pühapäev, 17. juuni 2012

Euroopa Liit peaks uute osariikide toetamise ruttu ära lõpetama

Kreeka, Portugali, Hispaania ja Iirimaaga toimunu on kõnekas näide selle kohta, kui halvasti on mõjunud ELi uutele liitujatele kõiksugu nn eurotoetused. Veel mõned aastad tagasi, kui oli vaja ELiga liitumist ja toetusi propageerida, siis räägiti Hispaaniast ja Iirimaast kui ELi edulugudest. Täna öeldakse nende kohta halvustavalt PIGS ning ähvardatakse nii euro-tsoonist kui üldse EList väljaviskamisega. Mis siis lahti, võib küsida, miks nende uute liitujatega nii halvasti läks nagu läks?

Asi on tegelikult lihtne. Majanduses, kui tema toimimisse mingite eriliste rahasüstidega ei sekkuta, käib asi nii, et edukamad ettevõtted, kus on paremad ideed ja taiplikumad töötajad saavutavad suuremat edu kui need, kus jääb ühte koma teist puudu. See võimaldab omal alal edukatel veelgi edasi areneda, jõuda nö maailma tippu, neil aga, kes kehvemad, saavad valida omale mõne muu ala.

Toetused löövad majanduse normaalse rütmi sassi. Kuivõrd toetusi antakse enamasti vähem edukatele, või sootuks neile, kes pole veel millegagi alustanudki, siis tuleb turule ühekorraga palju selliseid tegijaid, kes ilma toetusteta seal olla ei saaks. See mõjutab omakorda edukaid ettevõtteid, kes toetusi ei vaja ja kellele toetusi ei antakski, aga kes ei suuda toetustega võistelda, mistõttu edukad ettevõtted lõpetavad oma tegevuse, tehes ruumi vähem edukatele, kes suudavad hakkama saada ainult toetustega. Kõik on pealtnäha ok täpselt niikaua kuni toetusi jagatakse. Kui aga toetused lõppevad, siis panevad vähem edukad pillid kotti, sest ilma toetusteta nad hakkama ei saa. Kuivõrd seoses toetustega on turul kadunud ka varasemad edukad ettevõtted, siis jääb turg ühekorraga päris tühjaks: pole enam ühtki ettevõtet.

Kirjeldatud näide on utreeritud, aga laias laastus see olukord, mis on praegu Kreekas, Portugalis ja Iirimaal. Nende riikide probleemid ei tule mitte finantskriisist, vaid sellest, et toetustele rajatud majandus on kokku varisenud ja niisama kiiresti midagi muud asemele ei tule. Toetusi majandusele võib võrrelda narkootikumiga inimesele ja võõrutusnähud on just praegu need, mida näeme Kreekas, Portugalis, Hispaanias ja Iirimaal. Sestap peaks Euroopa Liit lõpetama kiiresti toetuste andmise Ida-Euroopa osariikidele, et siin ei korduks sama asi, mis Vahemere ääres ja Iirimaal.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Oota-oota, aga siis kukuks ju kogu eesti edulugu myyt kokku? Mille najal eesti siis veel "teistele eeskujuks" saaks olla?