Põnevat lugemist ajaloo kohta

Privaatsuspoliitika

pühapäev, 13. jaanuar 2008

Mihkelsonil jummalast õigus


Väljavõte Marko Mihkelsoni blogist.

Mihkelsonil on õigus, kui ta kirjutab oma blogis, et Balti riigid peavad tegema rohkem koostööd.

Balti koostöö võib olla ühelt poolt tugev rusikas, mäletate kõik Balti ketti!, teiselt poolt võib selle koostöö puudumine viia katastroofini, nagu juhtus 1939. aastal. Mis juhtus, kui lähimatest naabritest Poola oli ära nullitud ja Rootsi ei suutnud rohkem päästa kui oma varasema koloonia Soome (Rootsile ei meeldinuks kindlasti, kui Vene piir oleks vastu käinud).

Praegu on Soome, Rootsi ja Poola väga tugevad, aga sellegipoolest tasub arendada Balti koostööd, sest ega keegi Eestit eriti Põhjalana ei võta ja Leedut jälle ei tunnistata Visegradina.

Seda nina püsti Eesti välispoliitikat hakkas ajama Suur Eestlane, teise info kohaselt endine "hea" kagebiit Lennart Meri, ja nüüd jätkab seda tema truu õpipoiss Toomas Hendrik "who the fuck are latvians?" Ilves. Aga see nina püsti poliitika lõhnab väga ohtlikult Venemaa huvide järele. Venemaa huvides on jagada ja valitseda, ka Balti riike.

Balti ühtsus on väga oluline. Välismaal on Balti riikide emigrandid väga tihedalt kokku hoidnud ja koostööd teinud. See oli väga tugev rusikas. Nüüd, kui riigid on vabad, võib koostööst sündida suuri asju. EL ei pea olema siin lasteaia kasvataja, et koostööd arendada. Seda peaks Balti riigid ise tegema. Nende ühine ajalugu on mitu tuhat aastat vana. Nad on nii sarnased, sarnase saatusega, kuigi keel on erinev.

Mida ma olen täheldanud, et Venemaa jaoks on alati üks Balti riikidest parem kui teised. Ja selle asemel, et koostööd teha, tagamaid uurida, on teised Balti riigid seda üht "vene sõpra" kritiseerinud. Ja seda just Venemaale vaja ongi. Neile on vaja, et iga Balti riik ajaks oma nina upsakalt püsti. See võib olla isegi sees vanades NKVD või KGB instruktsioonides. Et kuidas hoida Balti riike madalatena. Kuidas ühte teiste vastu välja mängida. Kavalus maksab palju. Venemaa sai 1939. aastal Balti riigid kätte ilma mingite kaotusteta, väga lihtsalt. Teisalt oleks olnud nutika tegutsemise korral võimalik iseseisvust säilitada samuti ilma kaotusteta. Poliitika on paljuski pokker.

Ja, nagu öeldakse, United We Stand!

1 kommentaar:

  1. Konstatin Päts kui Johan Laidoner kuulud minu teada Soome vabamüürlaste suurloozhi, samuti olid vabamüürlane kaudnud Lennart Meri ja ka Toomas Ilves.
    Enne sõda Briti, Prantsuse loozid tegid kõik,et Venemaale võimalikult ohutu pääs sõjaks läänes ettevalmistada, Päts kui vabamüürlane pidi kuuletuma kõrgemale käsule.
    Teatavasti on vabamüürlaseks olemise eeltingimus täielik kuuletumine hierarhias kõrgemal seisjatele, see tagab hüved ja privileegid.
    Paraku on tõesti nii, et suur poliitika on kõigest kuliss, mille taga toimub verine võitlus võimu ja raha pärast.

    VastaKustuta

Kohvik jätab endale õiguse kommentaare modereerida ja spämmi rehitseda.