esmaspäev, 16. juuni 2008

Tõe monopolist


Väljavõte SLÕhtulehe veebist.

Meie pöördumise valguses tahaks rääkida tõe monopolist. Et miks on üks ja seesama asi lubatud jupiterile, aga pole lubatud härjale, või umbes niimoodi.

Kui vaadata Kadri Kõusaare ja Olavi Ruitlase keisse, siis mida tegid nemad teistmoodi, kui teeb igapäevaselt ajakirjandus? Kasvõi minu juhtumi puhul, kus mind tembeldati ajakirjanduses seksihulluks. Ütleme siis, et sellega võrreldes olid Kõusaar ja Ruitlane lausa delikaatsed.

Ja hakkamata lahkama asja, et iga kirjanik ammutab oma ainese elust enesest. Seda tegi juba piibliloo autor, ja on teinud ülejäänud kirjutajad, keda võib kõrvutada jumala-loojaga, juba iidamast-aadamast. Ikka elust enesest. Mistõttu on selle elu enese, sellest rääkimise ja kirjutamise keelustamine üks äärmiselt tobe ettevõtmine.

Aga vaadakem hoopis seda, millise imelise kerguse ja KIIRUSEGA keelustas kohus Magnuse filmi ja Ruitlase blogi. Ja keelustati kohe lausa kogu maailmas, ja internetis, vot see on tase! Mis muidugi ei takista neid teoseid tarbimast, salaja teki all. Eksole. Aga ikkagi, see imeline kergus ja kiirus. Mille osas näitas kohus tohutut, ma ütleks isegi et meeletut entusiasmi. Eesti kohtusüsteemi kohta lausa enneolematu!

Ja samas, nagu panete tähele, millise aegluse ja loidusega menetletakse minu keissi SLÕhtulehe ja Postimehe vastu. Ning paljusid muid sarnaseid keisse. Kuigi, ja alust oleks küllaga, võiks enamiku Eesti lehtedest päeva pealt kinni panna. Ja seda maailmalaiuselt, nagu soomlased armastavad öelda!

Et miks on nii, et nö suured lehed võivad rääkida ja kirjutada asjadest nagu nad on, aga seda ei või teha Kadri Kõusaar või Olavi Ruitlane? Kuigi seaduse ees on kõik võrdsed. Vähemasti ei tea ma seadust, mis lubaks ühel ajalehel teise nn eraelus sonkida ja valefakte masstiražeerida (ja seda kõike seejuures ülimale tõele pretendeerides- seda ju lehed lubavad), aga ei luba kirjanikul või filmi autoril elu kajastada nagu ta seda näeb, pretendeerimata seejuures ülimale tõele. Et ajakirjandusele on lubatud kõik, aga ühele kirjanikule mitte midagi, kui järeldada kohtupraktikast. Et siis kirjanikud peavad kirjutama mingeid roosamannalisi heietusi, millel pole reaalse eluga mingit pistmist, ja mis kedagi seetõttu ei huvita ega hakka huvitama. Miks on see nii?! Et kas siis kirjanikud peavad oma tööd jätkama eksiilis, nagu see on kujunenud tavaks paljude otsekohese ütlemisega kirjanike puhul, kes on kirjeldanud elu islami-riikides.

Noh, Eestis minu teada kedagi veendumuste ja vaadete pärast ei represseerita, vähemalt mitte sellises mastaabis nagu see oli tavaks nõuka-ajal. Aga milles siis probleem?! Miks ei võiks siis lasta teha autoritel oma tööd? Miks on vaja anda tõe monopol üheselt ajakirjandusele, puksides teised lillelõhnalistele aasadele, kus mesimummud õielt õiele lendavad.

Või ongi küsimus ja asi peamiselt selleks, et keegi, ükski kohtunik, ei julge jupiterile, etableerunud väljaannetele, nende kirjastajatele turja hakata. Sest mida kõike võib siis ka selle kohtuniku kohta järgmise päeva lehest lugeda? Või kes teab, milleks kohtunikul (eriti, kui ta on veits saamatu) ajalehte vaja on. Aga Kõusaar ja Ruitlane, selge, nemad pole millekski võimelised. Noja kui nad mõne kohtuniku raamatusse või filmi panevad, who cares?! Raamatul ja filmil pole kaugelt seda auditooriumi, mis ühel ajalehel. Millega võb tappa kärbse, ja peaministri.

