teisipäev, 24. september 2024

VAHETUND HISPAANIA MOODI!

Tulin just Ellat ära toomast, ta on nüüd kaks ja pool tundi lasteaias, ja sattusin peale Hispaania kooli pikale vahetunnile ehk recreole. See kestab pool tundi ning järgneb kolmele hommikusele tunnile. Pärast seda on veel kaks tundi. Recreo on siis lõunavahetund Eesti mõistes.

Ja olin jälle vaimustuses. Just nõnda korraldaksin koolielu ka mina! Eestis olen koolimajadest mööda jalutades näinud, kuidas lapsed istuvad enne kooli, vahetunni ajal ning pärast kooli kas koolimaja trepil või selg vastu koolimaja seina, ninad moblades. Ja teevad nõnda ilmselt terve vahetunni. Soomes on hakatud probleemi tunnistama ning üritatud lastel vahetunniaegset moblade kasutamist ära keelata, aga sellele on ka suur vastuseis - appi, appi, laste inimõiguseid rikutakse. Praegu veel vastav seadusandlus puudub ning lapsed istuvad mobiilides edasi, kuna ei suudeta ära otsustada, kuidas täpselt see lastelt telefonide äravõtmine käima peaks :D - nii tunnis kui vahetunnis. Eestis õnneks ainult vahetunnis vist. 

Hispaania kooli vahetund viis mind aga otsekui oma lapsepõlve :D Milline rõõmus kära ja jooksmine koolihoovis! Lapsed kilkasid ja ajasid üksteist taga. Tüdrukud mängisid kummikeksu ning poisid jalgpalli, üks tüdruk oli ka väravas. Vahepeal tühjendati ka oma näksikarp. Ja ma ei tea, kuidas Eesti koolis, aga laste õuemöllu turvab meil mitu õpetajat, kes valvsal pilgul jälgivad, et keegi kellelegi liiga ei teeks. 

Vaadates seda laste tohutut rõõmu, päris, mitte virtuaalset tegevust, ma imestan, miks ometi pole see nii ka teistes riikides. Mille paganama pärast on vaja koolidesse tuua telefone? Lapsed leiavad ikka võimalusi neid välja võtta ning see segab õppetööd. Ega lase vahetunnis päriselt lustida. 

Mina olen igatahes superõnnelik, et Hispaania koolis asjad sedasi korraldatud on. Mina teeksin ka nii. Ei mingeid telefone kooli territooriumile.

Kommentaare ei ole: