laupäev, 23. jaanuar 2010

Ametnike ülbus ületab kõik piirid



Väljavõte Õhtulehe veebist.


Nagu kirjutab Õhtuleht, ei võtnud Võru linnavalitsus vastu Soome kodaniku kirja, nõudes selle tõlkimist eesti keelde. Artiklis on kirja kirjutanud soomlast kutsutud halvustavalt "kadakasoomlaseks".

Mind ühelt poolt paneb imestama selline käitumine, ametnike poolt, teiselt poolet ei pane ka. Ühelt poolt on Eestis kombeks, nagu ikka ühele stalinistlikule riigile, et kodanik on riigi jaoks, mitte vastupidi, nagu see on tavaks Euroopas ja mujal arenenud maailmas. Teiselt poolt paneb ametnike ülbus ikka ja jälle kulmu kergitama. Eestis näeb ametnik end mitte kui kodaniku teenindajat, abilist, vaid kui valitsejat, võimu tööriista, nagu see oli Stalini või nõuka ajal. Kui öeldi: kaadrid otsustavad kõik, mis tähendas, et ametnik pidi olema lojaalne eelkõige parteile, riigile, ja aitama kodanikke jälgida ning neid kontrollida. Selles kultuuris pole midagi muutunud ka peale Euroopa Liiduga liitumist, ainult ametnikke on kõvasti juurde tulnud.

Mis aga konkreetsesse juhtumisse puutub, siis isegi kohtus saab soomlane omas keeles asjad aetud, talle võetakse tõlk kohtu poolt, soovi korral. Niisamuti on linnavalitsusel palju enam võimalusi selleks, et leida tõlk ja lasta kiri ära tõlkida. Ning võib vaid ette kujutada nende välismaalaste katsumusi, kes Eestis mingil moel hätta jäävad ja abi püüavad saada. Isegi, kui nad on Euroopa Liidu riikidest. Kus siis neid sunnitakse oma kirju eesti keeles kirjutama.

NB! Euroopa Liidus on ametlikeks keelteks kõik selles liidus kõneldavad keeled. Ja niisamuti nagu võivad eestlased ELi riikides oma asju ajada oma emakeeles, on see õigus ka teistel Eestis. Ent isegi kui see nii poleks, on viisakas ja ilus välismaalastest Eestis lugu pidada, samamoodi nagu me soovime, et eestlastest peetaks lugu välismaal. Ma saan aru, et hea lihtne on võtta endale kõik õigused, ja jätta kohustused unarusse, ent see maksab pikemas perspektiivis valusalt kätte. Ka Võru linnas ja selle ümbruses on kindlasti objekte, mille juures on kasutatud Soome, muu hulgas ka kirja saatnud Soome kodaniku raha, sest soomlased on Euroopa Liidu ühed suuremad doonorid ja muidu ka eestlasi abistanud. Ja see, kuidas Võru linn Soome kodanikuga käitub, on siis tänu selle abi eest. Umbes nii, et nüüd, kus oleme kõik saanud, pole soomlasi enam tarvis. Nüüd võib neid kohelda nagu koeri. See kumab läbi ka suhtumisest Johan Bäckmanisse.

Samuti on üllatav Õhtulehe suhtumine. Ma ei kujuta ette, et Soome Ilta-lehti's ilmuks artikkel pealkirjaga: "Mõnda aega Soomes elanud kadaka-eestlane saatis linnavalitsusele eestikeelse kirja." Pigem uuriks ajakirjanik, miks siis ei saanud linnavalitsus hakkama sellise väikse asja nagu kirja tõlkimisega. Kas ehk linnavalitsus pole ise seotud mingil viisil kirja saatjale vaeva põhjustamisega?

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Proovige Soomes mõne väikelinna valitsusega eesti keeles asju ajada! Usute et saate? Homme toob mõni hieroglüüfides kirja ...

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kolme eri tapaa kerätä lämpöä maastahttp://www.nibe.fi/Pages/41974/M10682-2.pdf
Kolme eri tapaa kerätä lämpöä maasta
Kallio
Lämpöpumppu kerää talteen osan kallioon varastoituneesta aurinkoenergiasta kallioon
porattuun reikään asennetun keruuputkiston avulla. Reiän syvyys vaihtelee 70–200 metriä
talon energiatarpeesta riippuen.
Pintamaa
Lämpöpumppu kerää talteen osan maaperään varastoituneesta aurinkoenergiasta maahan
upotetun, lämmönkeruunesteellä täytetyn keruuputkiston avulla. Keruuputkisto asennetaan
noin 100–120 cm syvyyteen 150 cm välein ja sen pituus vaihtelee talon energiatarpeesta
tai maan laadusta riippuen.
Vesistö
Lämpöpumppu kerää talteen osan veteen sitoutuneesta lämpöenergiasta vesistön pohjaan
upotetun keruuputkiston avulla.