Ja kui selles on küsimus, milles ta ilmselt ka on, milles siis muus, siis oleks aus ja otsekohene see seadusesse sisse panna. Et reeglid oleks üheselt selged. Et ajakirjandus on püha loom, ja teised pidagu oma lõuad. Iseasi muidugi, kas ajalehes avaldatud järjejutus võivad loojad oma julgeid tekste avaldada, ilmselt võivad, kui see väljaandele piisavalt sisse toob. Ja siis ajeleht, selle omanikud ja väljaandjad otsustavad, palju nad sellele nässile autorile poetavad. Või mis?

13 kommentaari:

Edmund ütles ...

Inno, ma saan aru, et sind häiris antud artikli puhul see, et sinu kohta kasutati seal sõimusõnu nagu "seksihull" ja "enesepilastaja", ja vist ka see, et kasutati tsitaate ajakirjanikelt, kes olid sinu suhtes nn. usu kaotanud ja võibolla ehk isegi seda, et tsiteeriti sinu kõige pikantsemaid ütlemisi su blogist. Kuigi selline käsitlus jäi tõesti ühekülgse paskvilli tasemele, mind siiski paratamatult huvitab, et kuidas oleks pidanud ajakirjandus sind tegelikult käsitlema? Millise looga oleksid sa rahule jäänud? Kui sina ei oleks Inno Tähismaa, siis millise loo oleksid sina kirjutanud Inno Tähismaast?

Anonüümne ütles ...

Inno, sinu keissi poleks kui sa poleks ise endale meedias soppa pähe kallanud. Oli siis vaja rääkida kõikidest oma libuseiklustest ja pihkulöömistest. Tekkis äkiline tähelepanu vajadus või? Aga nagu vanad indiaanlased ütlevad, lhtilastud noolt tagasi ei too, ise sa tekitasid oma imago, mis teha, mis teha...

Anonüümne ütles ...

Kommenteerimisest selles kontekstis niipaljum,et Eks see ajuloputustrust on teinud oma töö ja väiksed ei võta sõnagi.
Kurvem lugu on Rates. Seal fotode all on kirjas paarkolm sõna,nagu mokakobina taoline mulin on kirja pandud. Olesk normaalne kui Rates keegi annaks eeskuju normaalsete pikkusega tekstidega.

Irja ütles ...

Mis mõttes soppa kallanud? Inno lihtsalt kirjutas, mida võiks tunda mees, kes käib prostituudi juures. Kuna tal hea fantaasia, siis lugu tuli usutav. Ajakirjanduse ülesanne olnuks välja uurida, kas Inno on ka tõepoolest seal käinud või üritab vaid diskussiooni tekitada.

Inno ütles ...

Vastan stereom-ile:
ajakirjandus oleks pidanud fakte kontrollima. Oma blogis võisin ma lihtsalt fantaseerida. Ajakirjandus peab fakte kontrollima, ja delikaatsete teemade puhul mitmekordselt. Seda antud juhul ei tehtud. Kisti kontekstist (antud juhul ilukirjanduslikust) välja mingeid asju. Samamoodi võiks Jelineki kohta kirjutada pikki epistleid selle kohta, kuidas ta on pervo, selle põhjal, mis ta on kirjutanud. Mina oleks kirjutanud ajalehes tegelikest telgitagustest, miks Inno Tähismaa oma eksnaise Ingrid Tähismaa juurest jalga lasi. Oleks saanud palju huvitavamat infot kui see, mis lehtedes seni avaldatud.

Anonüümsele kl 1:31:
aga kus meedias ma omale soppa pähe kallasin? Millistest "oma" libuseiklustest ja pihkulöömistest ma siis kirjutasin? Ma kirjutasin ühe vastulausekese-arvamuse Marianne Mikko ja Siiri Oviiri kirjutistele, ja Postimees avaldas selle rõõmuga (ja hiljem teatas, et mu jutt ei kõlvanud kuhugi). Kas ma seal ka tõtt rääkisin, selle oleks pidanud ajakirjanikud välja selgitama, enne kui minu kohta "paljastusi" avaldama kukkusid. Ja see lahtilastud "nool", no see oli selgelt ühte väravasse, mida mu ekskaasa oskuslikult orkestreeris. Või polnud see nii?! Tegelt oleks saanud palju huvitavamat infot tema enda seikluste kohta, mis on, ütleme, isegi pehmelt öeldes sensatsioonilised. Ja neid oleks saanud ka lihtsa vaevaga kontrollida. Leida allikad, tunnistajad, tõestusmaterjali. Minu puhul rebiti lihtsalt mingeid tükke minu arvamusavaldustest ja muud midagi. Ja tekitati sinna mingi udune liha külge. Mingeid fakte polnud ollagi, peale selle, et elab Eestis selline mees nagu Inno Tähismaa. Kõik muu oli üks hall udu. Eelkõige olin nördinud sellise ebaprofessionaalsuse pärast, kuna olen ise ajakirjanikutööd teinud ja tean, mida see tähendab. Tean, kui raske on infot kontrollida. Ja olen pahane, kui seda ei suvatseta teha.

