Väljavõte msgmyth.com kodukalt.
Lugesin just netist, et toidulisand MSG ehk monosodium glutamate ehk naatriumglutamaat (E 621) tegi katsealused laborihiired pimedaks.
Aga millegipärast ei räägita meil sellest mitte kui midagi. Kuigi tegemist on väga ohtliku toidulisandiga, mida lisavad oma toitude sisse pea kõik hiina restoranid ja ilmselt ka sushikad. Ma olin kuni viimase ajani veendunud, et sushikad seda ei tee, sest kuhu seda MSG-d ikka panna, kala peale või, ei ole eriti tõenäoline, aga nüüd lugesin, et nad pritsivad seda sushiriisi peale. Igatahes kui käisime Innoga ühes Tallinna sushikas, tekkis pärast seda minul kohutav janu ja silmad hakkasid kuivama ja Inno oli jube väsinud, jäi peaaegu rooli taga magama. Ja järgmisel päeval ärgates oli mul nii jube seljavalu, et ma ei saanud õieti voodist üleski. Innol hakkas selg sügelema. Ja veel eelmisel päeval oli kõik olnud ok. Siin on link MSG võimalike side effect'ide kohta, äkki keegi tunneb oma vaevused ära.
Raisk, mõtlesime. Teeme ise sushit. Ja Inno täna tegi. Kolm liutäit. Puukisime kõhu täis. Ja mitte kui midagi! Janu ei ole, silmad ei kipita, selg ei valuta. Panin ka tähele, et Inno tehtud sushi oli hoopis teistsuguse värvi ja maitsega kui selle sushika sushi - suhikas oli riis kollakas, Innol valge. Ja maitse oli ka teistsugune, sushika oma oli justkui maitsvam, pani süljenäärmed rohkem tööle.
Aga seda MSG just teebki, ta muudab toidu maitsvamaks. Seepärast restoraniomanikud seda kasutavadki ehk siis sisuliselt mürgitavad inimesi, et inimestele nende pakutav toit rohkem maitseks ja nad nende restosse üha uuesti ja uuesti tuleks.
Nad kas ei tea või vilistavad kasumi nimel sellele, et MSG on sisuliselt mürk - ta kahjustab eelkõige inimeste närvisüsteemi, kuna mängib inimese ajuga. MSG on nagu narkootikum - toit tundub sulle nii maitsev, et sa tahad seda veel ja veel. Seepärast hakkabki juba hiinaka uksel ila tilkuma, et toidusse topitud maitsetugevdaja saadab sinu ajule signaale, et sul on selle toidu järele jube isu. Kuigi tegelikult ei pruugi olla. Nõnda võib oma kõhule kõvasti liiga teha, süües ahnelt, kui sul tegelikult ei ole üldse isu.
Huvitav, kas on ka täiesti MSG-vabu restorane, kas keegi teab? Oleksime väga tänulikud igasuguse info eest. Palun kirjeldage ka oma kogemusi restoranides: kus on teie arust lisaainetega liiale mindud? Ja restoranikokad, ootame ka teie kommentaare lisaainete kohta! Kas ja millised eesti restoranid lisavad toidusse MSG-d ja kui palju? Kas ka meie sushikates lisatakse sushiriisi sisse MSG-d nagu mujal maailmas?
Meie igatahes sööme nüüd mõnda aega igaks juhuks kodus. Pärast Inno tehtud sushi söömist oli kõhul kohe väga hea olla.
6 kommentaari:
1.Ma väga palun,pange kirja sushi valmistamise retsept...
Tegelt,eks seda saa ka netist...aga kas on ka mõningaid nippe mida netis kirjas põle?...
2.Ma ei viitsi kirjutada restode köökides toimuva kohta...süda läheb pahaks...ma palun teid,jumala pärast ärge mitte iialgi sööge restoranis...ja kui zesti pärast on vaja viia daam restosse siis tema tervise pärast kallake talle liitrite viisi veini...vein puhastab ta organismi sellest saastast mida pakutakse restos...
Elagu konkurents!
Sellepärast tasubki kodus süüa, nagu seda on tehtud iidamast-aadamast saadik. Väljas söömine soodustab vaimset lodevust ja kunagi ei tea, mida sulle toidu pähe pakutakse, võibolla oli kokal gripist paha tuju ja ilastas prae sisse. Neid toidu sisse sülgajaid on ikka päris palju, sellest on tehtud lausa omaette dokumentaal.
Nii et eelistada kodumaist toitu ja võimalusel oma kasvatatut. Eesti rahvas on talupojarahvas ja sedasi aastatuhandeid elanud ja nõnda kõik need hirmsad Liivi- ja Põhjasõjad üle elanud...
Ja kui palju on juba allergikutest ülekaalulisi lapsi tekkinud, kes vaevlevad valest toitumisest tingitud meeleoluhäiretest, mida omakorda üritatakse mürgise farmakoloogiaga ravida, ei tasu rääkidagi.
Veel huvitavat naatriumglutamaadi kohta: http://www.harmoonikum.ee/?p=87
Pühad lollpead, sushis kasutatav nori-leht on looduslik MSG allikas ja seda paksult täis, nii et kui te riisi kodus just ajalehepaberisse ei mähkinud, saite igal juhul paraja portsu MSG-d.
Mis omakorda ütleb, et teie sügelused jms hädad on ikka peas kinni.
Kui kodus sushit teha, on kõik ok, see ongi huvitav, ja naljakas.
vertigos süües on alati pärast "kahtlaselt" väga hea olemine olnud.... aga negatiivseid effekte nagu polegi... võib-olla ei käi küllalt tihti, ei tea... igatahes mujal toit sellist naudingut pole andnud.
Postita kommentaar