pühapäev, 31. märts 2013

Kes on talendid?

Eesti rahvas võttis mõned aastad tagasi rõõmuhõistega vastu presidendi üleskutse hakata välismaalt talente koju tooma. Selle peale oli rahvas nõus kulutama hea hulga oma higi ja vaevaga teenitud raha, kuigi tulemuseks oli vaid 4-5 inimest, kes suure palumise peale olid lõpuks nõus välismaalt Eestisse tulema. Selgusetuks jäi seegi, kas nad tulid ainult nö raha pärast või neile tegelikult ka Eestis meeldib. Sest kui raha pärast, siis kadusid nad arvatavalt välismaale niipea, kui nende kutsumiseks mõeldud summad läbi said.

Aga see selleks. Põhipoint, mida nii lugupeetud president kui ka laiad rahvahulgad on nö talentide puhul silmas pidanud, on nö patsiga poisid ehk IT alal tegutsevad inimesed. Neist näikse olevat Eestis kõige suurem puudus. Koguni nii suur, et lapsi tahetakse juba 1. klassist peale hakata arvutialast programmeerimist õpetama.

Siit küsimus, kas on tingimata õige ja vajalik just seda va IT-asjandust propageerida. Nojah, võib aru saada, et Eestil või eestlastel pole suuremast edust muud näidet tuua kui Skype, kus eesti soost programmeerijad tegid ära palju tööd ja said selle eest võrreldes firma asutajatega omale natuke raha, mida maailma mõistes pole palju, aga Eesti mõistes oli tohutu hulk. Selle peale läksid eestlased eesotsas presidendiga nii pöördesse, et ei tea, mida kõik ära teeks, et igast eesti poisist või tüdrukust teha Skype poiss.

Idee on kahtlemata üllas- voolida igast noorest eestimaalasest Skype poiss. Aga kas see on tingimata mõistlik? Kui nö peaga mõelda, siis esiteks ei saa eeldada, et kõik eestlased oleks andekad ühel kindlal alal. Indiast tuleb palju programmeerijaid, sest seal elab mitu miljardit inimest. Mis siis, kui need Skype poisid, 4-5 tükki ongi ainsad andekad programmeerijad Eestis? Kui mõni Eesti näitleja saab edukaks Hollywoodis ja võidab Oscari, kas siis kõik eesti poisid ja tüdrukud peaks näitlejaks õppima, ja näitlemist tuleks õpetama hakata 1. klassist? Või mõni Eesti kunstnik saab sama kuulsaks kui Picasso, siis teha kõigist eestlastest kunstnikud? Kunagi 1960ndatel oli elektriasjandus sama popp kui praegu IT ja suur osa noortest läks elektrikuks õppima. Kujutame nüüd ette, et elektrijuhtmete keerutamist ning pinge ja voolutugevuse iseärasusi oleks hakatud kõigile õpetama 1. klassist ning enamik eestlasi oleks omale valinud elektriku elukutse. Kas eestlased oleks täna sellest õnnelikumad? Näib, et pigem vastupidi, neil sadadel tuhandetel elektrikutel poleks täna mitte kui midagi teha ja nad istuks nõutult tööbüroo järjekorras.

Teatud talentide eelistamine on väga libe tee. Ühelt poolt pole Eesti nii suur ühiskond ja eestlasi nii palju, et siin võiks ühte talenti eristada teisest. Teiselt poolt on kõik elukutsed head ja iga inimene on andekas mingil teatud alal. Eesti põhiline häda näib olevat see, et nii kodudes kui koolisüsteemis nähakse vähe vaeva nende annete avastamise ning arendamisega. Praegu teostatav koolireform ei aita annete arendamisele samuti kaasa, sest luuakse mammutkoolid koos mammutklassidega, mis muudab kogu koolisüsteemi samasuguseks konveieriks nagu McDolnalds'i burgerikett. Sellega hävitatakse igasugune loovus ja paindlikkus, mis on olnud läbi aegade eestlaste eelis suuremate rahvaste ees.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Inno, mitu miljardit inimest Sinu arvates Indias elab?

Inno ütles ...

Oh, kes seda täpselt teab.

Anonüümne ütles ...