Anonüümne ütles ...

Miks peaks Eesti omavalitsus mingis tundmatus keeles võõrriigi kodanikust suhtlejale võõrkeeles vastama? Mine mõnda teise neetud jewroliidu riiki, näiteks Portugali ja kirjutage sealsele ametnikule eesti või soomekeelne kiri. Välismaalaste perselakkumisel võiks ikka mingit piiri ka pidada, kuigi umber suu on niigi juba pruun võru.

Inno ütles ...

Aga mis takistab ametnikel seda kirja tõlkida?

Ja miks "neetud jewroliit"? See oli eesti rahva selgelt väljendatud tahe. Miks sellele nüüd vastu sõdida? Kas euroliit pole siis toonud oodatud õnne?! Pudrumägesid ja piimajõgesid. On ju! Kui tehtud, siis tuleb ka oma kohustused täita. Mitte hakata oma kibesumist välja elama lihtsate inimeste peal.

Ka Eesti maa venelastele müümisega tegid Eesti juhid vea, ent kas selles saab, jällegi, süüdistada lihtsaid venelasi ning elada nende peal välja oma kibestumist?

Eestlane on nagu vana hoor, kes mõne riidehilbu või läikiva kivikese nimel maganud iga mehega, ja nutab nüüd pidevalt oma süütust taga, sõimates tänaval ette juhtuvaid inimesi. Milles need inimesed süüdi on?

Inno ütles ...

Kodanikul on lubatud ametnikuga ülbitseda, ametnikul aga kodanikuga mitte. Sest kodanik maksab ametnikule palka ja ametnik peab kodanikku selle eest teenima. Kodanik on ametniku ülemus. Ülemusega ülbitsemise eest võib ametniku lahti lasta.

Eestis see muidugi nii pole, sest kodanikkond on nõrk, pole oma õigustest teadlik ja elab Stalini poolt konstrueeritud kultuuriruumis, mis nägi ette lömitamist ametnike ees. Sellega seoses on ametnikud haaranud võimu, ja allutanud endale ka poliitikud. Ehk, Eestis pole kõrgeima võimu kandja mitte rahvas, kellel see on põhiseaduse kohaselt, ega ka poliitikud, kellele see valimistel delegeeritakse, vaid ametnikel, kes on selle võimu ise omavoliliselt haaranud, kasutades ära teiste nõrkust ja rumalust. Ja, nagu ma olen korranud, on see väga ohtlik.

Anonüümne ütles ...

Kle, Inno, Eestis saavad välismaalased väga palju asju ära ajada kas vene või inglise keeles. A mine Prantsusmaale, väljaspool Pariisi sa ei saa inglise keeles mitte midagi aetud. Ja antud juhul oli ajakirjanik see, kes nimetas toda soomlast kadakasoomlaseks mitte ametnik, minu arust. Ja kas tolle soomlase kirja või avalduse oleks pidand sis linnavalitsus oma kulu ja kirjadega ära tõlkima või? Aga sel juhul oleks ju õiglane, kui kõigi Euroopa Liidu liikmesriikide kodanike omakeelsed avaldused tõlgitakse Eesti riigi kulul ära. Ainult, et sel juhul peaks riik vastava raha ette nägema omavalitsustele.
Antud juhul ju ametnik käitus igati korrektselt ehk siis vastavalt seadustele ja reeglitele. Ma ei saa aru, mida sa ametnikust tahad. Sõima poliitikuid, kes ei ole vastavat seadust teind, et Euroopa Liidu kodanike omakeelsed paberid tõlgitakse riigi kulul eesti keelde. Kuid sa koos Irjaga võid ju Keskerakonna programmi toimkonnale vastava idee välja käia.
Ma ainult ei usu, et sa teed seda, kohati sa tahad lihtsalt möliseda siin oma blogis. Loomulikult on sul see õigus, kuid aus oleks kui sa seda endale sis ka tunnistaks, et sa mõnikord tegeled lihtsalt möga ajamisega siin blogis, mitte ei püüa ühiskonda alati parandada.

Anonüümne ütles ...