Anonüümne ütles ...

Nii et sa siis valetasid Alo Lõhmusele selles intervjuus enda kohta?
http://paber.ekspress.ee/viewdoc/52EE296C84B49670C2257115005AA103
Eriti kurioosne, et sa rõhutad seal vajadust olla aus.

Inno ütles ...

Aga mu keel võis ju vääratada. Ja Lõhmus võis saada must valesti aru mõnes osas. Või ma ei väljendanud end piisavalt selgelt. Ja pealegi oli tegemist intervjuuga, kus olid esitatud minu arvamused, mitte konkreetsed faktid. Ma jään ikka selle juurde, et ajakirjandus peab esitatud faktide tõesust kontrollima (isegi siis kui ma lähen Raekoja platsile ja karjun, et olen hull, ei saa leht kirjutada, et mees on hull, vaid peab möönma: mees karjus, et on hull), delikaatsete teemade puhul mitmest eri allikast. Ajakirjandus pole mingi turumuttide kogum, kes kuskil-miskit kuuldut edasi vatrab, seda oma äranägemise järgi vürtsitades. Ajakirjandus, ja eriti uudisajakirjandus peab tuginema faktidele. Neid fakte kontrollima. Kui seda ei suudeta, siis lugu ei ilmu ja ongi kõik. Ja kui midagi sellist ilmutatakse, tuleb tehtu eest vastutada. Mitte, et kirjutan, et Inno on enesepilastaja, seksihull, ja hakkan hiljem tõendeid koguma, et kas ikka on, või midagi säärast. Ma isiklikult arvan, et see hulluse asi tulenes sellest, et Ingrid kuulutas selja taga kõigile, et olen hullumajas arvel. Ja et mul käivadki aeg-ajalt sellised hood peal, või midagi säärast. Aga ta valetas, ja nüüd peavad teised tema keedetud suppi sööma. Sellised on lood.

Või ma pole kuulnud, et mehi nimetatakse pärast lõbumajakülastust enesepilastajast seksihulludeks. Isegi Urmas Ott tunnistas mulle Kanal 2 saates, et on lõbumajas käinud. Millegipärast ei järgnenud sellele meedia lausrünnakut, mitte üht piuksu ei tulnud. Küll aga juhtus see minu väikse piiksatuse peale.

Anonüümne ütles ...

Mul on hoopis sellist laadi küsimus?
Kas ajakirjanik on avaliku elu tegelane?

Anonüümne ütles ...

Ei tea kuidas peaks siis sellele saastale reageerima tõelised avaliku elu tegelased mida teie kaks siin kokku kirjutate? Te nimetate oma blogi ilukirjanduslikuks, samas aga kutsute Jürisid ja Marisid endale saatma suvalisi vihjeid ning valate mingi oma suva järgi inimesi üle sopaga. Kahtlen selles, kas teil kõik faktid mis siin kirja pandud 100% kobtrollitud ja tõesed on. Juhul kui ei ole tõesed siis ei saagi seda blogi tõsiselt võtta ja kui see mis siin kirjas ei ole tõsi on see vale kahjuks.

Irja ütles ...

Aga seda me ju kogu aeg räägimegi, et ärge võtke meid tõsiselt, sest et see on ilukirjandus ega pretendeeri tõele! See siin on lihtsalt fun tõsiste tööinimsete lõbustamiseks, huumor!

Anonüümne ütles ...

Sellistel ilukirjanduslikel teostel, mis on näiliselt eluliselt, on reeglina kohe päises hoiatus, et see on fiktsioon ja tegelastel ei ole reaalelutegelastega mingit pistmist. Aga teil oli vastupidi mingi aususe slogan, mis on nüüd küll kadunud, aga kui keegi teie vastu kohtuasja algatab (ja ükskord see kindlasti ka juhtub, iga kollane väljaanne peab sellega arvestama), kaevab ta kõik need aususe steitmendid vanadest blogidest ilusti üles.

Inno ütles ...

Aaaaga palun. Tehtagu see juba ära, ära tüütab see tuututamine, et küll me kaebame, keelame, jne.

Anonüümne ütles ...

aga te seda logifailide kadumise asja ei taha arutada,kellele see kasulik oli?
ja üldse on ju teie blogi elav tõestus et meil on sõltumatu vaba ajakirjandus-
http://www.syndikaat.ee/news.php?uID=2217&lang=est