esmaspäev, 16. juuni 2008

Haldusreform pole ainult tehniline


Väljavõte Postimehe veebist.

Eesti teadlasi iseloomustab see, et neil on pikad juhtmed. Muidugi, selles pole iseenesest midagi hullu, sest enamikul eestlastest tallab elevant juhtmete peal. Aga kuidagi nadi on võtta sõna alati siis, kui rong on juba läinud. Mina eeldaks, et teadlased veavad protsesse ühiskonnas, mitte ei lohise neil järgi.

Lugesin siis täna Postimehest ühe, ilmselt matemaatiku haridusega härrasmehe sulest kirjutist haldusreformi kohta. Garri (jah, huvitav, miks venepärane Garri, miks mitte Harri?) Raagmaa kirjutab, lühidalt tema teksti kokku võttes, et tegelt olnuks kõige targem nii teha, nagu tema ja ta kamraadid Tartu Ülikoolist (millegipärast kiirkorras, aga nagu öeldud, need juhtmed ja see lohisemine!) kunagi kümmekond aastat tagasi soovitasid. Aga asja keeras perse Reformierakond (seda lugupeetud Garri välja öelda ei julge, ilmselt kardab Näksipi käest näksida saada), kes tahtis ühe ilmetu Savi Tommi viis-kuus aastat tagasi Kadriorgu tõugata. Aga mees väljus Estonia saalist pika ninaga, mäletate veel seda juhtumit, siis lükati ta, endine Riigikogu esimees ja spordiarst (huvitav, kas tema oligi see dopingu-Toomas?) Brüsselisse Eesti riiki esindama. Kus ta on olnud üks kahvatu kuju, kuna ta ei valda ilmselt võõrkeeli ja taipab üldse poliitikast ja ilmaelust vähe (aga, nagu Irja hiljuti kirjutas, sõidab vähemalt turisti-klassis). Ja nüüd ootab see Garri, et tuldaks taas tema ja kompanjonidega nõu pidama, sest valdade ihaldatud arv kõigub ühe ja saja vahepeal ja ainult targad Tartu teadlased teavad, kuidas tuleb TEGELIKULT teha.

Mina ütlen: hilja, Garri, hilja. Esiteks oleks pidanud sa kohe, 10 aastat tagasi häirekella lööma, mitte oma kabinetis toasusse ja pabereid sahistama (mis on teadagi, teadlaste peamine töö, lisaks kohvijoomisele ja ametivendade klatšimisele).

Ja miks ma norin Raagmaa metamaatiku-tausta kallal. Ja tahaks norida ka termini "reaal" (mis on andnud paljudele aluse nimetada nn humanitaari mitte-reaalseks ehk mõttetuks) kallal, sest ka ajalugu võib olla reaalne. Samuti kirjandus, kas te kujutate ette?! Ja küllap arvavad Eesti avaliku arvamuse uurimise korüfeed, sotsioloogid Lauristin ja Saar, et nemad on ka täiesti reaalselt eksisteerivad tegelased (kõigele lisaks arvavad nad, muidugi, et just nemad on kõige tähtsamad, ilmselt kergest alaväärsuskompleksist "reaali" ees, mis muudab nad kokkuvõttes klounideks).

Nii, ja nüüd jõuame selle ajaloo juurde. Millest kirjutas Tacitus juba paar tuhat aastat tagasi? Aga sellest, et Läänemere ääres elavad inimesed H-A-J-A-L-I. Siinsed külad näevad välja niimoodi, et üks maja on teisest kilomeetri-kahe kaugusel. Vat kui huvitav, eks (ja täiesti REAALNE, käisin ise kontrollimas, see on nii ka praegu)?! Ja kus inimesed veel niimoodi elavad? Ma mõtlen lisaks naftapumpade otsas istuvatele Texase rancheritele. Mitte kuskil, niipalju kui ma olen oma reisidel tähelepanekuid teinud. Ja tõepoolest, selline hajali-omaette-asustus piirdub Läänemere kallastega. Seda võib näha imehästi Poolas, kus põhjapoolsed külad, sealne maastik näeb välja nagu Eesti, aga Poola lõunaosa nagu Itaalia.

Ja nüüd, härra Raagmaa, pead sa Saare ja Lauristini käest küsima, kas selline tegelane, kes on mitu tuhat aastat hajali omaette elanud, kas ta kolib loetud aastatega teistega kokku. Kuramus, Raagmaa ise kirjutas, et sellise tegelase peale ei hakanud isegi stalinistlikud reformid, mis Eesti territooriumi kolmeks oblastiks muutsid, rääkimata siis veel mõnest muust koi- või ussirohust.

