neljapäev, 5. juuni 2008

A question about diet and my answer

Got such feedback:

I have a question to extend the food topic you opened when speaking of gluten-free and lactose intolerant diet. Do you eat meat? Or not? What do you think of vegetarians or vegetarianism anyway? Does meat affect the health of those affected with celiac disease in any way?

All the best!

My answer:

Yes, we eat meat. But rarely, lamb or veal. Vegetarianism is ok. Meat is for special occasions. And meat does not affect celiac in any way. According to my own experience.

I suggest fish. Japanese diet is based on fish and they have the highest life expectancy in the world.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Inno, see eridieediteema on huvitav. Kuidas sa selle peale juhtusid ja enda peal katsemata asusid? kuidas keha ja vaim dieediga muutunud on?

Inno ütles ...

Irja onu kaudu, kes elab Soomes ja rääkis tsöliaakiast. Siis proovisime ka, ja igasugu ainevahetusvaevused kadusid ära. Samuti kõhupuhitused peale sööki ja muud jamad, nagu näiteks gaasid. Samuti allergiad. Hiljem tuvastasin, et, kuramus, olen ka laktoosi suhtes ülitundlik. Nagu pesueht soomlane siis, seal on neist asjust juba aastaid räägitud. Või õigemini, ma arvan, et gluteeni- ja laktoositundlikkus on Eestis väga aladiagnoositud, mistõttu esiteks neelatakse hirmsalt tablette, et tagajärgedega võidelda ja teiseks on palju ainevahetusega seotud haiguseid, nagu suhkruhaigus, neeruhädad, kõrge vererõhk, südamehaigused, ka igasugu närvisüsteemi haigused, nagu astma ja allergiad. Need on kõik otseselt või kaudselt seotud toitumisega. Võib üheselt öelda, et väga paljud nn haigused tulevad valest toitumisest. Loomulikult mängib oma osa keskkonna saastatus nagu heitgaasid, kemikaalid ja muu, aga vale toitumine pärsib organismi kaitsevõimet ka keskkonnaprobleemidega toimetulemisel.

Aga olin ka varem kogenud, et teatud tüüpi toitude söömisel läks enesetunne kehvaks. Ei osanud seda otseselt toidu endaga seostada. Eriti seetõttu, et toitudes keeratakse palju asju kokku. Arvasin lihtsalt, et sõin liiga palju, valesid asju koos, vms. Nüüd on selge, et osad asjad on täiesti out ja teised in. Mis on muutnud elu ka teiselt poolt raskemaks, sest kunagi ei tea, valmistoitu ostes või söögikohtades, mida sinna sisse on topitud. Eesti on kulinaarselt väga tagurlik, ilmselt seetõttu on ka inimesed väga haiged. Süüakse ühekülgselt saia, leiba, vorsti ja piima, mis paljude inimeste jaoks tähendab enda sihipärast lausmürgitamist.