kolmapäev, 20. aprill 2011

Eesti poiste röövimine on suunatud Hariri koalitsiooni vastu, osa Liibanoni sisepoliitilisest võitlusest

Vaatamata spekulatsioonidele raha vms nõuete osas näib eesti poiste röövimine olevat siiski osa Liibanoni viimasel ajal ägenenud sisepoliitilisest võitlusest, mis on suunatud nn Hariri koalitsiooni vastu. Kõik, kelle poole Eesti poisid videos pöörduvad, on seotud Hariri koalitsiooniga.

Hariti koalitsioon on Süüria-vastane USA poolt toetatud liit, mis pääses Liibanonis võimule pärast 2009. aasta parlamendivalimisi, edestades nii kristlasi kui šiia moslemite gruppi Hezbollah. Peale valimisi sai valitsusjuhiks Saad Hariri, kes on 2005. aastal atendaadi läbi hukkunud endise Liibanoni peaministri ja multimiljardäri Rafik Hariri poeg. Rafik Hariri surmas on süüdistatud rühmitust Hezbollah, ent Hezbollah ise süüdistab Iisraeli julgeolekuagentuuri Mossad. Võimsas pommiplahvatuses hukkus koos Rafik Haririga 21 inimest, nende hulgas ihukaitsjad ja Liibanoni eliiti kuuluvad inimesed.

Saad Hariri on sunni moslem, sündinud Saudi Araabias ja lõpetanud USAs maineka Georgetowni Ülikooli. Oma isalt päris ta ligi 4 miljardit dollarit ja kuulub maailma jõukaimate inimeste hulka. Haririst sai peaminister 2009. aasta novembris. Tänavu 12. jaanuaril, vahetult pärast Hariri poseerimist USAs Valges Majas koos president Barack Obamaga, astusid 11 Hariri valitsuse ministrit ametist tagasi, süüdistades valitsust suutmatuses võtta vastu olulisi otsuseid, muu hulgas seoses Rafik Hariri mõrva uurimisega. Opositsiooni esindavate ministrite tagasiastumine ja ühtsusvalitsuse lagunemine oli seotud kuuldustega, et Rafik Hariri surma uuriv rahvusvaheline eritribunal kavatseb Hezbollah juhid mõrvas süüdi mõista. Hezbollah nõudis Haririlt tribunali laialisaatmist, väites, et see on USA-Iisraeli vandenõu. Hariri pole Hezbollah nõudmistele allunud, mistõttu on Liibanonis kestnud aasta algusest poliitiline kriis. Võimuparteide konflikt on viinud omakorda mitmete vägivalla-aktideni, millest üks on eesti poiste röövimine kuu aega tagasi.

Kõik, kelle poole Eesti poisid pöörduvad, muu hulgas Saudi ja Jordaania kuningad on Saad Hariri koalitsiooni toetajad. Prantsuse president Jacques Chirac oli Rafik Hariri lähedane sõber ja üks Hariri mõrva uurimise algatajaid, aidates selleks luua rahvusvahelist eritribunali asukohaga Hollandis Haagi ligidal.

Liibanonis valitsevas keerulises olukorras võib eesti poiste röövimise taga olla nii Hezbollah, kes püüab saavutada eritribunali kaotamist kui ka Hariri koalitsioon, kes soovib mustata rühmitust Hezbollah. Tähelepanu äratav on see, et eesti poistest avaldas pildid enne kinninabimist Lebanese Forces, Iisraeli poolt toetatav ja Süüria-vastane kristlik poliitiline rühmitus, mis haldab samanimelist populaarset uudistesaiti.

1 kommentaar:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Paet: röövijatel pole kiiret

Sellel artiklil on 2 kommentaari Lisa oma kommentaar
kuupäeva järgi | hindamise järgi
Paet: Eesti riigil pole kiiret.
Eks,ole,seitse eestlast ees või taga.Viimati lasti uppuda tuhat inimest ja see ei läinud kah kellegile korda. vastus
~elektritsaabtasuta.blogspot.com [20.04.2011, 18:17]