Inno, aga kui järgmisena saadab keegi suahiilikeelse kirja ntx Hiiu maavalitsusele, siis kas omavalitsusametnikud peavad tagama ka selle tõlkimise?
Siis järgmisena saab Ida-Viru mõnes jaapani keele dialektis või kõmri keeles kirja pandud pöördumise - ja ametnikud otsigu tõlk? Jne jne. Ja ära nüüd vasta, et niisugust asja ei juhtu - ega ma poleks ka ette kujutanud sellist "Võru "keissi" ühe "soomlase" poolt, aga näe, juhtus, ja miks siis edaspidi ei või veel teabmida juhtuda.
Nii et kuhu siis peaks piiri tõmbama - soomlasele tuleb tõlk tagada, suahiili keele või jaapani dialekti või kõmri keele rääkijale mitte? Ja juhul kui kõigile, siis kes selle kinni peaks maksma - umbkeelne pöörduja või riik?

Anonüümne ütles ...

Inno, see "kodanik", kellest jutt, ei ole Eesti, vaid Soome kodanik. Sul on õigus ses mõttes, et muidugi peab iga ametnik (nagu ka mitte-ametnik) suhtlema kõigiga viisakalt, aga kui sa väidad, et KODANIK maksab ametnikule palka, siis ega Soome kodanik küll Võru (Eesti) ametnikule palka ei maksa, seda teevad ikka Eesti kodanikud.
P:S Ja muide, palju sina, Eesti kodanik, viimase viie aastaga makse oled maksnud, et ametnikke enda ülalpeetavateks nimetad? Oleme siit korduvalt lugenud, kuidas sul kui "alustaval ettevõtjal" on pikemat aega puudunud igasugune sissetulek. Käibemaksust, mida sa Säästukast kummeliteed ostes tasunud oled, ära hakka palun jutustama.

Peet ütles ...

Tüüpiline kuidas üks marginaalne seik suureks puhutakse, et siis kõik saaksid kommenteerida ja oma võõraviha välja elada. Innol on õigus, et kodanik on ametniku ülemus. Viisakas suhtlemine peaks ametnikule norm olema. Meil on tõesti stalinistlikus stiilis - ametnik boss ja kodanik a priori kurjategija. nt. viimases pealtnägijas kus politseinik (Ansipi julgestusmeeskonnast) nõudis ähvardustega oma naisele ümbrikupalka. Ja kes süüdi jäi- loomulikult Ilusalongi perenaine, kes riigiametist (politseist) õigust ja kaitset otsis.

Anonüümne ütles ...

Kadakasakslasteks nimetati Eestis 19. saj lõpus, 20. saj alguses eestlasi, kes tahtsid olla "nagu sakslased" (Kniks-Mariechenit eesti kirjanduse kususest mäletad, Inno?), nii et selle "kodanik" Liidia kohta passib nimetus kadakasoomlane vägagi hästi.
Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Lugesin läbi artikli, lugesin läbi Inno sissekande, tema hilisemad ütlemised ja sain aru - see "kodanik" Liidia on ju Inno alter ego! Küllap tundis ka Inno temas ära iseenda ja sellega ongi seletatav tema jäägitu toetus "kodanikule". Keeran kõigepealt jama kokku (küttesüsteem!), siis süüdistan selles kedagi teist, siis teatan, et mul on õigus sellele ja teisele (teie PEATE mu soomekeelsest avaldusest aru saama), siis ähvardan kaevata, ja loomulikult Euroopasse... ime veel, et "kodanik" Liidia kõiki stalinismis ei süüdistanud ja välisajakirjandust kohale ei lubanud kutsuda (hm, Helsingin Sanomat?). Aga noh, eks tal ole veel arenemisruumi, ja Inno-Irja võivad ju alati selles osas oma abi pakkuda.

Inno ütles ...

Vanduv advokaat Mare Lustil oli ka mitmeid põhjendusi, miks ta vastaspoolele kohtusaalis kallale läks, kägistas ja tappa ähvardas. Põhjuse, nagu öeldakse, leiab alati. Et teist nussida. Ametnikul on võim ja ta kasutab seda. Ja ta teab, et temaga midagi ei juhtu.

Anonüümne ütles ...

Eks kõik algaski sellest, et Võru ametnikud tungisid salaja Liidia-tädi korterisse, panid paika soojuspumba, mille muidugi jätsid raha säästmise nimel sisse lülitamata, vanu radikaid ka ei raatsind seina pealt maha võtta, nii et need olid sunnitud lõhki külmuma ja altnaabreid uputama... sa vahi, millega raisad tegelevad, selle asemel et tõlkida Soome kodanike avaldusi, kes neile ometi palka maksavad.
Liidia-tädi, õigesti tegid, et sellise riigi p...i saatsid!
Nüüd ei aita muu kui algatada menetlus!