Aga miks on vaja üldse seda tegelast, kes on vaatamata igast vintsutustele suutnud oma territooriumil ellu jääda ja oma keelt säilitada, miks on vaja teda kuhugi teistega kokku kupatada. Kui see tegelane on nii jonnakas, et isegi siuke pisike kooslus nagu Roheliste erakond pakatab sisetülidest. Kus naaber naabriga pidevalt tülis, nagu täheldas Tammsaare. Miks siis, kurat võtaks, on vaja neid naabreid kokku ajada?! Öelda, piltlikult öeldes, Andresele ja Pearule, et teil on nüüdsest üks talu. Ma kujutan ette, mis trall seal lahti läheks. Ja mis sai Otepääst, kui seal linn ja vald kokku pandi? Vallamehed võtsid linnas võimu, saatsid Raidali kukele, ja keerasid kõik perse. Ma ei tea, mida teevad Otepää kinnisvarahinnad, aga peale igasuvise muusikafestivali kaotamist on ta minu jaoks muutunud suht igavaks kohaks. Olen kuulnud, et seal püütakse nüüd talvel kala, niimoodi, et mitusada tegelast puurivad igaüks omale jää sisse augukese ja siis istuvad seal augu kohal, aeg-ajalt tamiili nõkutades, leidub vast lollakaid (asja tegelik sisu on muidugi see, et saaks kodust naise juurest ära ja veidi värskes õhus tinunni panna). Tore on, eksole. Samas tegi Raidal-poiss (olgugi, et ka tema on homo, nagu suur osa andekaid ja mõtlevaid inimesi seda kahjuks või õnneks on, või on parema puudumisel sunnitud olema) Otepää tuntuks. Ühe nässaka Valgamaa linna. Mis oleks muidu olnud sama palju või vähe tuntud nagu Urvaste, samuti looduslikult väga kena koht, kunagine kihelkonnakeskus. Kus isegi pood hiljuti kinni pandi. Ja Contra kohaliku lehe toimetaja kohalt minema aeti. Ma ei imesta, kui Otepää on varsti samasugune nagu Urvaste, pärast seda "valdade ühendamist".

Ja üleüldse, miks on vaja seda valdade ühendamise pulli?! Ok, aitab kokku hoida mõned kulud, teenida plusspunkte Brüsseli-isakeste ees. Aga mis kaob, on inimeste aastatuhandete vanune elukeskkond, meelerahu. Mis võibolla on isegi aidanud säilitada eesti rahvust ja ka soome oma (ma olen endiselt veendunud, et soomlased on siit kunagi võõrvallutajate eest jalga lasknud eestlased). Eesti haja-asustus koos paljude küladega on nagu internet, mida on raske kiiresti maha võtta. Ja miks peakski? Kui on olemas selline vahend nagu internet. Mis võimaldab ka haja-asustust efektiivselt manageerida. Nagu see iDoc, või mis ta oligi, kus arst saab pika vahemaa tagant patsienti ravida. Nõnda saab ka valdadega. Ei pea olema igas vallas kõiki neid asjapulki, mida seadus ette kirjutab (ja pealegi, kas inimesed on loodud seaduse jaoks või vastupidi?), ja paljusid funktsioone annab ühitada, üks raamatupidaja saab teha kõigi valdade raamatupidamist, sekretäriteenuse saab samuti hulgi sisse osta. Ja vallavanem, enamasti kohalik edumeelne tegelane, on nagunii mobiili pealt kättesaadav ja kõigega kogu aeg kursis.

No mis, kas "Teeme ära"? (ma ei pea silmas, et just seda "Teeme ära" koristuskampaania tarkvara peaks kasutama valdade peal, aga samas, miks ka mitte?!)

Ja loo alguse juurde tagasi tulles, ma ei pane pahaks, et eesti teadlastel on pikad juhtmed. Kui see on olnud vajalik rahvuse säilumise nimel, siis whatever! Ja mis veel, inimene ei muutu. Piltlikult öeldes, haldusreformi jaoks oleks vaja eesti elanikkond maha nottida ja asustada nende murjanitega, näiteks, kes kunagi Rooma maha põletasid ja seejärel Euroopas võimu haarasid, ja kes end hiljem lausa aarialasteks pidama hakkasid. Haldusreform vajab just sellist umbrohtu.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Garri Raagmaa taust on TÜ Bio-Geo. Majandusgeograaf.

Aga haldusreform võiks välja näha nii: vallad jäävad alles, kuid ainult minimaalse otsustusõigusega, et asjad edasi liiguks. Reaalne otsustusjõuga üksus oleks kihelkond, mis iseenesest tähendas kirikukooslust, kuid pastorite meelehärmiks põhines muinasaegsele kogukonnaloogikale.

Tehtagu ära...