kolmapäev, 16. jaanuar 2008

Meediapopulism Eesti moodi: Ansip räägib Kadastiku suu läbi


Ansipi jutt Kadastiku suu läbi, väljavõte Postimehe veebist.

Alles see oli, kui ma kirjutasin, et Eestis on meedipopulistlikud tendentsid märgatavad Eesti Meedias ja Kalev Meedias. Kus siis ühelt poolt juhib mängu sm Näksip ja teiselt poolt Savipäts.

Kui täna ongi Ansip platsis, läbi Kadastiku suu, Postimehes. Või ei ole?

Aga küsimus, miks peaks siis Postimehe, rahva-väljaande peatoimetaja (vabandust, väljaandja!) niivõrd kiivalt kaitsma seaduseelnõud, mis selgelt toetab üksikute ärimeeste-ettevõtjate huve ja seab kehvemasse olukorda suure palgatöötajate armee. Ok, ma saan aru, kui seda kirjutab Äripäeva, ettevõtjate lehe juht Igor Rõtov.

Lisaks on Kadastik, õigemini siis Ansip, demagoogiline. Tuues mängu rahva poolt armastatud õiguskantsleri Allar Jõksi, kes olevat kah väitnud midagi sellist, et töötajate õigusi tuleks üle vaadata, et tööseadusandlus on "jäik". Aga võibolla pidas Jõks silmas seda, et välismaalt on kuramuse raske Eestisse spetsialisti tööle saada? Ah?

No ja see on muidugi peen iroonia, kui Kadastik räägib oma kuupalgast. Kui see poleks lähes 200 000, vaid oleks näiteks 20 000 krooni, siis ma veel usuksin teda. Aga no mees, kelle kuupalgast elab keskmine eestlane mitu aastat, no mida juttu!? Ja pealegi on tema jutt vale. Kadastik pole mingi tavaline palgatöötaja, vaid ise tööandja, tippjuht. Antud juhul siis hunt tallenahas. Ja talle kehtivad hoopis teised reeglid, nii tööseadusandluse kui firmaomanike poolt. Tema saab lahkumise puhul kingiks mitu aastapalka, tingimusel, et ta konkurendi juurde oma ametisaladusi ei vea, näiteks.

No ja siis räägib Kadansip sellest, kuidas tööandjal elu maru kehv, sest laiska töötajat ei saa kohe kuidagi lahti lasta, ei vargaid, joodikuid ega tööluusereid. No mida, palun?! Umbes samasugust juttu rääkis kunagi ka Siim Kallas, stiilis, et maal elavad ainult joodikud, ja sellepärast pole elu maal vaja edendada. Vargale saab otsejoonelt kutsuda politseiauto järgi. Miks peaks tööandja varast nagu sitta pilpa peal hoidma?

Ja siis paljastab Kadastik: koondamine on vaid kattevari, et peita omal soovil lahkumist ja vallandamist. Aga miks peaks omal soovil lahkunud inimese veel koondama?! Ja miks ei saa töötajat vallandada?! Kui ma Äripäevas töötasin, samuti meediaettevõte (kus iga töötaja oma õiguste eest 100% väljas), sai kõik asjad aetud. Kui ikka inimene ei tahtnud tööd teha, siis ta kas lahkus ise või sai talle sule sappa panna. No ja mis siis? Ma saan aru, et Suur Kadansip tahab töötajaid päevapealt vallandada nagu suur ülemus kunagi, ja et ta ise tööandjana selle eest maksma ei peaks. Et saaks jagada ja valitseda. Aga mul teine küsimus: miks peaks rahvas laskma sellistel põrgukoertel nagu Kadastik ja Ansip, üldse valitseda?! Ah et rahvas on loll, laseb end ära meelitada?! Selge.

Ja no Kadansip on ikka päris väge täis: ma pole rase, ma ei saa kindel olla! Ma olen küll kindel, et sellised tegelased ei peaks juhtima Eesti elu.

Ja mida olen tähele pannud. Kui Ansipil läheb raskeks, tuleb Kadastik appi. Pange seda tähele, poliitilised partnerid ja oponendid!

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Muide ameerikamaal on selliste äkkvallandamiste tulemusel mitmed pettunud ja vaimselt pisut ebastabiilsed töötajad tööandja kontoris veresauna korraldanud. Mida vähem sotsiaalseid tagatisi töötajal on, seda äärmuslikumas olukorras tunneb inimene ennast olevat, -ja seda äärmuslikumaid võtteid ta ise kasutab...

Kas kadastiku-saks tahab riskida võimalusega, et ühel kenal kevadpäeval mõni südamepõhjani pettunud ja meeleheitlik küljendaja ta offisis jahipüssist tule avab? Vaevalt küll...
Seega ei tasuks saagida oksa mille peal sa istud...

Anonüümne ütles ...

