neljapäev, 5. märts 2009

Paska vuosi


Väljavõte Yle TV1 veebist.

Ajal, kui Eesti poliitikud armastavad rääkida, et olukord, eriti Lätis on hea ja kogu aeg paremaks läheb, tuginemata seejuures mingitele faktidele, oli päris tervendav eile õhtul vaadata Soome TV1 dokumentaalsaadet tegelikust olukorrast Lätis, ja ka Rootsis. Mille Rootsi tööjõuminister võttis kokku sõnadega: "Skitår", ehk pask aasta.

Saade kirjeldas olukorda Lätis, selles endises majandustiigris, kus kinnisvarahinnad on kukkunud ühe aastaga enam kui 50% ja ligi 150 maaettevõtjat on oma tegevuse lõpetanud, kuna ei jaksa pankadele võlgu maksta. Pangad seejuures tõstavad üksteise järel ettevõtjaid varadest välja, justnagu oleks viimnepäev tulekul.

Üks Lätis tegutsev ettevõtja, Volvo veoautode müüja rääkis, kuidas Läti kui Euroopa majandustiiger oli veel paar aastat tagasi üks Volvo suuremaid turge Euroopas, kus müüdi samapalju autosid kui Soomes. Nüüd on aga müük läinud nagu vastu seina, absoluutne null. Ja ilmselt ei müüda sel aastal ühtegi autot.

Saatest tuli välja, et Rootsi pangad, kes omavad tegelikkuses kogu Läti majandust (ja siis ilmselt ka Eesti oma) on sisuliselt keskpanga staatuses ja teevad mis tahavad. Ja seda, et miski kuskilt paremaks läheks, no seda küll välja ei tulnud. Pigem vastupidi, suurem sitt on veel alles ees. Sest pankrotti võivad minna ka Rootsi pangad, mis on Baltimaades ja Ukrainas väga suuri riske võtnud.

Huvitav paralleel on see vastu seina. Nii nagu Läti, on ka Eesti majandus võrreldav autoga, mis on suurel kiirusel kihutanud vastu seina. Seejuures ilma turvavööta. Autos olijad on kõik koomas, ja näevad und, kuidas lendavad ja kõik on ilus ja valge... Väljastpoolt paistab asi muidugi hoopis teistsugune.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

meil räägitakse heast olukorrast Lätis? esimest korda kuulen. kus siis täpsemalt? anna linke...

Anonüümne ütles ...

Juhtusin ka ise seda vaatama ja sain tõelisemat infot kui eesti ajakirjandusst nädala jooksul. Siin kirjutatakse mingit "ümber palava pudrukausi" juutu aga keegi ei ütle välja, et Eesti riik on kukkunud. Me ei tooda midagi aga peame võetud võlgu tagasi maksma. Nende välisrahade eest ostetud kinnisvarad on osutunud sama halvaks investeeringuks kui aktsiad, sest kaotus on olnud kuni 30 protsenti. Kuid lisaks tuleb neile veel iga kuu täiendavalt juurde maksta!
Mulle endale jäi samuti tiitritest silma rootsi automüüja hinnang paska vuosi olukorra kohta, kus Lätis kukkus autode müük 35-40 protsenti kuu kohta ja jaanuaris 2009 seiskus. Ütles isegi midagi taolist, et sellel aastal me ei loodagi autosid müüa.
Lugege ka Ivari Padarist, kes oli riigile 50 000 võlgu. Eilses äripäevas artikkel http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=2fde2e8a-5fa6-48af-940b-371871f8ee1f&open=sec
Siit saab küll teha ainult ühe järelduse, et minister ei juhi Eesti riiki sugugi paremini kui oma ettevõtlust. Sisuliselt siis tegeleme kahjumiga peitmisega.
Valimistel näeme, raisk!

Inno ütles ...

Jaak Jõerüüt (Reformierakond) just kiitis täna Lätit, et maru hea kõik:
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=21583143

Anonüümne ütles ...

to: virgokruve

kui naiivne - valimistel näeme

üksikisiku mandaat riigikogusse on 5000 häält ja valimisliidud on keelatud - seega sa oled suures plaanis sama punti sunnitud riigikogusse valima.