kolmapäev, 20. august 2008

USA-Iraani konflikti valguses võib mõista, miks Nord Streamiga on kiire

USA-Iraani peatse võimaliku sõjaga seoses võib mõista, miks on kiire Nord Streami gaasijuhtme projektiga ja miks sellesse on kaasatud või nõustnud liituma endised riigijuhid nagu Gerhard Schröder või Paavo Lipponen. Nad teevad seda hirmust ja kohusetundest oma rahvaste ees. Ja nimelt, sõjaolukorras, kus Iraan võib puruks pommitada lõunapoolsed torujuhtmed, võib Euroopa jääda energiasulgu. See on ilmselt ka põhjus, miks juhet surutakse vee alla: turvalisuse kaalutlustel. Ja miks seda toru iga hinna eest ja kiiresti surutakse, olenemata väikeriikide vastuseisust. Ja ma kujutan ette, et Lipponen hakkab nüüd ükshaaval veenma torujuhtme naabrusse jäävate riikide juhte.

Võimalik, et ka nafta hind on sõja ootuses tõusnud (kuidas muidu põhjendada naftahinna kolmekordset tõusu viimase aasta jooksul- dollari kurss on samuti kukkunud, et mitte nuumata naftamüüjaid: naftaga kaubeldakse dollaris), kuna arvatavalt on hakatud sõja tarbeks varusid koguma. Raske uskuda, et aastaga on tarbimine kolm korda kasvanud ja jätkuvalt kasvab, kui majandus mitmetes maailma piirkondades pigem kidub. Samuti kasvavad toiduhinnad, ja ma samuti ei usu, et ainult seoses sellega, et viljast ja riisist on hakatud kütust tootma. Tavaliselt tõusevad kütuse ja toidu hinnad sõjaolukorras, võimalik, et ka siis, kui valmistutakse suuremaks sõjaks.

Ma ei taha siin paanikat külvata, aga sel teemal võiks mõtteid mõlgutada igaüks.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

see sinu mõttekäik natuke vildakas minu arvates, raketikilp ikka vene vastu mõeldud. Kui kaarti vaatad ei saa see kilp kudagimoodi iraanist väljuvate rakettide kaitseks olla. kahtlane. aga inno, mida sina arvad, kuidas peaks lääs iraani ja tema tuumaohu suhtes käituma.

Anonüümne ütles ...

no pole see juhe seal vee põhjas midagi rohkem kaitstud kui maa peal.
vee all saab vaikselt lõhkuda, ja kogu läänemere saastada. see oleks jah, hästi lahe ja ohutu küll.
las see toru jookseb mööda maad ja mööda teisi riike. meie seda ei taha.

Anonüümne ütles ...

Vastupidi, Inno tähelepanekud on väga terased.

Anonüümne ütles ...

Toru surumine merepõhja on tingitud ainult Vene ja Saksa soovist asju taas üle teiste riikide peade otsustada. MRP on neil juba veres. Suurem huvi on muidugi Venemaal, kes mingil juhul ei soovi maksta "vaenulikele" riikidele transiiditasusid. Eriti arvestadaes, et Venemaa peab praegu, nagu enne 1940, selliste riikide iseseisvust ajutiseks. Ta suunab transiidi sellistest riikidest ümber iga hinnaga, majanduslikku kaalutlust omamata. Võib aimata, kui palju maksab nt Ust-Luga jäävabana hoidmine (kui juhtub tulema taas tõeline talv). Nii on ka NS merepõhjast vedamine oluliselt kallim maapealsest torust (võimalikust keskkonnakahjust rääkimata).