reede, 3. juuli 2009

Kes ostis üles Läti ajakirjanduse?


Väljavõte Äripäeva veebist.

Täna tuli siis uudis, et keegi, kes peitub Šveitsi kodanikust (või oli see Luksemburg?) eestlase Kalle Norbergi investeerimisfirma taha, ostis üles Läti suurima Päevalehe Diena ja majanduslehe Dienas Bizness. See oleks umbes sama, kui keegi oleks ostnud Eestis üles Postimehe ja Äripäeva. Mis on kahtlemata suursündmus, meediaturu mõistes. Võiks isegi öelda, et sajandi tehing.

Ja arvata võib, et uudistest välja käidud hind, miljard krooni, on päris tõene, kui arvestada, et Hans Hadniel Luik ostis paar aastat tagasi üles Delfi veebiportaali umbes sama suure summa eest.

Kes siis ostis? On pakutud eestlasi. Nalja teete? Investeerimispankur Norberg on pealegi tankist, lihtsalt esindusnägu, kuna tegelik ostja tahab millegipärast oma nägu varjata. Ilmselt siis on soov vaikselt veel midagi sisse osta, näiteks Eestis, või siis Leedus. Sest Balti riikides on paljud meediafirmad müügis.

Siis on pakutud venelasi, et Kreml. Vaevalt. Kruuda pakkus hiljuti oma tervet portsu ajakirju venelastele, aga nad polnud huvitatud. Venelastel pole raha. Ega ka huvi.

Võib küsida ka nii, et kellel on raha. Raske küsimus. Rupert Murdoch ostis paar aastat tagasi üles Läti telekanali, aga ma kujutan ette, et aussidel, ja ka jänkidel praegu raha pole. Nad on ise suures hädas, nagu võib viimase aja uudistest lugeda. Raha ja huvi on kindlasti norralastel, Schibstedil näiteks, kes on Eestis jõudsalt laienenud, teiste lehtede ajakirjanikke üles ostnud. Ja niipalju kui ma tean, on Kadastik Läti meediaturgu juba mitu aastat Schibstedi jaoks nillinud, aga tulutult. Nüüd, võib arvata, sai Schibsted Bonnieriga kaubale. Ja ma kujutan ette, et see majandusleht anti pealekauba. Või siis oli kaup selline, et nad saavad Diena ainult siis, kui võtavad majanduslehe kah üle. Mis näitab ühtlasi seda, et Bonnierid taanduvad Balti turult. Nii et Äripäeva omad, kinnitage rihmad! Ja see Rõtovi jutt, et Bonnier tugevdab end Eestis, seda juttu võib oma vanaemale rääkida. Äripäev tõmbab end selgelt Eestis koomale, mis väljendub ajakirjanike koondamises ning palkade kärpimises. Ajakirjanikud on meediafirma peamine vara.

Ametlikult muidugi ostis lehed üles Diena direktor Aleksandrs Tralmaks, tema firma Nedela S.A.

Eestisse sisenes kah Schibsted vaikselt. Heldur Tõnissoni, kah eestlasest Šveitsi kodanikku kasutas tankistina.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Täpsustaks: Aleksandrs Tralmaks on kunagine Diena juhatuse esimees. Hetkel juba mõned aastad ametist prii.