See on tööandja kommentaar. Mind töövõtjana see jutt eriti ei koti. Väidan hoopis seda, et 1 kuu jooksul ei ole võimalik isegi mitte igal spetsialistil omale erialale vastavat tööd leida, sest turg on osadeks valdkondades liiga väike. Lihtsalt tööle minna (et arveid maksta), mitteperspektiivika ja mittemotiveeriva töö peale (loe: erialaväline) ei tule lõppkokuvõttes kellelegi kasuks. Statistika mõttes loomulikult tuleb ja Eurostati tulemusi jälle hea vaadata ning majandusedu müüti välisajakirjanduse heietada.
Olematute sotsiaalsete garantiide ning puuduliku ümberõppe programmi tõttu soovitan kõigil jalad selga võtta ja töötajasõbralikum keskkond otsida, sest pikaajaline tulevik on selle seaduse vastuvõtmisel tume.
Siililegi selge, et uus seadusandlus on loodud selleks, et vältida ettevõtete kulude suurenemist, sest majanduse jahtudes need ikka suurenevad (inimkapital on terve ettevõtte tegevuse vältel suurim väljaminek) ja lihtsalt välja öeldes vältida sellist olukorda, kus ettevõte tegevus saab tugevasti kahjustatud koondamistasude tõttu.
Tööturu paindlikkuse jutt on mingi täielik mull, sest paindlikkus väljendub terve majanduse ja tööturu ümberorienteerumise kiiruses muutuvatest oludest lähtudes, mitte selles, et inimesed on sunnitud suvalisi töid tegema, mis parajasti hyppelauas kirjas on, sest muidu ei suuda järgmisel kuul leiva peale võid määrida.

Anonüümne ütles ...

Kas ei võiks igasuguste sotsiaalsete garantiide vähendamist alustada näiteks riigikogust? Esiteks hea eeskuju ja teiseks on ju ikka hirmus kahju, kui nii väärtuslik ja kvalifitseeritud tööjõud ei asugi ühe kuu jooksul uusi olulisi tööülesandeid täitma? Peaks neid ka ikka motiveerima!

Anonüümne ütles ...

Inno! Kuidas sa sellist juttu räägid. Ise sa oled öeldnud, et toetad Reformierakonda. RE ei teinud ju nüüd midagi oma vaadetega vastuolulist. RE on kogu aeg kaitsnud äri ja tööandjaid, seega teostavad nad oma programmi. Ei mingit vastuolu.
Ja pealegi on RE ja Postimehe seosed ammu selged. Seega Inno, sa tänitad lihtsalt oma lemmikerakonna kallal.

Anonüümne ütles ...

Vot see jutt on ikka selline pask, et isegi Kadastiku suust kõlab uskumatuna. Ma arvan, et kõik ajakirjandusringkonnas töötavad inimesed teavad, milline on personalipoliitika. See on veel viisakas, kui töötaja lahtakse lahti katseaja VIIMASEL PÄEVAL.

Aga kui inetult on seal vabanetud tublidest töötajatest, kelle ainus viga oli selles, et nad tahtsid teha head ajakirjandust, mitte ülemuste perset lakkuda!?!

Tean vähemalt ühte nn koondamiskeissi, mis eiras kõiki tööõigust puudutavaid seadusi.

Ja nüüd kurdab Kõdistik, et tal on liiga raske veel inimesi lahti lasta? Arvestades praegust olukorda PMis, kus viimastel aastatel on enamus vähegi tegijaid põgenenud nagu rotid uppuvalt laevalt ja neil on tööjõuga ikka väga perse majas (ses suhtes, et tõõjõu leidmisega), on imelik, et ta ikka muretseb, kas saab jätkuvalt inimestega nii sitasti käituda.

PM on nüüd küll üks koht, kus pole aru saadud, et tänapäeval pole hinnatuim ressurss mitte ükski masin, vaid inimene. HEA TÖÖTAJA.

Eks see ajakirjandus ole paras koeratöö, lihtne pole kuskil, aga PMi tööle minna ei soovitaks küll kellelgi.

Ja ega keegi ei tahagi sinna minna. Viimased paar aastat polegi neil muud tööle võtta kui värskelt keskapingist tulnud nexusemerkasid ja muid taolisi. Aga no mis seal imestada, kui ka Arteri vanemtoimetaja näiteks on vist vaevu keskharidusega.

Anonüümne ütles ...

Tea`nd nüüd kas see keskhariduse süü... no selle Arteri Sibritsa oligrofeenia?
See pidi tal juba enne aknet ja esimest musi küljes olema.
Ma ei tunne vähemalt mitte ühtegi juhtumit, kus inimese idiopaatilised omapärad haridusele alla jäävad. Peajalgne võsakaamel sobib pärast ülikooli ikka vaid peajalgseks võsakaameliks.
Samas ei tea ma ka ühtegi juhtumit, kus kõrge haritus, oleks kasina hariduse tõttu moondunud selgeks juhmuseks.

Anonüümne ütles ...

Kah tööandjalt: Praegune eelnõu on tõesti liiga erinev sellest mis oli enne. Kui enne oli töötaja see kuningas, kes oma palgamaksjale igati selga istus, siis nüüdne variant on liiga varajane, oleks vaja pehmemat üleminekut. Enne oleks vaja ikka töövõtjat harjutada sellega, et tema tööst tuleneb tööandja tulemus ja sõltub edaspidine töösuhe. Ja kogu Eesti elanikkonda tuleks ikka harjutada mõttega, et nõukogude võim on meil nüüd LÕPLIKULT läbi. Teie, Irja ja Inno peaksite seda tõdemust siin ikka kõvasti propageerima, seda enam et teie eraelulised arusaamad on nii edumeelsed!

Inno ütles ...

Ma toetasin ka rohelisi, aga hääletasin hoopis reformi poolt. Enne seda olin valinud isamaad. Mul on valijana õigus otsustada olemasoleva info põhjal. Pole mingit põhjust, et peaksin elu lõpuni kindlasti reformi toetama.