modern retail which feed corruption and organized crime. Organized crime is constantly looking for legitimate business that could be used as a cover.
    According to data held by the Italian authorities in Roma: 85% of prostitutes in Rome are romanian woman. In Milano: eight of ten prostitutes which practice “job” in Milano are romanian woman including Ioana Visan, Berlusconi's hooker from Curtea de Arges (Curtea de Arges, pimps factory from Romania, manager: local corrupt police). Behind such companies, actually hiding network specializing in recruitment of girls who end up prostitute.
    These companies are used as a mask, to support illegal activities, to wash the money, but also because leaders mobs to be seen as successful entrepreneurs.
    Besides these companies, strongly related with them, in the town of Curtea de Arges-Romania exist more mafia groups(indestructible mafia groups because even the police are headed) which with the complicity of local taxi drivers, recruit, transport, and place girls to practice prostitution, girls which later are trafficked external in Italy, Spain, France, Germany, Austria, etc, by prostitution networks from Curtea de Arges.

    ...in Denmark, Romania is the country with the most prostitutes and according to Europol, Eurojust, The Times, CNN, the first exporter of prostitution in Europe is Romania.

    "Traffico di esseri umani, rapine, usura, omicidi. Ricercati in tutta Europa, ma decisi al grande salto: il sequestro di Voghera. La vera storia dei romeni che hanno terrorizzato il Nord Italia...ha 37 anni e almeno tre identità: George Nan è quella vera, riportata nei certificati di nascita del comune di Curtea De Arges, una cittadina a 150 chilometri a nord-ovest di Bucarest, nella provincia di Pitesti" ...Francesca Folda,Panorama archivio, sulla mafia in Arges (Romania)

    VastaKustuta

Kohvik jätab endale õiguse kommentaare modereerida ja spämmi rehitseda.