Paraku on India IT töötajate puhul 99% juhtudest tegu madalama taseme töörügajatega - kõnekeskuste töötajad, juunior taseme programmeerijad ette kirjutatud allhangete robotlikuks täitmiseks jne. Mingit revolutsiooni sealt lähiajal küll ei tule ning Eesti sama ala töötajad on keskmiselt kindlasti mitu klassi kõrgemal tasemel. Peale Tata ei oska nimetada nagu ühtegi Indiast pärit IT maailmanime ning Tatagi pole kuulsaks saanud mitte oma IT alase tegevusega, vaid muuga. Teine asi on muidugi Indiast USAsse emigreerunud indialastega, nemad on küll suuri asju teinud.

Dot EE Bubble ütles ...

Very good point. It's strange that no one else has questioned if this plan is the right one or not. It seems like everyone just blindly accepted it without debate.

The Estonian government can react quickly to change (compared to many other countries), which is both a blessing and a curse. They are quick to jump on the next big thing, but is this really the next big thing? They never stopped to think about it closely.

This money could probably be better spent on raising the overall standard of living, especially among people in the rural areas of Estonia.

Inno ütles ...

Tõesti, Eesti näiteks panustas kõvasti geeniprojekti, mis pidi olema järgmine suur asi. Tegelikkuses aga sellest suurt asja ei saanud, geeniprojekt kustus vaikselt ära ja ongi jäänud selgusetuks, miks. Ilmselt jõuti pärast suure hulga maksumaksja raha magamapanemist selgusele, et inimese geenid on laias laastus ühesugused ja haiguste tekkel on muud põhjused kui geneetika.

Nii väikse ühiskonna puhul kui Eesti on mõistlik panustada kõigi, nii linna kui maapiirkonna elanike võrdväärsesse elustandardisse ja arengusse, mis tagab pikemas perspektiivis kõige paremad tulemused.

Anonüümne ütles ...

Itimehed peavad end talentideks, see on teada. Nad ei tea, et nad on tänapäeva lukksepad, treialid ja konstruktorid. Tegelikult on talent iagaüks, kes teeb südamega asja, mida ta südamest teha tahab ja on omandanud kogemuse ja vilumuse. Pluss näeb oma nabast kaugemale.

Anonüümne ütles ...

Tean mõnda Eesti ettevõtet kes toodavad Soome suurfirmale allhankena toodangut.Aga ei ole kunagi näinud nende kaubal Eesti ettevõtte nime.Siis tekib küsimus miks Skype seostatakse Eesiga kui selle programmi loomisel osalesid Eestist palgatud programmeerijad?Miks me siis piimapakile lehma nime ei kirjuta?Eriti räige on kuulata võimukoridorides Skype kiitvat poliitikut kel endal igasugune arvutitundmine puudub!Skype sõna ise on juba selline ,et eestikeeles selle väänamine on tülikas.Programmi autorid Zennström ja Friis on vanad P2P võrgu kasutajad ja arendajad.Selline võrk kujutab endast arvutivõrgustikku millel puudub server.Serveriks on iga kliendi arvuti.Kõige tüüpilisemaid adminnide hirme kus ei ole just eriti mugav infot nuhkida.Napster ,Kazaa ... ka torrent mis oma ülesehtuselt veidi erineb kuid kõik nad on P2P võrgus töötavad programmid ja vihatud enamuselt autorikaistete ja ka julgeoleku asutuste poolt, kui suurimad piraattarkvara ,muusika ,filmide jne. jagajana.Enamus P2P kuulsamate programmide autoreid ongi just Zennström ja Friis aga ei ole kuulnud ,et ükski neist eestlastes oleks enne või pärast suutnud sarnase omanimelise programmi ellu viia!Siis võibolla lõpetaks võõraste sulgedega ehtimise!?Eriti need valgekraed kes ei teagi millega on tegu.

Inno ütles ...

Mõnede Skype'i kiitvate Eesti poliitikute juttudest jääb mulje, justkui Skype olekski ainult arvutikood, mistõttu on asutud fetišeerima koodi kirjutamist. Tegelikkuses on loomulikult Skype midagi palju enamat kui lihtsalt kood, seejuures on koodi kirjutamine selle kõige juures üks nürimaid tegevusi, mistõttu pole ime, et taanlased selle noortel eesti poistel ära teha lasid. Mis muidugi ei tähenda, et koodikirjutamine oleks kuidagi vähem tähtis, aga ometi mitte see ainus ja peamine.

Facebook pole ju ka ainult kood ja mida aeg edasi, seda vähem tähtsust omab Facebooki juures kood ja üha rohkem uued ideed, kuidas seda keskkonda edasi arendada. Skype on kaotanud oma seksikuse Facebooki kõrval just seetõttu, et seda pole võrreldes algusega edasi arendatud.