laupäev, 15. detsember 2007

Veel veidi restoraniärist

Seoses nn euronõuetega tehti paljudes Eestimaa restoranides ja muudes toidukohtades remont. Osteti hirmkallis sisustus, kööki roostevabad kraanikausid ja muu. Ent sellele vaatamata võib just nendest kohtadest saada kõige suurema tõenäosusega mürgituse. Sest sisustusele kulunud raha tuleb tagasi teenida. Sellega seoses ei saa maksta kokkadele, palgata häid töötajaid, neid koolitada. Ja ei saa osta värskeid ja seetõttu veidi kallimaid tooraineid, tuleb leppida külmutatud, või kahtlase kvaliteediga, või suisa säilivusaja ületanud toorainetega.

Näiteks Belgias on restoranid väljanägemiselt Eesti mõistes väga lihtsad, koguni kulunud. Aga toidu kvaliteedi osas allahindlust ei tehta. Ja teenindus on samuti ühtlaselt viisakas. On tunda, et inimesed teevad oma tööd mõnuga.

Ja mis puudutab suitsetamist, siis on Brüsselis, ELi südames lubatud kohvikutes suitsetamine. Need kohad on suitsust sinised. Kus siis saab juua veini või õlut, juua kohvi ja teha suitsu. Söögikohtades, tõsi, ei tohi suitsu teha. Samuti on palju suitsuvabu kohvikuid.

Eestis keeratakse vint alati viimase peale. Siin on suitsetamine igal pool keelatud. Kui varem oli õhk paljudes kohtades suitsust paks, siis nüüd pole üldse suitsu. Täiesti ühest äärmusest teise. Ma ei tea, mis ametnikud küll need on, kes Eestit esindavad või asju otsustavad. Tundub, et saamatud juhmardid. Ja mis sellest kasu on, et igal pool on suitsetamine keelatud (välja arvatud kasiinod, mille omanikel oli raha, et poliitikuid määrida)? Enamikul juhtudel oleks piisanud parema ventilatsiooni tegemisest, sest Eestis on reeglina väga kehva ventilatsiooniga kohad. Nüüd tehakse suitsu kodus, kus pole enamasti üldse mingit ventilatsiooni. Ja paljud kohad on inimestest tühjaks jäänud, kus varem istus ikka mõni inimene, kohvitass ühes ja suits teises käes. Keda ta häiris?

Ok, eesmärk oli suitsetajate elu põrguks teha. Kõikjal ja korraga. Aga miks? Kas see on euroopalik viis suitsetamisest võõrutamiseks?! Praegune süsteem on selge suitsetajate piinamine. Poodides on suitsud ahvatlevalt igal pool esiplaanil reas, aga kuskil neid suitse "kasutada" ei tohi.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eestis käies jäi mulle meelde teenindaja ütlus, et kui enne oli suitsuhais, siis nüüd on higihais igal pool püsti!

Anonüümne ütles ...

keda häiris suitsetaja? mind näiteks, mittesuitsetajat. nüüd lähen palju parema meelega välja sööma/jooma, ei pea muretsema, et pärast nõme suitsuhais riietel iga kord juures. kusjuures värske suitsu lõhna vastu pole mul midagi, lausa meeldib, aga kui riietele jääb (ja seda ta teeb), siis ajab küll vihale.

Anonüümne ütles ...

Ei usu küll, et mingi koht sellest ära elas, et keegi sees istus ühe kohvi jõi ja kaks suitsu tegi.. Teenindajal, kes peab 12 tundi vahel vahetust tegema, olid need suitsetajad ikka väga tervist häirivad!

Anonüümne ütles ...

mina pole toidumürgitust saanud mitte ühestki toidukohast, vingumürgituse aga küll. ma ei talu isegi kerget vinet, mis tekib ka hea ventilatsiooniga kohtades. selles suhtes minule praegune kord meeldib.

Anonüümne ütles ...

mul oleks mõte, et riik ei peaks siiski nii palju ettevõtlusele vahele segama.Seda enam, et kui suurte firmadega midagi juhtub, siis tormab riik kohe appi, aga väikesi kotitakse kogu aeg täiega ja luuakse mingeid nõmedaid eelarvamusi nende kohta.Tegelikult väikesed kohad püüavad ellujäämise nimel palju rohkem.Ja ma mõtlesin, et parim oleks lubada (või lausa kästa)nt. söögikohtadel panna uksele teade, kas meil saab suitsetada, kas meile võib tulla koertega, kas meil on piisav ventilatsioon, piisavalt tulekustuteid, või mis iganes, küll siis tarbija teab,millega riskib, kas tuleb sisse või mitte ja ka töötajad, kes suitsetavad, valivad töökoha selle järgi.

Anonüümne ütles ...

Tahtsin teile soovitada mõnusat hotelli, kui te kunagi peaksite sattuma Hollandisse ja soov ka peale Amsterdami midagi vaadata, siis rannas on selline gurmaani hotell nagu www.kurhaus.nl ja kindlasti executivefloori. Võib olla kunagi läheb vaja:)